Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Parintii elevilor, "sponsorii" invatamantului

Toate bune si frumoase, dar intrebarea e unde vor invata elevii. In scoli, evident. Care scoli? Iata o intrebare retorica. Spunem asta pentru ca abia acum autoritatile s-au trezit ca trebuie sa faca reparatii capitale sau curente in unitatile de invatamant, sa le igienizeze. Nu mai e de ani buni o noutate ca mare parte dintre scolile din Romania nu au autorizatie sanitara de functionare. Si asta din cauza lipsei celor mai elementare norme de civilizatie.
Precum toaletele care sa arate impecabil, apa care sa curga fara oprire la robinet, zidurile care sa nu se darame la prima furtuna si asa mai departe. Daca in marile orase s-a mai facut cate ceva, in mediul rural e jale.
Deja au devenit "celebre" toaletele din fundul curtii, in care se duc nu numai elevii, ci si profesorii, ca sa nu mai vorbim de acoperisurile gaurite ale scolilor, pe unde intra ploaia sau pasarile. Plus bancile rupte, usile sparte, iar lista poate continua.

Intarzieri in toata tara

Primariile tipa ca n-au bani pentru reparatiile din scoli. De-asta cica nu s-ar misca nimic in domeniu. Dar iata o situatie prezentata ieri de ministrul Educatiei, Mihail Hardau. Guvernul a impartit, in mai, bani tuturor judetelor, pentru ca in scoli sa inceapa reparatiile. S-a constatat acum ca numai 30% din fondurile respective au fost cheltuite. Evident ca aici trebuie luata in discutie "competenta" prefectilor si primarilor, ca doar ei impart banii si trebuie sa controleze ce se face in teritoriu. Avand in vedere situatia, ministrul Hardau i-a avertizat pe sefii de judete si pe primari ca va lua banii de la lenesi si ii va da in alte judete, acolo unde lumea chiar face ceva pentru scoli. Asa ca o sa vina iar 15 septembrie muncitoresc. Elevii vor vedea schele in loc de banci si vor fi obligati sa invete pe unde apuca. Sau vor gasi scolile cu peretii la fel de jegosi ca si anul trecut. Asta nu inseamna ca primarii si prefectii nu vor incepe, in preajma anului scolar, sa-si ia salopeta pe ei si sa plece intr-un asa-zis control pe santierele patriei, ca sa dea bine la televizor, sa vada lumea ce gospodari sunt edilii, ce se mai lupta ei pentru binele scolii.

Hardau a tras de urechi autoritatile locale

Nu sunt bani de la primarii? Nu e o problema. Lasa ca au parintii elevilor bani. Atragem atentia ministrului Hardau, care tot s-a pus pe curatenie in sistemul educativ, dupa nebunia de la Bacalaureatul din acest an, ca mai are ceva de facut. Sa puna capat unei mari ilegalitati care se petrece in majoritatea scolilor din Romania de ani buni. Si anume faptul ca parintii elevilor trebuie sa scoata bani din buzunar pentru asa-zisele fonduri ale clasei si ale scolii. Sunt bani pentru reparatii curente. La mobilierul scolar, la usi, in toatele, sa pui perdele, rafturi, si lista poate continua. Directorii scolilor motiveaza strangerea acestor fonduri prin faptul ca primariile n-au bani pentru unitatile de invatamant. Dar bani exista. Problema e ca nu sunt cheltuiti. Asa cum a constatat ieri si Executivul.
Primariile, prefecturile si inspectoratele scolare judetene se cearta intre ele cum sa cheltuiasca banii de la Guvern. Ori banii sunt impartiti pe "ochi frumosi", la anumite scoli, in functie de prietenii sau interese politice. Asa ca ministrul Hardau a cerut autoritatilor locale sa termine cu "manariile" de acest fel. "Daca intentionati sa schimbati destinatia banilor de la un liceu la altul, pentru diferite interese, va anunt ca nu veti putea face asta, pentru ca fondurile vor fi alocate altor judete mai eficiente", a spus oficialul. Domnule ministru, sunteti sigur ca v-a auzit cineva?

"Realitatea romaneasca"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 23.08.2006 09:40 | 1222 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (7)

0 0

24.08.2006 18:37 ochisiurechi

ce adevar! mai ales ultima parte!

0 0

25.08.2006 11:29 adycrisx

Eu m-am cam saturat sa chem parintii si sa stergem geamurile si podelele. Si nu cred ca sunt singura in situatia asta.

0 0

27.08.2006 12:49 maia

se conditioneaza ramanerea in acea clasa ptru ani,prin investitiile pe care le fac parintii:usa,geamurile,parchetul,mobilierul,iar Primariile aloca banii pentru evenimente ca:Ziua orasului,Ziua Cetatii,Ziua......????unde se cheltuie miliarde pe diverse formatii artistice .

Deplasarile,,alesilor"in strainatate iar .......problema scolii intra in sarcina parintilor,daca acestia doresc ,,ceva bun "pentru copiii lor.

0 0

29.08.2006 16:24 1957

Pentru mine este curios faptul ca ,in scoala noastra, parintii vin cu propuneri primind cumpararea (din banii lor)unor noi bancute, zugravit etc. si cer conditionarea privind ramanerea in aceea sala pe restul anilor de studiu.Acceptand acest lucru am amestecat clasele mici cu cele mari, iar nu e bine pentru ca cei mari "dau" peste cei mici. Parerea mea: daca invatamantul este gratuit, atunci statul sa dea de toate si parintii nu ar mai avea atatea mofturi, pretentii...si pana la urma tot ei reclama.M-am saturat !!!!!

0 0

29.08.2006 22:10 danis2176

Sa zicem ca vrei sa iti amenajezi o clasa moderna, nu foarte moderna, doar niste jaluzele, parchet si alte asemenea nimicuri. Sa cer oare bani primariei, care deja a cheltuit doar anul acesta vreo cateva miliarde pe imbunatatirea bazei scolare? Sau sa incerc sa rezolv cu parintii?

0 0

29.08.2006 22:10 danis2176

Sa zicem ca vrei sa iti amenajezi o clasa moderna, nu foarte moderna, doar niste jaluzele, parchet si alte asemenea nimicuri. Sa cer oare bani primariei, care deja a cheltuit doar anul acesta vreo cateva miliarde pe imbunatatirea bazei scolare? Sau sa incerc sa rezolv cu parintii?

0 0

30.08.2006 09:55 relucostache

trebuie sa exista o combjnatie intre contrjbutia organelor locale si comitetele de parinti.contributia comitetului de parinti trebuie sa fie absolut benevola si numai pentru dotaripeste medie.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN