Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Romana, predata ca limba straina romanilor din Ungaria


Predarea limbii romane este o realitate in invatamantul preuniversitar ungar si exista chiar si un liceu romanesc, „Nicolae Balcescu”, in Gyula.

Nu exista insa scoli cu predare exclusiv in limba romana si nici specializari universitare in limba minoritarilor romani.
„In universitati nu e invatamant in limba romana si nu se doreste”, spune Eva Iova, directorul saptamanalului romanilor din Ungaria, „Foaia romaneasca”.

La universitatea de stat din Budapesta exista o catedra de romanistica, care formeaza profesori de limba romana de liceu, la Szeged se formeaza profesori de gimnaziu, iar la Szarvas, invatatori si educatori.

„Daca termini Biologia, de exemplu, o predai in romaneste din propriile forte, pentru ca in facultate inveti in maghiara. Exista si cursuri de perfectionare a limbii romane, dar sunt putine”, explica Eva Iova.

In acest context, numerosi tineri romani din Ungaria vin sa invete la Cluj-Napoca sau in alte centre universitare din Romania. Ei primesc burse atat de la statul roman cat si de cel ungar, iar diplomele din Romania sunt recunoscute in tara vecina.

Maxim opt ore pe saptamana

In comuna Micherechi, care are cea mai mare pondere de romani din Ungaria, exista atat o gradinita cat si o scoala generala unde se invata romana intensiv, dar principala limba de predare este tot maghiara.

„Limba de baza de predare este maghiara, dar notiunile, de exemplu la materiile geografie, biologie si istorie, trebuie predate si explicate si in limba romana”, explica Teodor Martin, primarul din Micherechi, profesor de limba romana.

Studiul limbii romane incepe in clasa I, cand ii sunt alocate doua ore pe saptamana, iar intre la clasele II – VIII se predau opt ore pe saptamana.

„Am doi nepotasi (nepoti - n.r.) care sunt la scoala romaneasca si nu eu am insistat, sotia sau fiica mea, ci ginerele meu, care e ungur, pentru ca nu e rau pentru meserie sa stie romaneste”, povesteste primarul roman.

Pentru a ajuta la pastrarea limbii romane, preotul paroh din Micherechi, Ioan Bun, a organizat o biblioteca, de unde copiii pot imprumuta carti in limba romana. „Biserica este singura institutie pur romaneasca si care pastreaza limba”, a conchis parintele Bun.
"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 15.08.2006 11:25 | 1914 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (2)

0 0

16.08.2006 11:27 vioscout

Si se spune ca "autonomia culturala" promovata de maghiarii din Romania, nu este aprobata de administratia de la Bucuresti pe motive nedemocratice; dar la Budapesta, ce motive "democratice" se aplica?

0 0

06.11.2011 10:35 krystynaboboc

Apreciez modul in care se fac eforturi de predare-invatare a limbii romane in Ungaria!Felicitari!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN