Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Regulamentele şcolare sunt incoerente - Peste 22% din elevi sunt jigniţi şi umiliţi de dascăli

Mai mult, 22% din şcolari se plang de faptul că sunt umiliţi şi ironizaţi de dascăli. În aceste condiţii, UNICEF şi Centrul Parteneriat pentru Egalitate vor înainta MEdC o scrisoare deschisă pentru modificarea unor articole din regulamentele şcolare ce cuprind formulări neclare privind comportamentul elevului şi al profesorului.




Studiul arată că 79% din elevi s-au confruntat cu fenomenul violenţei în şcoala în care învaţă, în timp ce 80% din şcolari, profesori şi părinţi recunosc că astfel de probleme sunt frecvente în şcolile din Romania.


Chiulul a devenit o tradiţie


O mare parte din elevi fug de la ore, părăsesc clasa în timpul orei sau întarzie la cursuri. De asemenea, elevii sunt indisciplinaţi şi îşi ignoră profesorii.

Practic, problema principală a profesorilor se referă la managementul clasei, strans legat de comportamentele neadecvate ale elevilor în timpul orelor, de refuzul de a răspunde la solicitările profesorilor, absenteism, agresivitate verbală şi fizică adresată colegilor de clasă sau cadrelor didactice. În aceste condiţii, profesorii găsesc oportun utilizarea unor metode disciplinare care au consecinţe negative pe termen lung asupra dezvoltării sociale şi emoţionale a elevilor.

Specialiştii care au realizat studiul susţin că şi dascălii manifestă un comportament violent faţă de elevi. Astfel, 22% din elevi au declarat că în şcoala lor se întamplă frecvent ca unii dintre profesori să îi ironizeze, să îi insulte sau să îi umilească prin utilizarea unor expresii neadecvate. Profesorii obişnuiesc să îşi disciplineze elevii excluzandu-i de la ore sau folosind pedepsele fizice. În plus, cadrele didactice au fost acuzate în mai multe randuri că evaluarea este neobiectivă, bazată mai mult pe preferinţele proprii decat pe analiza aptitudinilor elevilor.


Modificarea regulamentului şcolar


UNICEF şi Centrul Parteneriat pentru Egalitate au demarat un proiect comun care are în vedere formarea unui număr de 30 de profesori pentru însuşirea unor noi metode pentru rezolvarea problemelor ce ţin de managementul comportamental.

Cele două organizaţii vor trimite o scrisoare deschisă MEdC prin care vor solicita modificarea unor articole din regulamentele şcolare. "Modificările se referă la anumite puncte care cuprind formulări nespecifice privind comportamentul elevului şi al cadrului didactic în relaţia cu elevii şi permit utilizarea unor sancţiuni care generează efecte negative asupra dezvoltării", a declarat coordonatorul de proiecte din cadrul CPE, Alina Chiriac.

Membrii organizaţiilor vor cere MEdC să elimine prevederile potrivit cărora elevii indisciplinaţi pot fi mustraţi în faţa clasei sau a consiliului profesoral sau cele referitoare la ţinuta indecentă a elevilor. În plus, se va propune eliminarea articolelor care încurajează etichetările, mai exact cele referitoare la elevii care au un comportament ostentativ. "Aceste articole nu explică în ce constă comportamentul ostentativ sau o ţinută indecentă", a explicat Alina Chiriac.
"Curentul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 10.08.2006 09:38 | 725 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN