Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Congresul European al Religiilor

În prag de aderare a României la structurile UE, Bucurestiul are sansa de a deveni prima capitala din Estul Europei care va fi gazda acestor manifestari asociate istoriei religiilor, lucru absolut irealizabil cu douazeci de ani în urma si putin probabil în urma cu un deceniu. De asemenea congresul european face parte din cadrul programului guvernamental Anul Francofoniei, fiind atasat manifestarilor conexe Sommet-ului Mondial al Francofoniei, evenimentul bucurându-se asadar de sprijinul acordat de Agence Universitaire de la Francophonie în calitate de coorganizator extern. Congresul primeste astfel o structura stiintifica cu o redutabila acoperire francofona.

De la Eliade la primul Congres al Religiilor la Bucuresti
Istoria Religiilor este reprezentata în majoritatea academiilor din lume si în sute de universitati, organisme de cercetare si programe editoriale. Istoria Religiilor este recunoscuta ca o disciplina umanista care colaboreaza si interactioneaza cu discipline ca antropologia, arheologia, etnologia, filologia, filozofia, literatura comparata, orientalistica, teologia, sociologia, istoria ideilor. De la primul Congres international (Paris, 1900) la cel de la Amsterdam (1950), când savantii - printre care si Mircea Eliade - au fondat International Association for the History of Religions (IAHR), si pâna la reuniunile de azi, aceste congrese internationale au devenit indispensabile cercetatorilor în domeniu.

Premiera absoluta
Cea mai tânara tara membra a Asociatiei Europene pentru Studiul Religiilor, organizatoare a unui Congres european anual. Pâna de curând, studiul religiilor în România a fost reprezentat de doua personalitati cu recunoastere internationala: Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu. Însa prin ARIR - Asociatia Româna de Istorie a Religiilor fondata în 1997, România a devenit în sfârsit membra în Asociatia Europeana pentru Studiul Religiilor (EASR, în 2001) si în Asociatia Internationala a Istoriei Religiilor (IAHR, în 2005). Cu intentia ferma de a contribui la reconstructia disciplinei în România, ARIR a editat revistele Archaeus - un periodic international de istorie a religiilor, si Studia Asiatica - un periodic similar de orientalistica. Ca raspuns la initiativele întreprinse de aceasta asociatie, Universitatea din Bucuresti, prin Facultatea de Istorie, a recunoscut deja excelenta acestor cercetari, publicatii si proiecte, prin fondarea unui Centru de Istorie a Religiilor (CIR) - primul proiect universitar major în Universitate, dupa cursurile de istoria si filozofia religiilor sustinute de Mircea Eliade în 1933-1938. Însa acest lucru nu ar fi fost posibil fara recunoasterea academica a cercetarii românesti de catre institutiile avizate: publicatiile, proiectele de cercetare în desfasurare si participarea româneasca la congresele de la Santander (EASR, septembrie 2004), Tokyo (IAHR, martie 2005), Turku/Abo (EASR, august 2005) si Philadelphia (American Academy of Religion, noiembrie 2005) au convins deja partenerii institutionali la nivel mondial de ambitia academicienilor români. Revirimentul post-1989 al istoriei religiilor în Estul european se va concretiza prin Congresul de la Bucuresti sprijinit si de Colegiul Noua Europa, actiunea constituind o premiera absoluta în istoria disciplinei pentru cea mai tânara tara membra, organizatoare a unui congres european anual si pe acela de Conferinta speciala a IAHR.

30 de tari si 150 de savanti
Beneficiind de înaltul patronaj al presedintelui României, Traian Basescu, se estimeaza ca vor fi prezenti la Bucuresti membrii boardurilor EASR si IAHR, peste 150 de savanti din peste 30 de tari din patru continente, la care se vor adauga peste 20 de cercetatori români. Personalitatile cele mai reprezentative în istoria religiilor au acceptat sa vina pentru prima data în România si sa sustina conferintele în plen.
Pentru publicarea Actelor Congresului (10 volume), ARIR a întreprins deja demersuri pentru o colaborare cu cea mai prestigioasa editura de profil, Brill Academic Publisher (Leiden-Boston-Köln).


Detalii privitoare la conditiile de participare se gasesc la: www.rahr.ro.

Comitetul national de sprijin va fi constituit din Petre Alexandrescu o Sorin Alexandrescu o Sorin Antohi o Teodor Baconsky o Paul Cernovodeanu o Andrei Cornea o Moshe Idel o Andrei Marga o Vlad Gh. Nistor o Andrei Oisteanu o Ioan Panzaru o Serban Papacostea o Horia-Roman Patapievici o Zoe Petre o Andrei Pippidi o Andrei Plesu o Mihai Razvan Ungureanu. Iar din Comitetul de organizare vor face parte Eugen Ciurtin, Gabriela Cursaru, Mihail Neamtu, Andrei Oisteanu, Mihaela Timus

Cuprins
1. Religie greaca si romana; 2. Crestinism si religii învecinate în Antichitatea târzie; 3. Iudaism, crestinism, islam în Evul Mediu; 4. Religii iraniene; 5. Religii indiene; 6. Religie si modernitate; 7. Curente hermetice si esoterice în istoria religioasa europeana; 8. Receptia europeana a religiilor Asiei; 9. Interactiuni religioase între Vestul si Estul european; 10. Mircea Eliade si evolutiile în istoria religiilor (1986-2006).

Narcis MARTINIUC

sursa: www.crestinortodox.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 25.08.2006 12:06 | 2060 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

27.08.2006 20:14 andronescu

Este un eveniment deosebit,are in comitetul de sprijin niste personalitati deosebite.Cuprinsul are teme care te fac sa invidiezi pe cei care pot asista.Am inteles ca se va tipari si transmite ce se va discuta,ne-ar ajuta f. mult.In scoli nu avem profesori de religie adevarati care sa se ocupe de anumite teme,banuiesc ca nici facultatile teologice nu se ocupa serios de pregatirea lor(ca de altfel si alte facultati)

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN