Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Spaga din clasa I pana la facultate


Parintii ai caror copii merg la scoala stiu foarte bine ca periodic, trebuie sa scoata suficienti bani din buzunar, pentru a-i „onora” pe dascali.

De la mai mica mituire a invatatoarei copilului, cu flori, ciocolata si bibelouri, ca sa il primeasca la ea in clasa, sau ca sa ii acorde meditatii dupa program, odata cu inaintarea copiilor in varsta sumele cheltuite de parinti cresc proportional.

Perioadele cele mai intens-spaguite sunt cele de la sfarsit de an scolar, cand profesorii nu pleaca acasa doar cu flori. Corigentele, examenele de capacitate sau de bacalaureat sunt ocazii la fel de bune pentru a-i ajuta pe cei mici sa treaca mai usor peste „stresul examenelor”.

Atentii contra note

Ca sa promoveze examenele importante - capacitate, bacalaureat, aproape fara exceptie, fiercare elev din Timisoara isi obliga parintele la cheltuieli suplimentare, bani, care ajung in portmoneele dascalilor.

Asa cum scriam inaintea examenului de capacitate, la majoritatea gimnaziilor din oras, spaga profilor ca sa treaca copiii cu bine examenul a fost de o suta de lei noi.

Banii au fost camuflati intr-o asa numita taxa de „protocol” stransa de la copii pentru organizarea banchetului de sfarsit de an. Drept pentru care in cele mai multe cazuri copiilor de clasa a VIII-a li s-a cerut in mod expres de catre diriginte si directorul scolii sa nu sufle o vorba despre bani.

Perpetuarea strangerii spagii de examen e simpla si are vinovati din toate taberele: dascalii care mijlocesc actiunea, cei care primesc spaga si parintii care o dau.

Spaga la Bac bate recordurile

Tot vara aceasta, Evenimentul Zilei a reusit sa deconspire o filiera formata din parintii unor elevi care au pregatit o spaga consistenta pentru profesorii care se ocupau de corectarea lucrarilor de bacalaureat ale elevilor de la Grupul Scolar Emanoil Ungureanu.

Traseul spagii incepea de la parintii absolventilor, trecea pe la comitetul de parinti de la grupul scolar de unde erau dusi mai departe, la centrul de corectura a lucrarilor , iar acolo erau impartiti direct profesorilor.

Vara asta, cel putin aici, spaga a fost in bani, fiecare parinte de copil cotizand 170 lei noi. In alti ani au fost preferate bauturile fine si parfumurile, iar in altii bijuteriile, la care s-a renuntat de doi ani, dupa ce mituirea a „transpirat” in presa.

„Cand am supravegheat la un liceu din Timisoara, mai intai directorul unitatii ne-a invitat la cantina, unde ne-au servit pranzul si ni s-a spus clar ca toti elevii din acel liceu trebuie sa isi ia bacalaureatul.

Sub fiecare farfurie era un plic cu o bijuterie din aur”, ne-a povestit o profesoara care, pentru a nu se compromite, in anii urmatori a refuzat sa mai faca parte din comisiile de supraveghere sau corectura.

Supraveghetorii care nu au acceptat plicul si nu i-au lasat pe elevi sa copieze au fost scosi din examen, chemati in biroul directorului si amenintati, iar in acest timp, in sala au intrat alti supraveghetori, care au dat liber la copiere.

In alte cazuri, profesorii supraveghetori sau corectori au gasit plicuri cu bijuterii chiar pe scaunele pe care urmau sa se aseze in clase.

Final de an, contra cost

La fiecare sarbatoare oficiala, gen Paste, Craciun sau 8 Martie, cutuma zice ca profesorii mai aprigi trebuiesc imbunati. Intotdeauna se strang bani pentru mici cadouri pentru acestia.

Daca la examenele de maturitate stresul parintilor e cumva anihilat de faptul ca exista constituite in scoli „comitete” care aduna banii si ii dau mai departe profesorilor corectori, nu la fel stau lucurile cand elevul a ramas „de caruta” la vreuna dintre materii.

Atunci trebuie gasita formula adecvata de abordare a profesorului, parintele in cauza urmand, eventual, sa-i faca acestuia chiar o vizita la domiciliu, cu plasele pline.

In anumite medii, a facut furori un caz petrecut in urma cu cativa ani, la un liceu vocational din oras, unde profesorul de matematica, dupa insistente „seculare” ale parintelui unui elev corigent, l-a trecut pe acesta contra unei importante cantitati de telemea de oaie. Culmea, povestea s-a intamplat dupa Revolutie.




--------------------------------------------------------------------------------



PROCEDURA

Cum se strang banii pentru dascali

Inca din prima sedinta cu parintii in anii terminali de gimnaziu sau liceu, dirigintele le „aminteste” acestora ca, daca nu vor emotii si probleme la examen, sa puna mana si sa stranga din timp.

De multe ori chiar el se ocupa de colectarea banilor, si asta, nu pentru ca si-ar iubi in mod deosebit elevii, ci pentru ca exista asteptarea ca, pe de o parte, parintii sa se „simta” in fata unui gest atat de intersat si sa il recompenseze, iar pe de alta parte, stiind ca si la celelalte scoli ( la una din ele chiar el va ajunge corector sau supraveghetor) se face la fel.

Odata banii stransi, catre finele anului scolar, spaga se da de la profesori direct supraveghetorilor care trebuie sa fie foarte ingaduitori si sa ii lase pe elevi sa copieze. O alta parte din bani ajunge la profesorii corectori.

Anul acesta s-a cotizat in medie cate 150 RON de elev.
Cei care vor sa isi scuteasca copilul de invatat si sa il scape de o corigenta afla numarul de telefon mobil al profesorului care se ocupa de materia cu probleme.




--------------------------------------------------------------------------------



Solutie

Lege impotriva parintilor

„Noi nu putem da o lege privind parintii. Am atentionat si putem sa ii sanctionam pe cei care sunt in sistemul nostru, adica pe profesori si pe directorii de scoli.

Din punctul nostru de vedere le-am spus tot, li s-a prelucrat metodologia examenului si au semnat de luare la cunostinta. Ancheta in acest caz, vor face organele abilitate.

Politia poate sa ne comunice ca in urma anchetei s-a intamplat ceva ilegal si abia atunci putem noi sa luam masuri. Personal eu pot sa cred ca s-a intamplat sa se stranga bani, dar asta numai din cauza ca parintii nu au incredere in copiii lor”, ne-a declarat cu ocazia demonstrarii spagii la bac, reprezentantul MEC, Adrian Braescu.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 29.08.2006 09:53 | 1697 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (15)

1 0

29.08.2006 12:02 karsan0469

Acest articol este o tampenie. In fiecare an am facut parte din comisiile de bacalaureat si teste nationale.Nu am primit niciodata nici macar un buchet de flori. Nu mai aruncati cu noroi in profesori, caci suntem satui sa citim astfel de comentarii.Salariile sunt de mizerie, dar asta nu va da dreptul sa va bateti joc de noi.

0 0

29.08.2006 13:18 corpodean_sonia

Anul acesta , la fel ca în fiecare an, îmi voi permite să-mi "mituiesc" şi eu elevii din clasa I cu o floare şi o mică amintire pentru prima zi de şcoală din viaţă lor.

Haideţi, dragi colegi ,să ne învăţăm copiii că este imoral să oferi şi să primeşti flori. Nu mă miră atitudinea celui/celei care a scris articolul , probabil că nu i s-a întâmplat niciodată să ţină în mână o floare.

Am doar 12 ani de experienţă în învăţământ , am participat la tot felul de examene ca supraveghetor, corector la Olimpiada de Matematică-fază judeţeană, însă aberaţii de felul celor scrise aici nu mi-a fost dat să întâlnesc.

0 0

29.08.2006 16:15 cdiasimi - Autor

Si eu am participat la Olimpiada de religie - faza judeteana/ corectare, dar n-am avut parte de "atentii" si nici alti colegi. As fi curioasa sa stiu ce sursa a folosit cel care a scris articolul.

1 0

29.08.2006 16:50 1957

Lucrez, normal, in invatamant . Mie de ce nu-mi ofera nimeni bani ?!!!!!! Cred ca sunt prea de treaba!!!!Sa ma fac a dracului( zice Zreanta-n gandul lui!!!)

0 0

29.08.2006 16:53 1957

scuze, ZDREANTA !!!!!sunt eu!!!

0 0

29.08.2006 17:14 pdani

ADEVĂRAT . Nu cred că trebuie să ne ofticăm pentru purul adevăr! Ştim cu toţii că se întâlnesc astfel de cazuri.

Aşadar, haideţi să recunoaştem ceea ce trebuie recunoscut!

Şi eu sunt cadru didactic şi totodată şi părinte, deci ştiu/văd cum merg treburile!

numai bine

1 0

29.08.2006 19:37 nutzicretzu

Ca se poate intampla, e una.. Dar sa fim improscati cu totii cu noroi...sa se generalizeze, este alta! Puteu sa-si ceara la final scuze fata de zecile de mii de dascali corecti care-si fac meseria cu daruire, in ciuda salariilor de ...nimic!

0 0

29.08.2006 19:40 gabriela54

A 30 de ani in invatamant ,am asistat la nenumarate examene dar nu mi s-a intimplat sa primesc nici macar o indicatie iar la clasa... cate un buchet de flori iar la sfarsit celor patru ani , un cadou simbolic.Cred ca sunt cazuri rare cele relatate dar care fac rau invatamantului. Un rol hotarator il au parintii in astfel de cazuri. Pentru a nu le ramane copilul cu "boabe" gasesc astfel de metode si... oameni suntem.Daca parintele respectiv si-ar face timp sa-l controleze si nu l-ar mai caina atat de cat de grea e materia si cat are de invatat ,alta ar fi situatia.Sigur ca e numai un aspect si loc de discutii mai este.PREA s-a amplificat acest subiect si nu este generalizat dupa cum lasa sa se vada din articol.Presa nu gaseste oare si cadre care merita elogiate sau nefiind samanta de scandal , nu se vinde ziarul?

0 0

29.08.2006 19:55 miha_ind

Din pacate exista cazuri si de acest fel... Nu se poate generaliza, asa cum nu putem nega o realitate paguboasa din invatamantul romanesc...

Ce se poate face? Oare o salarizare mai buna ar stopa fenomenul?!

Sincera sa fiu, sunt pesimista...

0 0

29.08.2006 20:51 galaoan

sunt de acord cu miha ind. Nu toata lumea primeste mita si se preteaza asa ceva.Lucrez de 23 ani in invatamant ca profesor de discipline tehnice si daca inainte de 1989 primeam la inceput sau la sfarsit de an un buchet de flori, dupa aceea, nici macar de 8 Martie nu am primit o floare.Parintii sunt saraci si abia au cu ce-si trimite copiii la scoala.Probabil ca in marile orase , la licee se intampla altfel.Cred ca trebuie facuta diferenta intre uscaturi si marea padure.

0 0

29.08.2006 22:50 ioanlup

De la flori la setu7ri de servicii care va umolu vitrinele si atentii comandate, distanta e mare! Asa e ! Nu trebuie sa generalizam, dar cei care sunt bombardati cu atentii, aceia conduc unitatile din intreg sistemul! Si-au creat un labirint numai de ei stiut, prin care dreneaza in propriul interes valori greu de imaginat. Si sunt multe posibilitati de a aduce in labirint bani din sistemul public sau din cel privat. Acolo unde sunt alocate fonduri, puteti fii siguri ca sunt coafate la sange. Daca nu esti cum vor ei, te marginalizeaza, te dispretuiesc chiar, culmea chiar cei carora nu le accepti mita, nu esti astfel itegrat in randul "valorilor". Toti cei care au incercat sa-si pastreze verticalitatea au avut si mai au inca de patimit. Marea majoritate sunt cei cinstiti, sa zicem 70/80 de procente. Din pacate destinele scolii sunt in mainile celorlalti!

0 0

30.08.2006 10:14 relucostache

nu sunt absolut deloc de acord cu autorul.Am 17 ani in invatamant,sunt prof de mate grI, am corectat in fiecare an la olimpiade si la examene si nu am vazut "atentii".Autorul paote nu stie ca e usor sa improsti cu noroi dar ar trebui sa stie si cum sa curete obrzul terfelit al unor profesori onest (totusi ma indoiesc ca stie)

0 0

30.08.2006 15:26 gica_ionescu

De ce nu se scrie un articol si despre tonele de topuri de hartie de xerox pe care ni le cumparam singuri pentru fisele aplicate la clasa, pentru faptul ca un cartus color costa un milion si mi-l cumpar singura tot pentru a face o bucurie copiilor, de faptul ca ne trebuie carton duplex pentru planse, acuarele de calitate, mape, dosare, carti pentru a ne informa ,cd-uri si cate altele. Cine a calculat vreodata toate acestea?

Pana si florile vor fi numite spaga!

0 0

03.09.2006 22:26 magdalena2005

Intr-un fel adevarat, astfel de cazuri se intampla.Ar trebui gasita solutia sa inlaturam aceste cazuri.Lucrez de opt ani in invatamant ,am intalnit si atfel de cazuri dar nu trebuie sa generalizam.

0 0

18.08.2012 23:30 1Qsapro

am facut pregatire cu cl a 8 , o gramada de ore, nu le-a mai numarat nimeni iar la sfarsit de ani parintii nu au venit nici macar sa-mi zica multumesc domn profesor ca ati incercat sa-mi ajutati copilul sa ia nota mai mare sau sa treaca capacitatea...... .Pentru cati bani suntem platiti si cum suntem vazuti in societate nici nu ar trebui sa mergem la scoala...... si sa educam generatiile care vor forma ROMANIA de maine....

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN