Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Grădiniţele particulare, moft sau necesitate?

Numărul de locuri insuficiente de la unităţile preşcolare de stat, veşnicele probleme de dinaintea începerii noului an şi condiţiile, de multe ori, nu dintre cele mai bune determină un număr din ce în ce mai mare de părinţi să se reorienteze şi să opteze pentru una sau alta din grădiniţele particulare.



Explicaţia faptului că preferinţele părinţilor se îndreaptă din ce în ce mai mult către unităţile private ne-o dă Violeta Gogu, expert PR, la Agenţia Romană de Asigurare a Calităţii în Învăţămantul Preunivesitar (ARACIP).


"Mi-aş înscrie copilul la o grădiniţă particulară"


"Nu mai e demult o noutate faptul că locurile la grădiniţele de stat sunt limitate. Iată că şi anul acesta, deja, majoritatea grădiniţelor au anunţat că nu mai sunt locuri disponibile. Apoi, a-ţi înscrie copilul la o grădiniţă privată nu mai e demult un moft. Condiţiile sunt, într-adevăr, mai bune: există mai multe posibilităţi de a învăţa, sunt tot felul de de cursuri opţionale, se organizează excursii, se face sport", susţine Violeta Gogu. Aceasta a adăugat că "totul e la vedere şi părinţii pot verifica ce li se oferă copiilor: de la modalităţile de predare şi condiţiile de joacă şi somn pană la ce primesc de mancare. Dacă văd şi sunt mulţumiţi, se vor lămuri pe ce dau banii şi automat îşi vor înscrie copiii acolo".

Reprezentantul ARACIP admite că taxele sunt mari, însă "eu personal, dacă aş putea controla condiţiile şi mi-ar conveni, mi-aş înscrie copilul la o grădiniţă particulară".

Angelica Cioacă, studentă, ne spune că, atunci cand era la grădiniţă, de-abia se punea pe picioare sistemul particular: "Am apucat să fac doi ani, la o grădiniţă privată. A fost cea mai bună alegere pe care părinţii mei o puteau face. Era vorba despre o unitate cu predare în limba engleză, ce mi-a fost de mare folos, întrucat, înscriindu-mă apoi la o şcoală de profil, eram as la engleză printre colegii mei. Nu cred că la stat aş fi învăţat aşa bine. A fost un efort financiar, un lux, dar a meritat. Pe vremea aia, costa 1.000 de lei vechi".


Capriciu pentru părinţii cu bani


Nu de aceeaşi părere este părintele Alina B., care are un băieţel de 3 ani, pe care l-a înscris la o grădiniţă de stat. Deşi admite că în cazul în care nu l-ar fi înscris încă din martie nu ar mai fi găsit vreun loc la una din grădiniţele de stat, Alina susţine că o unitate de stat e de preferat uneia private. "Taxele sunt foarte mari şi nimic nu le justifică. Eu consider că a-ţi da copilul la o particulară e un moft al celor cu bani. Partea cu limba străină e aiurea. Nu poţi învăţa copilul altă limbă, cand el nu ştie romaneşte", e de părere părintele.

Corina Dobre, manager la Marienkafer Kindergarden, nu este însă de acord, întrucât "avem copii din toate categoriile sociale. Oameni simpli, nu neapărat plini de bani, îşi înscriu copiii la noi. Vin, văd şi le convine. Nivelul mediu al veniturilor a crescut şi părinţii doresc să le ofere copiilor o educaţie cat mai bună". "Grădiniţele private sunt o necesitate pentru părinţii ce vor să le dea micuţilor şi şansa de a învăţa o limbă străină. E cunoscut faptul că atunci cand eşti mic, ai o mai mare capacitate de a asimila şi altă limbă", susţine Dobre.


Condiţii şi taxe pe măsură


Ce oferă, mai concret, aceste grădiniţe? În primul rand, se lucrează cu grupe mai puţin numeroase faţă de cele de la stat. "Una e să lucrezi cu 30 de copii, alta e să ai grupe de 12 copii. Educatoarele au astfel timp să se ocupe de fiecare copil în parte", explică Corina Dobre. Ea a mai completat: "Noi avem o grădiniţă cu predare în limba germană. Copiii învaţă să lege propoziţii, nu doar cuvinte disparate în germană, li se vorbeşte şi li se pun benzi desenate în această limbă. În afara activităţilor normale, nu numai aici, dar la majoritatea grădiniţelor private se adaugă cursurile de pictură, excursiile, vizitele la muzee, teatre".

Taxele la o grădiniţă particulară sunt cuprinse între 400 şi 1.000 de lei, în funcţie de program şi facilităţi.

"Curentul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 24.08.2006 11:01 | 577 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN