Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Universitatea Bucuresti trece cu brio examenul la fraude contabile

Desi tinut in mare secret, din surse ale institutiei de invatamant superior, documentul, recent intocmit de catre corpul de audit al ministrului educatiei, Mihail Hardau, sintetizeaza rezultatele controlului efectuat, in perioada 10.11.2005-25.01.2005, la Universitatea Bucuresti, de catre organele de control ale Curtii de Conturi. Obiectivele acestor verificari au fost, printre altele, respectarea disciplinei financiar-contabile, platile asumate prin angajamente bugetare si legale, vanzarea si inchirierea de bunuri din patrimoniul de stat, alocarea creditelor bugetare, sistemul contabil, sistemele de conducere si control. Asadar, concluzia Raportului, de care a luat cunostinta insusi ministrul educatiei, poate fi citita negru pe alb, fara niciun alt comentariu: „Urmare a acestui control, efectuat la Universitatea Bucuresti si Departamentul de Studii si Cercetari Implementare Microproductie din structura acesteia, au fost constatate fapte care s-au savarsit cu incalcarea legii penale, fiind sesizate organele de urmarire“. De fapt, Curtea de Conturi a stabilit ca Universitatea Bucuresti „a adus un prejudiciu de 22,8 miliarde lei vechi“.

Cheltuieli de deplasare: 10 miliarde ROL
Abaterile constatate in aceasta institutie universitara de prestigiu par de domeniul fantasticului. Reproducem integral cateva dintre constatari: „Efectuarea fara suport legal a unor cheltuieli de deplasare in suma de 9,669 miliarde ROL; achizitii de materiale si bunuri cu documente false in suma de de 10,852 miliarde ROL; inchirieri ilegale de spatii care au creat un prejudiciu de 431 milioane ROL; facturi intocmite in fals pentru achizitii de cazarmament in suma de 4 miliarde ROL; incalcarea legislatiei privind achizitiile publice de bunuri si servicii, evitandu-se procedura licitatiei“. In continuare, enumerarea abaterilor devine si mai fascinanta odata cu precizarea numelor de persoane care si-au insusit ilegal sume consistente de bani. Raportul nu iarta pe nimeni: „Efectuarea de cheltuieli de personal in baza unor contracte civile de prestari servicii incheiate cu unele persoane cu care Universitatea Bucuresti avea deja incheiate contracte de munca pe durata nedeterminata. In urma acestor contracte civile, urmatoarele persoane au incasat venituri, in anul 2004, dupa cum urmeaza: Dumitru Branda, director general DSCIM, a primit suma de 489.174.055 ROL; Constantin Motrun, contabil sef al Universitatii, a primit 205.391.850 ROL; Diana Sacara, angajat la Biroul de Cercetare al Universitatii Bucuresti, a primit net 151.228.527 ROL; Mihaela Rotariu, contabil Serviciul financiar al Universitatii, a primit 286.833.445 ROL; Maria Rusu, casier central, a primit net 122.007.670 ROL“.

Fofilari si masuri de ochii lumii
De retinut faptul ca aceste acte de coruptie au fost semnalate de catre Curtea de Conturi. La toate aceste abateri, conducerea Universitatii a luat o singura masura, sub ochii indulgenti ai Ministerului Educatiei. Astfel, corpul de audit de la M.Ed.C. consemneaza in raport: „La data inceperii misiunii de audit (10.11.2005) singura masura luata de conducerea Universitatii Bucuresti a fost numai suspendarea contabilului-sef Constantin Motrun, incepand cu 01.10.2005, functie preluata cu delegatie de contabila Mihaela Rotariu (si ea prinsa rau de tot, cu mata-n sac, n.r.)“. Din nefericire, rectorul Universitatii Bucuresti, Ioan Panzaru, nu a raspuns la niciunul dintre telefoanele noastre si, in consecinta, nu putem publica punctul de vedere al sefului institutiei de invatamant.

Potrivit Curtii de Conturi si a Corpului de Audit de la Ministerul Educatiei, Universitatea Bucuresti a fost transformata intr-un „centru al coruptiei“.

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 14.08.2006 11:39 | 1075 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN