Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Dascăli fără bani de concediu

Cât le priveşte pe secretare... mai rău nu se poate. După 40 de ani în învăţământ, rămân în buzunare cu doar câteva milioane, cât să aibă din ce trăi. În timpul verii, le găseşti tot la muncă, "îngropate" în sutele de acte şi diplome, în "hârţoagele" şcolii. El are 38 de ani şi este de 11 ani în învăţământ profesor de istorie la şcoala Nr. 1 din Jilava, judeţul Ilfov. Ea are 30 de ani şi predă religia de 5 ani, la aceeaşi şcoală. Aurel Dumitrescu şi Mihaela Dumitrescu nu au fost plecaţi până acum în concediu decât o singură dată: la Băile Felix, acum doi ani. Principalul motiv pentru care nu merg an de an să se relaxeze sunt banii. "Anul ăsta nici nu ne gândim să mergem undeva. Situaţia financiară, în primul rând ne împiedică". Spun că sunt norocoşi că stau într-o casă pe care au primit-o moştenire, că altfel le-ar fi foarte greu. "E greu cu banii când vine vorba de concediu, de aceea nu am mers în fiecare an şi nici nu vom merge în fiecare an", mai spune profesorul. Nici măcar cu elevii nu au fost plecaţi în tabere. Cu toate acestea, familia Dumitrescu vrea să rămână în învăţământ. "Îmi place. Nu mă interesează cât iau. Asta mi-am dorit de când am terminat facultatea. ştiu că pot să fac un bine pentru comunitate", zice Aurel. Mihaela vrea şi ea să predea în continuare elevilor, deşi se gândeşte ce greu va fi atunci cu banii. La restaurant nu au mai mers de nu mai ştiu când. şi înainte să-şi cumpere haine se gândesc de şapte ori.

Prizonierele hârţoagelor
De-abia se văd din mormanele de documente. Peste tot, certificate de absolvire, certificate de competenţă profesională, foi matricole, diplome de bac. Unul intră, altul iese, sună telefonul, faxul "curge", un domn îşi cere foaia matricolă din anul '87, a început şi bac-ul... Angela Aramă, 58 ani, este secretară la Grupul şcolar "Nichita Stănescu", din Capitală. Nu mai ştie ce este acela un concediu. "Când reuşesc să-mi iau liber mai merg pe la prieteni că nu mă costă mai nimic, la mama... Nu am mai fost într-o staţiune, de nu ştiu când. Nici în rate, cum ştiu că se plăteşte acum, nu am putut să-mi iau bilete. Regia casei costă foarte mult, iar ca să mai îmbunătăţim câte ceva prin casă facem împrumuturi la bănci, după care plătim de ne săturăm câte 3, 4, 5 ani. Toate costurile de întreţinere sunt foarte mari. După 37 de ani de muncă, am 7 milioane salariul. Toţi au ideea că secretarele nu fac decât cafele şi răspund la telefon. Noi stăm şi câte 10, 12 ore sâmbăta, duminica la serviciu. Pentru noi, un concediu la munte, la mare este extrem de scump şi a devenit un vis frumos", spune femeia. Gabriela Enache, 56 ani, este secretar-şef la acelaşi grup şcolar. Lucrează în învăţământ de 35 de ani. Ultima oară când a văzut marea a fost în anul 1993, atunci când avea copiii mici.

"Adevarul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 22.08.2006 09:09 | 1138 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (5)

0 0

22.08.2006 14:58 alena

Acest articol ar trebui trimis pe site-ul ministerului si la sindicat. Noi traim realitatea si nu trebuie sa mai citim despre ea, acum cand vacanta e pe sfarsite si suntem oarecum resemnati.

0 0

22.08.2006 15:19 maia

E foarte trist,dar e adevarat lipsa banilor ii tin pe profesori tot concediul de vara acasa,in bloc.In timp ce in tarile UE un stagiar are la incadrare 1500 E,un director de scoala 5000-6000 E,noi dupa 30 de ani avem doar 350 E ,,vai de pancova noastra""!!!

Ne meritam soarta daca am ales sa facem APOSTOLAT!!!

0 0

24.08.2006 13:19 bere

Lideri de sindicat ar trebui sa dea declaratii ca nu au colaborat cu securitatea .

Oricum ei sunt intelesi cu puterea si asteapta posturi caldute si secretare tinere .

Sedintele de sindicat seamana cu cele ale PCR unde se iau decizii in unanimitate .

Membrii de sindicat nu sunt aparati in nici un fel doar cotizeaza .

0 0

25.08.2006 13:48 pdani

Dureros dar foarte adevărat! Bine că nu mai au şi 1/2 copii, că atunci.......

0 0

29.08.2006 21:11 clapa_valentina

Aceasta este realitatea cruda pe care o traiesc majoritatea dascalilor din tara...si totusi suntem acuzati ca avem salarii mari ...atunci de ce multi dintre tineri renunta la o cariera in invatamant pentru slujbe ai bine platite sau altii, mai mult sau mai putin tineri, cauta un servici party-time dupa ore? Or fi prea lacomi sau le-a ajuns cutitul la os? ,,Apostolatul" e clar ca il vor face tot mai putini....si-asa ramane scoala fara oameni. De competenti ce sa mai vorbim?!?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN