Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cu talpile goale pe net

CU CHEIA DE GAT
La fel de geniali si de vulnerabili. Generatia "cyber". Prelungiri umane ale soft-urilor de calculatoare, teleportati in fata televizoarelor si nascuti prin cezariene intr-o lume "high-tech". Sunt cool, sunt trendy, sunt copiii copiilor crescuti cu cheia de gat.
In loc de snur pentru cheie, de gat le atarna firele de la castile pentru Ipod. Merg pe hub-uri si mananca junk-food. Unu din cinci, spun sondajele, a vazut deja un film erotic. Toti, fara exceptie, au vizionat filme de groaza. Cel mai important obiect din viata lor e televizorul. Zapeaza, mari consumatori de manele, telenovele si desene animate. "Portugaalia! Sa, sa, sa!" S-atat. Aici, pentru multi din generatia celor cu cheia de gat se intrerupe curentul.
SUPERMENI. S-au nascut direct in pampersi si au fost vaccinati si impotriva bolilor care n-au atacat inca omenirea. Au mersul format de premergatoare, iar lumea-n care fac primul pas e un tarc supradimensionat. Au sterilizatoare, au filtre de apa, borcanele cu mancare "bio" si detergenti speciali. Au olite care canta cand primesc pisu si papusi de sex masculin care urineaza apa. Copiii de azi nu mai racesc, fac viroze pulmonare. Isi incalzesc mancarea la microunde si au telefoane mobile 3G.
Sunt Supermeni, si Spidermeni, si Oameni Paianjeni. Copiii de azi nu mai stau atarnati de fustele mamelor, zboara cu fetitele Power Puff si invata de la ele sa dea cu pumnul. Croseul de cap il copiaza de la Zizou.
Nu se mai joaca de-a v-ati ascunselea, merg la movieplex si la paintball. Nu se mai dau cu placa cu rulmenti, au role, scutere si play-statione.
MAMA-NATURA. Au acces la religie si la calculator. Dar umplu Internet-Cafe-urile, nu bisericile. Au site-uri speciale pe care incearca sa se cupleze, au yahoo-messenger si entertainment virtual. Nu mai fac schimb de timbre, ci de mp3-uri descarcate de pe net.
Copiii de azi isi canta "happy birthday" la aniversari si-si fac party-urile la Mc. Au "after-school" si "supernanny". Neintelegerile lor cu parintii devin "reality-show"-uri si subiecte de interes national.
Copiii de azi nu stiu ce vor, dar stiu sa ceara. Sunt independenti, sunt mandri si foarte usor de ranit. Ca-n filmele cu Van Damme, se arunca in viata cu pieptu-nainte, fara veste antiglont, si cad fulgerati la prima rafala. Se saruta frantuzeste inainte de a avea buletin si tin "Valentines Day"-ul.
MANELE. Copiii de azi fac copii. Sau fug de-acasa cand iau o nota mica la scoala. Uita sa se mai intoarca atunci cand pleaca la discoteca. Au pasapoarte si viseaza bani. Spun ca vor sa devina capsunari sau fotbalisti, iar idolii lor sunt Nicolae Guta, Adi de Vito, Tom si Jerry, Andreea Marin, Teo Trandafir si Mircea Radu. Nu mai au timp sa stea de vorba cu parintii care muncesc zi-lumina pentru un blug mai bengos. Dar se uita impreuna cu ei la "Surprize-Surprize", acolo unde intotdeauna oamenii plang cand isi intalnesc rudele.
Televizorul cu cablu a devenit un parinte adoptiv de la care copiii invata astazi libertatea de exprimare, agresivitatea si vulgaritatea. Violenta si eroismul. Imbogatirea si vedetismul. Sexualitatea si senzationalul. Expresii de genul "Sa traiti bine!", "Rusinica", "Iubiti-va mult" si "I’ll be back". Copiii de azi invata din reclame ca primul joint e moca si ca sperantele sunt gratis.
CATEGORII. Copiii de azi nu mai merg pe derdelus sa se dea cu sania. Au echipamente de schi si snow-board-uri. Nu mai merg cu colindul de sarbatori, au dat plugusorul pe mastile "Scary" si sarbatoresc Halloween-ul. Ei n-au alergat niciodata cu picioarele goale prin praful ulitelor de la tara. Ei vad vaci pe "Animal Planet" si cred ca natura e doar fiica inzestratei de la "Ciao Darwin" pentru care copiii din ziua de azi stau cu ochii lipiti de televizoare. Copiii de azi n-au uniforme si matricole scolare, au etichete sub care sunt prinsi in statistici si rapoarte, ca exponatele din vechile insectare. Sunt copii indigo, copii de cristal, copii curcubeu. Copii disparuti si copii abandonati in spitale. Copii cu dizabilitati, copii – cazuri umanitare, copii traficati, copii infractori si copii abuzati fizic. Copii de bani gata, care pleaca in tabere la Disneyland si dau mana cu Mickey Mouse. Si copii care n-au pus pe limba, toata viata lor, un Chupa-Chups.
MOSTENIREA. Frati de generatie. Unii isi traiesc viata-n MTV style, altii framanta chirpici cu picioarele. Muncesc de la 12 ani pentru un ban in casa. Copii care-si poarta de grija unii altora, copii incuiati singuri in casa, care-si dau foc din neatentie si ard ca niste lumanari de seu. Copii de capsunari, copii de someri si de disponibilizati, copii hraniti din resturi de ajutoare sociale. Copii pe care-i trimit parintii la cersit, cu un pui de caine in brate, la fel de orfan.
Copii rataciti din alte timpuri, cu cheia de gat, bajbaind pe drumul spre casa. Sandvisul rece de pe masa din bucatarie, telecomanda, telefonul de verificare. Aceleasi reguli, alta lume. Povestea merge mai departe.
SANSE
"Sunt langa tine, dar ii gasesti doar daca dai o cautare pe Google. Ei pot avea ceea ce noi nici nu stiam sa visam. Noi abia ne dezlipeam pasii de asfalt, ei vin pe lume cu aripile desfacute pentru zbor. Dar, scrie cu steluta mica jos undeva..., cerul pe care ar putea sa faca lupinguri nu se vinde in rate doar cu buletinul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: mariro | 17.08.2006 13:12 | 1724 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (7)

0 0

19.08.2006 16:14 aalliinnaa

Foarte bine scris acest articol, desi simt multa amaraciune din partea reporterului...amaraciune pe care o simt si eu cand ma mai apuca nostalgia dupa copilaria mea care era atat de diferita de acelor de azi. Dar incerc sa ma conformez situatiei si sa-i inteleg pe copii...altceva ce-as putea face?

0 0

19.08.2006 16:51 andronescu

Nu cred ca se poate schimba ceva in aparitia noii generatii de copii si tineri.Totul a evoluat f. repede in cei 16 ani,calculatorul a transformat tot sistemul.O fi bine?o fi rau? nu stim.Oricum pe loc nu se putea sta.Se poate comunica atit de usor in orice loc al lumii.Copii de azi au multe posibilitati de informare,din pacate sistemul nostru de invatamint merge ca melcul si nu avem oameni care sa reformeze invatamintul in viteza schimbarilor existente.Educatia trebuie sa fie altfel,avem parinti noi,unii stiu ce sa faca ,altii mai putin.Conflictele dintre generatii sunt mai dure ca niciodata,trebuie mai multa colaborare intre factorii educationali pentru a putea face fata schimbarilor.

0 0

19.08.2006 18:59 betiana

Articolul este taios si amar.Generatiile noi care s-au nascut in lumea "high-tech" au acces la noi mijloace de informare si de comunicare.Parintii nu mai au timp de copii.Televizorul devenit"parintele adoptiv" nu poate fi confesorul noii generatii,asa ca acesta se gaseste pe chat.O lume a alienarii.Oare acesta sa fie capitalismul ? Sigur ca exista solutii pentru apropierea copiilor de lumea vie,reala.Dar daca adultii nu gandesc toti aceeasi limba a responsabilitatii,cum putem interveni noi, cadrele didactice,la umanizarea acestor vremuri ?

0 0

20.08.2006 07:29 mariro - Autor

Articolul suna ca un bocet infinit...

0 0

20.08.2006 14:46 cristi_pirtea

Trist, dar adevarat...Parintii nu isi fac timp pentru copii, uitand ca relatiile sunt de mai mare valoare decat posesiunile materiale

0 0

25.08.2006 12:03 m_ady

Privim cu toţii mai mult în sus, la cei care AU mai mult, la cei care POT mai multe şi ne dorim...la fel ca şi copiii, nici noi nu ştim prea bine ce... Societatea actuală are năzuinţe materiale - o mulţime!- spirituale-aproape de loc. Ne lăsăm duşi de valul dorinţei de A AVEA şi uităm din ce în ce mai mult să FIM noi înşine.

Dacă copiii copiilor crescuţi cu cheia de gât au parte de o astfel de copilărie, cum va fi copilăria copiilor lor?

...şi chiar de încerci să fii altfel, pari ciudat, ieşit din "NORMALITATE" .

0 0

25.08.2006 12:46 manafumariana

Un articol trist dar care exprima mult adevar! din pacate! Problema este ca nimeni nu are timp sa se opreasca asupra acestor probleme.... Cred ar trebui sa ne facem timp fiecare si sa cautam printre randuri...s-ar putea sa ne regasim in unele situatii din cele date...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

70 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN