Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Hardau scoate sportul de la Bacalaureat


Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a trecut cu sudori pe frunte prin perioada de foc a examenelor nationale. Sistemul e putred, a constatat-o dupa frauda, subiecte vandute, lucrari corectate aiurea.

Asa ca si-a suflecat manecile si a hotarat: subiecte publice la Bac si fara examen la sport, un nou sistem de admitere, o alta lege a educatiei, descentralizare pana in 2008, controale in universitati din toamna, teorii. Aerul Capitalei nu-i prieste ministrului, care si-ar dori ca Bucurestiul sa se mute in Ardeal.

EVZ: Ce schimbari veti face in urma scandalurilor din aceasta vara?
Mihail Hardau: S-au propus tot felul de solutii totalitare. Sa reorganizam, sa-i dam afara pe toti. Bun, ii dam afara, dar cu cine ii inlocuim? Dupa a doua sesiune a Bacului, pana in 31 august, vom avea metodologii noi, care vor afecta si persoane, si sisteme. Pentru anul viitor, sistemul ramane acelasi pentru ca avem o Lege a educatiei, un statut al cadrelor didactice in care trebuie sa ne incadram.

Atat cat ne permite legea, putem modifica procedurile. Dar pentru celalalt an vom avea o alta lege a invatamantului, va fi totul schimbat. Pentru ca nu mai merge asa, suntem intr-un colaps.

Fara sport la Bac

Cum modificati examenul de bacalaureat?
De exemplu, nu vor mai fi subiecte secrete. Ele vor fi cunoscute de toti elevii si se va extrage la intamplare numai numarul subiectului. E posibil sa renuntam si la proba sportiva. Eu m-am uitat cum un copil care sta in cap ca o lumanare topita a luat nota 10. Sunt lucruri aberante: nu poti sa faci competitie intre unul care se misca si unul care gandeste.

Competitie inseamna ori ca se misca toti, ori ca gandesc toti. O sa ne gandim si la modalitati noi de transmitere in siguranta a subiectelor.

Dar sistemul de admitere la facultate?
Examenele pentru intrarea la facultate presupuneau o competitie corecta si dura. Selectia era selectie. Acum este o goana nebuna dupa nota mare la Bacalaureat. Si este o hotie modul in care s-au facut notarile in aceasta vara.

La Botosani, jumatate au luat note intre 9 si 10. Este o lovitura sub centura data celor corecti de catre nemernicii care nu-si fac treaba. Nu pot sa spun acum care va fi solutia, pentru ca nu am expertiza necesara. Dar intr-un an trebuie sa gasim un raspuns.

"Inoculez frica profesorilor"

Baremul ambiguu si formularea subiectului la limba si literatura romana au facut ca multi elevi sa ia note mici, ratand intrarea la facultate sau chiar sa pice Bacul.
In fiecare zi de Bacalaureat am fost in scoli sa vorbesc cu profesorii si am vizitat centrele de corectura. Niciun profesor nu mi-a spus ca ar fi ceva gresit. Restul reprezinta speculatii care vin din faptul ca elevii au nevoie de nota mare.

Cinci persoane din minister sunt cercetate in scandalul difuzarii subiectelor la examenele din aceasta vara. De ce sunt inca in minister si ce atributii vor avea la Bacalaureatul din toamna?
Sanctiunile vor veni dupa finalizarea anchetei. Cele cinci persoane nu vor fi implicate in niciun fel in desfasurarea examenului din toamna. Au lucrat la subiecte in cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare timp de un an si au luat salariu pentru ca acum noi sa avem o baza de subiecte din care sa alegem. Ceea ce selectam si cat folosim din ele este problema noastra.

Cinci oameni care fraudeaza intr-un minister inseamna mult. In ce masura mai aveti incredere in echipa cu care lucrati?
Increderea este o chestiune relativa aici, pe malul Dambovitei. Sa va spun mai mult despre Bucuresti? Nu am incredere in aceasta zona. As muta Capitala in zona Brasovului, dar fara oamenii pe care-i are acum din ea.

Coruptia care exista in minister se regaseste la nivel national. Noi insa am aratat ceva in aceasta perioada. Furtul subiectelor, vanzarea au scos la suprafata niste rele latente, pe care le cunostea toata lumea. Toti stiau: ziaristi, parinti, copii.

Profesorii sunt tentati sa ia spaga si pentru ca au salarii mici. Cand le vor creste salariile?
Un profesor nu ia spaga pentru ca nu are bani, ci pentru ca nu are caracter. Se pare ca aceia care fac educatie trebuie sa fie paziti. Dar este aberant sa stai de paza in spatele unui profesor. Vreau sa le dezvolt ingerul pazitor si sa le inoculez si un pic de frica.

Ce se va intampla cu scolile care au specializari care nu mai sunt cautate?
Exista un program de descentralizare, care presupune decizie la nivelul comunitatii si al scolii, si o finantare pe elev. O comunitate locala cunoaste cel mai bine care sunt specializarile de care este nevoie in zona.

Nu se va mai face nu stiu ce materie pentru ca avem un profesor care mai are doi ani pana la pensie. In realitate, in foarte multe locuri, scoala a devenit un fel de asistenta sociala. Pot sa estimez ca, in 2008, finalizam procesul de descentralizare. Mai devreme, nu.

"Daca se strica la cap profesorul universitar?"

Ati anuntat ca incepeti controlul veniturilor profesorilor universitari. De ce?
Nu vreau declaratiile de avere, ci sa-mi prezinte, din toamna, veniturile obtinute din banii publici. Vreau sa stiu cum e posibil ca un profesor sa aiba atatea cumuluri? Pai, poate sa innebuneasca. Noi trebuie sa-l protejam. Daca se strica la cap cu atata scoala?

Vom face controale, la nivelul universitatilor, incepand din septembrie. Daca ne vor crea greutati, le sistam finantarea. Daca ei considera ca au autonomie, atunci le ducem autonomia pana la capat si nu ii mai finantam deloc.

Sanctiunile lui Hardau: 94 de "victime"

In biroul ministrului educatiei stau insirate pe jos maldare de lucrari de la examenul de limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului. A adunat aproape 2.000 de lucrari, din opt judete, si a facut o noua comisie care sa le recorecteze pentru a vedea in ce masura s-a respectat baremul.

In urma recorectarilor, 94 de cadre didactice au fost sanctionate, 14 dintre acestea fiind excluse din sistemul de invatamant. Recorectarile continua, ministrul cerand inspectoratelor scolare sa reevalueze cate 10a din lucrari.

CV Mihail Hardau

Varsta: 59 de ani

Stare civila: casatorit, doi copii

Studii:

> Liceul Teoretic din Ocna Mures
> Institutul Politehnic Cluj-Napoca, Facultatea de Mecanica

Profesie:

> Inginer IMAIA Sibiu (1972-1978)
> profesor universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN)
> sef al Catedrei de Rezistenta materialelor din cadrul UTCN
> expert evaluator al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior
> consilier judetean
> prefect al judetului Cluj din 8 ianuarie 2005

Apartenenta politica:

> membru PD (din 1996)
> vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean Cluj (1997-2001)
> presedinte al Biroului Permanent Local Cluj-Napoca (2001)
Este numit in functia de ministru al educatiei si cercetarii din data de 10.11.2005

Poticneli prin minister

> Un jurnalist a intrat in Ministerul Educatiei fara a fi legitimat si a primit subiectele la istorie din cadrul Testelor nationale chiar din mana unui angajat al ministerului. Seful Serviciului National de Evaluare si Examinare a fost demis, iar Paloma Petrescu, secretar de stat in invatamantul preuniversitar, a fost indepartata din functie de catre primul-ministru.

> Un jurnalist a cumparat subiectele la limba romana cu 500.000 de lei de la un grup de studenti care le vindeau in Piata Victoriei. Subiectele au fost refacute peste noapte.

> In noiembrie 2005, cadrele didactice au fost in greva generala timp de trei saptamani. Acordul incheiat cu guvernul a presupus, printre altele, majorari salariale de 11,83%, mentinerea titularizarii pentru personalul din invatamant si finantarea proiectelor de infrastructura scolara.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 12.08.2006 10:06 | 2831 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (12)

0 0

13.08.2006 10:30 vioscout

Din poticneala in ...poticneala spre izbanda finala!

Cat timp ii va trebui dlui Hardau sa priceapa ca un sistem muribund, deci putred, trebuie reformat prin descentralizare rapida; desfiintarea ISJ-urilor ca principale focare de raspandire a coruptiei institutionale si reformarea ministerului, consumator de bani publici cu nemiluita.

0 0

13.08.2006 12:35 maia



Sportul va rezolva problemele invatamantului romanesc???????gresit!!!

Toate statele civilizate pun accent pe sanatatea natiunii,pe cultivarea ideii de miscare sportiva ,iar noi suntem deranjati ca suntem o natiune cu multi copii care iubesc sportul si implicit activitatea sportiva si a caror inteligenta este sustinuta de practicarea sportului.

A mai facut si Ceausescu acest lucru si e pacat ca dupa 16 ani greseala din invatamant este repetata de ..haradau.

Sanatatea fizica si mentala a unei natiuni este sustinuta de practicarea sportului.

Cereti elevilor sa voteze daca sunt de acord,aveti curajul???

Un sondaj pe cinstite.Va dau si eu o mana de ajutor.

0 0

13.08.2006 13:39 daiana

Domnul Hardau ,,a gasit" rezolvarea pentru problemele din invatamant.Ce sa spun...!!!!

0 0

13.08.2006 13:40 elaisa

A da examen de sport la bac nu inseamna grija pentru sanatatea natiunii. Sunt elevi care abia se misca 11 ani, ba mai sunt si scutiti, iar in clasa a XII-a devin brusc campioni. Sa fim seriosi!

0 0

13.08.2006 17:10 1967

Ar fi o nebunie si pentru profii de sport ideea d-lui ministru,pentru elevi...cine stie? Se acomodeaza ei cu ideea.Chestia e ca sportul e o necesitate care lipseste cu desavarsire.(e doar in orarul unor scoli).S-ar putea sa faca greva profii de sport...ca nu-si mai pot rotunji bugetul...

0 0

13.08.2006 18:55 daiana

Nu cred ca este corect sa generalizati. Sunt convinsa ca exista si profesori de sport care isi fac datoria.

0 0

13.08.2006 21:32 corpodean_sonia

Nu cred că este bine excluderea sportului de pe lista disciplinelor de bac. Atingerea baremului presupune foarte mult efort şi antrenament susţinut. Totul ţine de corectitudinea celor care înregistrează rezultatele.

Personal, aş fi preferat să învăţ la încă două discipline pentru bac, n-aş fi avut curajul să mă înscriu la o astfel de probă.

În ceea ce priveşte profesorii de sport, cel puţin cei pe care îi cunosc, m-au impresionat atât prin disponibilitatea pe care au arătat-o în ceea ce priveşte colaborarea dintre clasele primare şi gimnaziu, sunt printre cei mai buni diriginţi, iubiţi, deschişi, cooperanţi. Şi asta fără a se pune vreodată problema unor câştiguri materiale.

0 0

16.08.2006 21:35 adina10

Ce facem cu elevii care nu pot, din diverse si uneori nefericite motive sa faca fata baremelor pt proba de educatie fizica, in cazul in care aceasta disciplina va deveni obligatorie la examenul de bacalaureat? Iar bac-ul la sport nu va ne va transforma intr-o natie mai sanatoasa... Obiceiul de a face sport tine de mediu, de mentalitate, si nu numai de educatie...

Profilul sportiv al unor licee poate permite obligativitatea acestei discipline si atat...

0 0

17.08.2006 14:42 maia

daca prof de ed.fizica preda,,matematica,limbile straine,l.romana,fizica...."isi rotunjea veniturile ,dar noi cei de ed.fizica facem voluntariat de o viata.va intreb cine facea acele demonstratii sportive pe vremea,,impuscatului"??NOI,, profii de sport"!nu primeam nici un leu in plus desi nu aveam vacanta de vara.Acum ca si atunci pentru zilele de competitii sportive si pentru pregatirea elevilor pentru probele de aptitudini la liceele sportive,militare nu ne plateste si nici nu cerem mila.Suntem asa cum spunea C.Sonia cei mai buni si indragiti diriginti si avem spirit organizatoric si suntem deschisi fata de toti(colegi,parinti,elevi).

Venituri rotunjite au profii de alte specialitati.

,,doua lucruri sunt infinite:UNIVERSUL si PROSTIA OMENEASCA,si inca nu sunt sigur de primul"(Albert Einstein)

0 0

18.08.2006 23:02 magdalena2005

Proba de educatie fizica(si nu sport cum spun majoritatea)la examenul de bacalaureat este o mare tampenie.Desi sunt profesor de educatie fizica si pot spune ca am practicat aceasta meserie din pasiune acum nu mai pot spune acest lucru(cu 6 milioane nu prea poti sa te intretii si mai ales o familie),cred ca decizia de a scoate educatia fizica de la bac este o alegere inteleapta,nu este posibil,sa fi obligat sa dai numai note de 9 si 10(sau nici o nota mai mica de 9)unor absolventi care nu sunt in stare sa execute o flotare sau sar in lungime 1.20,sau la proba de gimnastica nu stiu sa execute nimic.Acesti absolventi sunt siguri ca vor lua note de 10 si 9 ba unii chiar au tupeul de a-ti spune in fata,desi tot anul scolar nu calca pe la orele de educatie fizica ba chiar si cei care au fost scutiti au dreptul de a sustine aceasta proba.Inca odata repet sunt profesor de educatie fizica sunt mandra de aceasta meserie,imi fac meseria in masura in care pot,dar aceasta tampenie parca nu mai poate continua.

0 0

21.08.2006 15:52 oana1964

nu cred ca frica este solutia pentru corectitudine. ci impunerea respectului pentru lege, daca altfel nu se poate. Am vazut in Germania o femeie care a ridicat chistocul pe care tot ea il aruncase pe jos, pentru ca "se va da o lege sa ne amendeze cu 1000 de euro daca aruncam un gunoi pe strada...". No comment.

0 0

10.07.2007 07:26 dr2000

Ar fi fost bine sa poata scoate sportul: este inechitabil in primul rand sa dea proba la sport o femeie in ziua de menstra si una fara astfel de probleme (daca nu e chiar periculos, in unele cazuri).

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN