Şcoala cu
bune practici

61 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Normele europene pentru mobilierul scolar - un moft?

Nici o scoala din Bucuresti nu respecta in totalitate standardele europene in ceea ce priveste mobilierul scolar, iar situatia din Capitala pare sa o reflecte pe cea din tara. Aceasta pentru ca nimeni nu cunoaste normele europene pentru confortul elevilor in salile de clasa: nici profesorii, nici inspectorii ANPC, nici Ministerul Educatiei si Cercetarii si, culmea, nici firmele care vor furniza scolilor mobilier. Ministerul Educatiei si Cercetarii a primit oferte pentru mobilarea scolilor din partea a 11 firme care produc, importa sau distribuie mobilier, insa aceste firme nu cunosc exact normele europene in domeniu. Intrebate daca bancile si scaunele ce urmeaza a fi folosite de catre elevi respecta parametrii europeni, firmele in cauza au raspuns fie: "in principiu,da", fie: "nu stim exact, ar trebui sa le respecte", fie: "nu am urmarit neaparat asta", fie: "mobilierul se vinde si in UE, deci respecta normele", sustinand ca Ministerul Educatiei si Cercetarii reglementeaza aceste chestiuni. La randu-i, MEC paseaza responsabilitatea in curtea primariilor si a scolilor care urmeaza sa achizitioneze necesarul de mobilier direct de la furnizori, motivand ca nu poate impune un anume tipar tuturor institutiilor de invatamant.

Ceea ce uita toata lumea este ca, indiferent cine plateste factura, ministerul sau primariile, banii vin tot de la bugetul public. In aceste conditii, exista pericolul ca din aceasta nesincronizare intre institutii, dublata de necunoasterea normelor europene, sa rezulte o irosire a fondurilor bugetare si asa insuficiente. Dincolo de eventuala risipa a banilor, in joc este insasi sanatatea elevilor. Gheorghe Bucur, medic la Biroul de igiena scolara din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, ne-a declarat ca mobilierul din scolile bucurestene este vechi, iar acolo unde s-a achizitionat mobilier nou invata 2-3 grupe de elevi de varste diferite. Astfel, chiar si unde pupitrele si scaunele corespund unei anumite grupe de varsta, ele devin incomode pentru alte grupe, mai mari, care invata intr-un alt schimb. Domnul doctor Bucur ne-a declarat: "In toate scolile situatia este grava. Romania se confrunta cu o criza de spatii de invatamant, iar sanatatea copiilor este pusa in pericol inca din primii ani de scoala. Din cauza mobilierului neadecvat, elevii din scoala primara "scriu cu tot corpul", adica in timp ce scriu pana si muschii picioarelor le sunt incordati, iar uneori isi misca si degetele mainii stangi. Ideal ar fi ca banca sa fie suficient de mare incat sa permita elevului ca, in timp ce scrie, sa-si poata sprijini spatele pe spatar si picioarele pe podea astfel incat genunchii sa formeze un unghi drept, iar distanta dintre ochi si foaia de hartie sa fie de 30-35 cm. De asemenea, scaunul trebuie sa fie suficient de lat incat sa cuprinda tot sezutul plus o suprafata egala cu doua treimi din coapsa. Este foarte important ca elevul sa scrie relaxat." Daca elevii vor scrie sau nu relaxati in noile banci achizitionate de catre scoli vom vedea probabil in statisticile din anii urmatori ale Ministerului Sanatatii.

Sursa: www.gandul.info

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: sfetnicul | 17.08.2006 09:27 | 1759 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

51 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN