Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Simion a intrat cu pile la liceu

Consiliul pentru Evaluarea si Difuzarea Manualelor a organizat, in acest an, doua etape de evaluare a manualelor scolare care urmeaza sa apara pe piata. Pentru prima runda de autorizari, manuscrisele trebuiau depuse pina la 15 mai, iar pentru a doua, pina la 15 iunie. La prima etapa, Editura Corint a participat cu doua manuale de limba romana, unul coordonat de Sofia Dobra, cunoscuta autoare de carti scolare, si unul de Eugen Simion, fostul presedinte al Academiei Romane.

Dupa evaluare, manualul Sofiei Dobra a fost admis cu 93,8 puncte, cel mai mare punctaj dintre toate manualele care au participat la evaluare. Cel coordonat de Simion a fost respins cu cel mai mic punctaj - 64,7 -, in conditiile in care trebuiau acumulate peste 83 de puncte. Editura Corint a facut contestatie, in urma careia manualul tot respins a ramas. Vicepresedintele Asociatiei Editorilor din Romania, Boris Singer, spune ca manualul lui Eugen Simion a fost respins pe motiv ca „elevii nu trebuie sa invete analize literare, iar manualul lui exceleaza prin asta. Deci nu respecta programa scolara“. Conform regulamentului, evaluatorii de manuale nu cunosc autorii manuscriselor, ci doar editurile care le scot pe piata.

Admis ultimul pe lista

La a doua etapa de evaluare, in iunie, Editura Corint a participat doar cu un manual, scris de Marin Iancu. Cu toate acestea, manualul coordonat de fostul presedinte al Academiei apare ca admis in lista celei de-a doua etape, fiind notat cu 83,3 puncte. In tabelul cu rezultatele finale ale evaluarii, etapa a doua, pe linga cele 128 de manuale care au participat, este trecut ca admis si cel al lui Simion, pus chiar ultimul, cu toate ca lista este facuta in ordinea titlurilor.

Trei evaluari

Directorul pentru manuale din cadrul Editurii Corint, Cristian Greseanu, s-a aratat surprins ca manualul apare admis pe lista celei de-a doua etape: „Nu avem nici o treaba cu evaluarea din 15 iunie. Acolo am participat cu alt manual, dar nu am participat si cu cel al lui Eugen Simion. Probabil ca nu au avut unde sa-l bage, pentru ca noi ne-am certat cu cei de la minister pina in iunie, cind prima evaluare deja era finalizata. (...) Nu este cel mai bun manual, dar este manualul care satisface cele mai multe nevoi ale profesorilor“.

Directorul de la Corint recunoaste ca a facut presiuni la Ministerul Educatiei. „A fost evaluat o data si a fost respins, la contestatii a fost respins, iar la a treia evaluare a fost admis. S-au autosesizat, chipurile, si de aceea au facut a treia evaluare“, spune Greseanu. Editura a fost nemultumita pe motiv ca „evaluatorii nu au venit cu o explicatie noua la contestatie. Au copiat aceleasi fraze din prima evaluare“, explica Greseanu.

Audienta pentru reevaluare

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, spune ca nu cunoaste ce s-a intimplat la evaluarea manualelor. „Chiar nu ma credeti ca acum aud prima oara de asa ceva? Intrebati mai jos. Iar daca as fi primit un memoriu de la Eugen Simion, credeti-ma ca as fi stiut“, afirma ministrul.

Secretarul de stat pentru invatamintul preuniversitar, Dumitru Matei, nu vede insa nici o problema in modul in care manualul coordonat de Simion a fost autorizat. „Nu este nici o problema daca sint mai multe manuale pe piata. Aceasta evaluare nu a fost o licitatie prin care ministerul sa plateasca“, spune Dumitru Matei.

Secretarul de stat a mai adaugat ca nu au existat memorii din partea editurii, ci o audienta. „Autorii au fost cei care au contestat. Au fost la mine, in audienta. Si am dispus o reevaluare, pentru ca manualul inde-plineste conditiile. Si cine vrea il cumpara“, spune Matei. Eugen Simion nu a putut fi contactat.

Bani cistigati pe limba romana

Drepturile de autor pe care le cistiga Eugen Simion din vinzarea manualelor scolare sint confidentiale, insa surse din rindul editorilor de manuale afirma ca acesta percepe intre 12 si 15% din valoarea cartii editate. Manualul semnat de fostul presedinte al Academiei costa pe piata 190.000 de lei. La un tiraj de minimum 50.000 de exemplare, potrivit acelorasi surse, inseamna un cistig de aproximativ 1,5 miliarde de lei.
Manual controversat

Manualele de limba romana coordonate de Eugen Simion o au ca autor si pe Florina Rogalski. In urma cu citiva ani, revista „Observator ul Cultural“ semnala ca 40% dintr-un manual de clasa a XII-a, coordonat tot de Eugen Simion, a fost plagiat de autoarea Florina Rogalski dintr-o carte a Editurii Humanitas. Directorul de la Corint, unde sint editate manualele lui Simion, spune: „Am avut proces cu cei de la Humanitas si am cistigat“.

"Cotidianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 29.08.2006 10:22 | 1248 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN