Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Discriminati in societate - 40 la suta din copiii cu HIV nu merg la scoala

Dintre aspectele evidentiate in cadrul acestui raport mentionam:
Peste 40% din copiii infectati cu HIV nu sunt inclusi in procesul de invatamant, iar cei care merg la scoala isi asuma statutul de ostracizati din partea profesorilor, colegilor si parintilor acestora, daca le este cunoscuta starea de sanatate. De asemenea, exista medici care refuza "in mod frecvent" tratarea copiilor si a tinerilor cu HIV, pentru "a-i descuraja sa solicite ingrijiri medicale". Si s-au identificat situatii in care nu s-a putut administra medicatia specifica din cauza limitelor plafonului de compensare.
Un alt aspect medical negativ este acela ca doctorii nu pot informa copiii despre faptul ca sunt infectati cu HIV, fara acordul parintilor, ceea ce afecteaza hotararile pe care acestia le iau, cand ajung la varsta relatilor sexuale sau a alegerii profesiei.

Esecul autoritatilor

Raportul mai atrage atentia si asupra "mecanismelor ineficiente de sesizare a autoritatilor", mentionand ca directiile judetene ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului sunt de multe ori deficitare in ceea ce priveste personalul, vehiculele si alte resurse necesare monitorizarii copiilor aflati in pericol de a fi abuzati. Relativ la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) s-a mentionat, pe baza evaluarii rapoartelor anuale ale acestei institutii, "esecul CNCD in a aborda, in mod sistematic, discriminarea exercitata impotriva celor infectati cu HIV".
In raportul HRW s-a aratat, de asemenea, ca "dizolvarea" comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii a dus la disfunctionalitati in aplicarea politicilor de sprijinire a persoanelor cu HIV, iar Comisia Sectoriala coordonata de primul ministru Tariceanu, care se ocupa de problemele acestor persoane, "nu s-a intrunit niciodata, pe parcursul anului 2005, iar anul acesta a avut, doar recent, cateva intalniri". Una dintre concluziile raportului a fost si aceea ca, desi standardele nationale sunt bune, autoritatile locale nu le aplica.

Testul HIV obligatoriu la angajarea in munca

Relativ la cei peste 700 de tineri infectati cu HIV, aflati, in prezent, cu asistenti maternali, in familii extinse, raportul HRW evidentiaza problemele ce vor fi cauzate de incapacitatea acestora de a se integra social si profesional, dupa implinirea varstei de 18 ani. Pentru remedierea unora dintre aceste aspecte, cercetatoarea Clarisa Bencomo a facut mai multe recomandari printre care renuntarea la obligativitatea efectuarii testului HIV la angajare si stoparea criminalizarii transmiterii virusului HIV, in cunostinta de cauza, recomandand abrogarea art. 384 din Codul Penal. In sprijinul acestor propuneri Bencomo a mentionat ca multe meserii implica un risc minim de transmitere a virusului HIV, iar pedepsele severe pentru transmiterea HIV, de catre o persoana care isi cunoaste statutul, accentueaza discriminarea.
Reamintim ca in Romania sunt peste 7.200 de copii si tineri, cu varste intre 15 si 19 ani, infestati cu HIV, majoritatea provenind din anii 1966-1981, ca urmare a politicilor guvernamentale gresite care au dus la administrarea de sange netestat, copiilor, cu scopul de a le imbunatati starea imunologica.

"Romania libera"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 14.08.2006 11:02 | 611 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN