Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Inspectoratele scolare se pregatesc sa moara

Asa se face ca inspectoratele, despre care s-a mai zis cu ani in urma ca ar trebui desfiintate, ar putea sa se transforme in simple directii in cadrul primariilor sau prefecturilor.

Exista o singura certitudine in acest moment in legatura cu inspectoratele scolare. Si anume, faptul ca nimic nu e sigur. Stim doar ca premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a referit de curand la necesitatea ca inspectoratele scolare judetene sa treaca in subordinea autoritatilor locale. Cum si cand se va intampla acest lucru nu se stie inca. Dar este clar ca mai intai trebuie modificata Legea Invatamantului, care tine inspectoratele in subordinea Ministerului Educatiei.
In acelasi timp, se vorbeste si despre posibilitatea ca nu toate inspectoratele scolare sa treaca la primarii, ci operatiunea sa se faca pe etape. Ar insemna mai intai aplicarea unui proiect-pilot, ca sa se vada cum merge treaba. Cateva inspectorate sa faca un "exercitiu". Se va finaliza astfel, in linii mari, operatiunea de descentralizare a sistemului educativ, dupa ce primariile au preluat deja mai multe atributii. Autoritatile locale se ocupa si de reparatiile capitale sau curente din scoli, dar si de plata salariilor pentru profesori.
Se stie ca nu se stie nimic
Cateva lamuriri in acest sens am primit de la secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, Dumitru Matei. Acesta ne-a spus ca este posibil ca nu toate serviciile din cadrul inspectoratelor scolare sa treaca la puterea locala. Operatiunea nu pare deloc simpla. Nici macar nu se stie daca inspectoratele scolare se vor mai numi tot asa ori se vor transforma pe parcurs intr-un serviciu local. Asta e intrebarea la care autoritatile n-au inca un raspuns. Inspectoratul scolar e organizat la nivel judetean. Inspectoratul se va transforma intr-un serviciu subordonat consiliului judetean sau vor fi servicii similare la fiecare primarie in parte? Dar in ambele variante este clar ca se va pune "cruce" inspectoratelor scolare. Si asta cu atat mai mult cu cat se prevede ca cel putin o parte dintre profesorii care lucreaza acum in inspectorate se vor intoarce in scoli, la catedra. Se va ajunge in final ca Ministerul Educatiei sa se ocupe numai de calitatea invatamantului, de programe si de control. Ne intrebam daca nu cumva si Ministerul Educatiei va ajunge la un moment dat sa se "simta" in plus.
Dezastru in scoli
Statul s-a grabit dupa 1990 sa scape de povara educationala pe care o poarta pe umerii sai. Si cea mai buna formula pana acum a fost sa arunce "pisica" in curtea autoritatilor locale. Sa se ocupe primariile de scoli. Numai ca ex-perienta cu primariile a fost un adevarat dezastru. Primariile tipa, la randul lor, ca n-au bani pentru scoli. Cel mai bun exemplu este chiar acum, inainte de inceperea noului an scolar. Cel putin jumatate dintre unitatile scolare din Romania nu au autorizatie sanitara de functionare. Scolile n-au toalete facute dupa cele mai elementare norme de igiena, n-au instalatii pentru incalzire puse la punct, n-au apa curenta. Scolile au totusi ceva. Au acoperisul spart. Cel mai crunt "tablou" este in mediul rural. Dar si in orasele mai mici, in zonele slab dezvoltate economic.
Descentralizare centralizata
Sindicatele din sistemul educativ vad in alt mod problema. Nu e vorba ca descentralizarea nu e buna, ci ar trebui sa ne intrebam daca descentralizarea a fost bine facuta. Aici e problema, ca mai degraba sistemul s-a centralizat, in loc sa se "aeriseasca". Si dam chiar exemplul pe care ni l-a oferit liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea. S-au facut cu ani in urma asa-numitele centre bugetare. Asta inseamna ca o scoala mai mare tine contabilitatea pentru cateva scoli mai mici. Soarele si planetele din jurul sau, ca un exemplu. Culmea e ca o "planeta", asta inseamna o scoala, trebuie sa faca referate peste referate ca sa cumpere un burete sau o cutie cu detergent, iar apoi sa astepte aprobarea de la "Soare", insemnand centrul bugetar. "Se poate spune ca Ministerul Educatiei nu s-a achitat pana acum de rezolvarea problemei descentralizarii administrative. Vorbim de descentralizare, dar in realitate suntem supercentralizati", apreciaza Cornea.
In privinta viitorului inspectoratelor scolare, sindicatele sunt de parere ca aceste institutii trebuie sa existe in continuare si sa se ocupe de programele scolare si de control. "Calitatea invatamantului si continutul programelor educationale nu pot sa depinda decat de inspectoratele scolare", conchide liderul sindical. Ramane problema localitatilor sarace, care n-au bani pentru reparatiile din scoli. Nimeni nu are vreo solutie pentru scolile de la tara. Asa ca descentralizarea ramane frumoasa doar pe hartie.

"Realitatea romaneasca"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 28.08.2006 11:57 | 3691 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (5)

0 0

28.08.2006 20:20 m_ady

PRIMĂRIILE NU AU FONDURI PENTRU ŞCOLI! Apa, telefonul şi electricitatea ne sut tăiate, la şcoală, în ficare vară. Secretara ia acasă unitatea de la computer sa calculeze salarii sau să facă situaţii ce se cer urgent... Femeile de serviciu cară apă de la izvor pt. a face curăţenie, cât de cât... Telefoanele personale ale cadrelor ce sunt în activitate şi ale secretarei sunt folosite în locul celui care pe timpul vacanţei e tăiat. Dar nu-i nimic că ne permitem, daor avem salarii "mari"...

0 0

31.08.2006 12:40 gabiec

Are perfecta dreptate dl Cornea.

0 0

03.09.2006 21:12 vioscout

Care descentralizare, pilotarea este o catastrofa, iar banii vin doar strategic pe filiera de partid. Coruptia este in floare la toate nivelurile, licitatii trucate pentru "baietii" de mingi ai partidului. Dl. Cornea cred ca si alti lideri sindicalisti cred ca vad in roz totul. explicatia este simpla, atat timp cat iti pastrezi strategic si iti conservi avantajele ...

0 0

05.09.2006 15:38 trei3zob

Inspectoratele scolare sunt niste capuse care, prin reprezentantii lor, nu fac decat sa suga de la buget.

Inspectorii, in majoritatea lor, cer si primesc mita, fac trafic de influenta, incalca legea fluierand, fac trafic cu subiecte de examene. Si asta nu e totul. Isi aduc si isi promoveaza oamenii, isi bat joc de cei care mai au totusi ceva in comun cu scoala.

E logic si necesar sa fie desfiintate inspectoratele scolare ,in sfarsit, in UE nu exista asa ceva, dar probabil interesele sunt asa de mari si noi asa de mici incat multi alti "inspectori"de aici inainte se vor imbogati de pe urma pozitiei lor...

0 0

13.09.2006 23:12 mirelababanas

Am trait sa aud si astfel de lucruri!Primaria din orasul nostru nu are fonduri pentru scoli!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN