Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scoala elitelor


Fara bani primiti de la stat. Fara taxe, dar cu burse de studiu. Cursuri tinute de profesori, considerati printre cei mai buni pe plan mondial in domeniul lor. Studenti care au posibilitatea de a-si alege toate cursurile pe care doresc sa le urmeze. Profesori care concureaza pentru a preda. Examene la care “nu se fura”, desi studentii pot comunica intre ei. La finalul anilor de studii, absolventii au calea deschisa catre un doctorat in strainatate.

Acestea sunt cateva repere ale Scolii Normale Superioare din Bucuresti. Un numar de 25 de tineri, nici unul mai mare de 24 de ani, au rezistat tentatiei de a pleca la studii in strainatate imediat dupa terminarea liceului. Cel putin pentru moment. “Varfurile” Romaniei in matematica si informatica, au ales sa urmeze cursurile acestei institutii de invatamant.

Rampa pentru doctorate in strainatate

La etajul doi al Institutului de Matematica al Academiei Romane de pe Calea Grivitei am cunoscut trei dintre tinerii absolventi ai SNSB. Modesti, ferindu-se la fiecare cuvant sa epateze, fara aere de vedeta, la inceput aproape timizi, au incercat sa justifice alegerea facuta. Ť Am absolvit matematica anul trecut. Din anul trei de facultate, am urmat ciclul pregatitor la SNSB. Intre aceasta scoala si Universitate este o mare diferenta. Nivelul cursurilor este extrem de ridicat si se adreseaza doar studentilor foarte bine pregatiti, nicidecum unei mase eterogene de studenti intre care exista mari diferente de cunostinte”, explica Razvan Gabriel Iagar, in varsta de 23 de ani. Cu un an mai mare, Mihaela Pilca este tot absolventa a Universitatii de Matematica si printre putinii care nu au urmat cursurile pregatitoare : Ť M-am inscris direct la un master in geometrie si topologie. Decisive in alegerea facuta au fost cursurile pe care le-am audiat aici si care m-au impresionat placut. ť Cezar Condeescu este fizician, are 24 de ani si spune ca intr-un curs la SNSB inveti cam de patru ori mai multa materie decat intr-un curs predat la Universitate. Ť La inceputul fiecarui an de studiu suntem intrebati ce am dori sa studiem. Consiliul Stiintific tine cont si de directia indicata de noi. Recunosc ca exista un miraj al Occidentului, deoarece in tara nu exista bani pentru cercetarea experimentala.ť Imediat ce au luat diploma de master, Occidentul le-a oferit sansa unui doctorat : Razvan la Universitatea Autonoma din Madrid, Mihaela la Universitatea din Koln, iar Cezar la Ecole Normale Superieure din Paris.

"Studiez pentru posbilitatea de gandi in abtract"

Cat despre planurile de viitor... ele depind mai degraba de destinul economic al Romaniei, e de parere Cezar : Ť Implicarea noastra in societate depinde de conditiile economice pe care le vom gasi aici peste cativa ani. Daca voi considera ca sunt sanse sa fac ceva util in tara si care sa ajute la dezvoltarea societatii ma voi implica.ť Gabriel evita sa isi faca planuri pe termen lung: Ť Chiar daca in Romania se fac progrese si incep sa se miste lucrurile, viata stiintifica este mult mai puternica in centrele din Occident. In Bucuresti gasesti cateva zeci de cercetatori foarte buni, la Paris – 1.000ť. Pentru Mihaela lucrurile sunt mult mai simple, latura afectiva fiind decisiva pentru viitorul ei : Ť Vreau sa ma intorc. Eu studiez si din dorinta de a vedea si altceva decat lumea reala, din jurul tau. Pentru pasiunea sau bucuria de a gandi in abstract care imi da posibilitatea de vedea dincolo de realitatea imediatať.

"Nasita" de patru tineri cercetatori

> Infiintare. SNSB a fost infiintata in 2001 de patru tineri cercetatori romani : Nicusor Dan (doctorat la University Paris XIII) ; Andrei Moroianu (cercetator Ecole Polytechnique) ; Sergiu Moroianu ( doctorat la Massachusetts Institute of Technology) si Victor Nistor (Departamentul de matematica al Penn State University).
> Studenti. Sunt acceptati in jur de 6 studenti pentru fiecare an si pentru fiecare disciplina, pe baza unui dosar si a unui concurs complex.
> Cursuri. Studentii urmeaza un ciclu pregatitor de doi ani si un an de master la doua dispiline - informatica si matematica.
> Profesori. Cei care urmeaza sa predea sunt alesi pe baza unei evaluari facute de un Consiliul Stiintific.
> Finantare. Scoala nu primeste bani de la stat, functionand doar din sponsorizari.
> Viitor. In momentul in csre vor obtine fonduri, scoala va deschide Ť clase ť de fizica, biologie si chimie.

Complementara studiilor "de mase"

Scoala Normala a fost infiintata, in urma cu cinci ani, avand ca model prestigioasele Scoli Normale Superioare din Paris si din Pisa, ca si colegiile universitatilor Cambridge si Oxford, din initiativa unui grup de tineri cecetatori romani. “Noi nu ne substituim facultatilor. SNSB este o scoala complementara unui invatamant devenit unul de mase. Universitatea are, astazi, rolul social al liceului din urma cu douazeci de ani. Doar studiile de master si cele de doctoratul ajung sa faca diferenta,” spune Sergiu Moroianu, directorul Departamentului de Matematica, unul dintre fondatori.

Pentru a se inscrie in ciclul pregatitor de la SNSB, studentii trebuie sa fie in anul III al unei facultati de profil. Concursul consta dintr-o proba de “dosar”, una scrisa si una orala din specializarea lor. “Concurenta nu este mare deoarece s-a dus vestea ca este un concurs foarte greu. Este o scoala care pregateste elite. Anual, sunt admisI in jur de 6 studenti in primul an al ciclului pregatitor, in fiecare disciplina. Acesta dureaza doi ani, iar studentul urmeaza in paralel ultimii doi ani de studiu la facultate. La absolvirea ciclului pregatitor, studentii sunt inscrisi in programul de master care dureaza un an. Studentii urmeaza trei cursuri pe an pe care si le aleg dintr-o lista de sase. Cei care termina cursurile primesc o diploma de master recunoscuta de Ministerul Educatiei si care le permite sa se inscrie la doctorat. ” explica Nicusor Dan directorul executiv al scolii. Ca o dovada a seriozitatii demersului studentilor, nu exista sesiuni de marire. Examenele se dau in serii iar subiectele nu se schimba. Prin aceasta metoda elevii sunt stimulati sa nu comunice intre ei pentru a trisa.

"Ne-am hotarat sa actionam singuri"

"Ideea de a infiinta o astfel de scoala - una care sa pregateasca elitele - au avut-o si altii. In 1992 am primit o bursa pentru a studia la Ecole Normale din Paris. Emil Constantinecu a fost facut, in 1997, Doctor Honoris Causa la Sorbona. Atunci a promis ca va infiinta o Scoala Normala Superioara. Au existat niste discutii in care a fost implicata si doamna Zoe Petre, dar lucrurile au inceput sa treneze. In 2000, am decis sa scriu impreuna cu Andrei Moroianu proiectul pentru infiintarea acestei scoli. In 2001, ca sa atragem atentia asupra noastra, am inceput activitatea cu o clasa de matematica de 6 studenti si un buget de 5.000 de dolari. In 2002, fundatia Anonimul ne-a oferit o sponsorizare de 60.000 dolari pentru doi ani. SNSB traieste exclusiv din bani privati, fara fonduri de la guvern. Reusita demersului nostru se vede si din faptul ca pe absolvetii de SNSB ii gasim la Universitati prestigioase unde urmeaza studii doctorale si postdoctorale : University of Pennsylvania, Philadelphia, University of Illinois at Urbana Champaign, Berkeley" Cornell University, Universitatea Los Angeles-California(UCLA)", sustine Nicusor Dan.


Examene pentru profesori

Nu doar elevii sunt alesi in urma unor examene foarte dure, dar si profesorii. Pentru a preda un curs la SNSB, orice profesor trebuie sa primeasca avizul comitetului stiintific al scolii. Timp de o saptamana, la catedra SNSB a predat cel mai mare matematician al lumii Jean-Pierre Serre. Sistemul de notare si de acordare al burselor este diferit fata de cel al Universitatilor. Studentii trebuie sa sustina, anual, trei examene, notate de la 1 la 20. Nota minima de trecere este 10. Oricine ia nota de trecere beneficiaza si de o recompesa financiara : pentru fiecare punct primeste 22 de euro. Pentru nota maxima se obtin 440 euro. O bursa completa (de trei ori nota maxima) este in valoare de 1320 de euro.


Sire preluata din Evenimentul zilei, 13 august 2006

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: profchim | 13.08.2006 13:34 | 1712 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (2)

0 0

14.08.2006 08:46 duminica

Onorat public, ma bucur pentru prima data in ultima perioada cu aceasta veste. M-am convins ca am dreptate cind afirmam anterior ca exista posibilitati de a promova excelenta in educatie. Sa incerce cineva acum sa ma convinga ca nu se poate asa ceva! Ba se poate!!! Nu vorbesc de mediocritatile ce se duc cu gloata la facultati contra-plata. Ma refer la aceste firave fiinte din care ar putea sa apara oameni de performanta. Pe ei se va baza cunoasterea, nu pe banii cuiva. Ma bucur pentru ei, pentru profesorii lor, pentru sistemul creat. E posibil asa ceva in scoala romaneasca! Bravo!

0 0

15.08.2006 01:09 19x2003

Un simplu "FELICITARI"!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

69 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN