Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Topul taxelor la facultatile de stat


Daca te vrei chimist, dar ai intrat pe locurile cu taxa, platesti 12 milioane lei vechi pe an si poti fi fericit: este una dintre cele mai mici taxe. Daca te visezi artist, suma creste de peste zece ori, asa ca vei plati 130 de milioane de lei.

Taxa astronomica se practica, incepand din acest an universitar, la Film, in cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti.

Universitatile din tara practica taxe ce variaza intre 12 si 35 de milioane de lei, cele mai mari fiind cele de la Medicina si Farmacie. Nici cei care au intrat la Teologie Ortodoxa, in Capitala, nu au o perspectiva prea fericita: vor plati o taxa de 35 de milioane de lei.

Cei ce vor sa faca Educatie Fizica si Sport, la Iasi, platesc 18 milioane, cei interesati de Business, in cadrul Universitatii „Babes Bolyai”, din Cluj, cotizeaza cu 20 de milioane de lei, iar cei de la Politehnica Bucuresti cu 26 de milioane.

Cat da statul, da si tatal

Autonomia universitara permite ca fiecare institutie de invatamant superior sa stabileasca taxa pe care o percepe studentilor. Decizia este luata insa in functie de valoarea sumei pe care statul o plateste anual pentru studentii care au intrat pe locurile subventionate de la buget.

Iar daca nu vor sa piarda din banii de la stat, universitatile trebuie sa ia de la cei de pe locurile cu taxa o suma apropiata celei platite de stat pentru restul.

„Ministerul Educatiei isi rezerva dreptul de a diminua subventia in cazul in care exista o diferenta prea mare intre cele doua sume”, precizeaza Dumitru Miron, secretar de stat pentru invatamantul superior.

Teama reprezentantilor ministerului este ca o parte din banii pe care ii da statul pentru un student ajunge la cei de pe locurile cu taxa.

De frica ministerului

Respectand aceste criterii, s-a ajuns ca o mana de tineri ce viseaza sa-l joace pe Hamlet sau sa-i calce pe urme lui Hitchcock sa plateasca, din toamna, o taxa astronomica, chiar la universitatea de stat.

Rectorul Florin Zamfirescu spune ca nu a facut aceasta majorare de taxa „pentru a-i jupui pe studenti”. „S-a atras atentia ca se va face un control din partea ministerului si ca exista riscul ca suma pe care o primim pentru un student la buget sa scada la nivelul celei pe care o cerem studentilor de pe locurile cu taxa”, spune rectorul.

Studentul de aula e mai ieftin decat cel de scena

Studentii facultatilor de teatru si film, precum si cei ai facultatilor de medicina sunt cei mai costisitori pentru bugetul de stat. „Daca studentii de la Drept se aduna intr-o aula unde iau notite din ceea ce spune profesorul, la Teatru si Film, un profesor trebuie sa lucreze cu ficare student in parte, la canto, dictie, arta actorului etc.

Pelicula costa enorm, la fel decorurile, costumele, partea tehnica”, explica Florin Zamfirescu. Daca statul da aproape 3.600 de euro pentru un student la Film, pentru cel care studiaza un profil economic aloca 500 de euro.

„Este normal sa fie asa, pentru ca acolo unde sunt multi studenti este normal ca studiile comune sa fie mai mici. Studentii la economic sunt cei mai ieftini, pentru ca sunt si cei mai multi”, spune Radu Mircea Damian, presedintele Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior.



Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 22.08.2006 09:00 | 672 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN