Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Doar în România, elitele studentesti nu-si pot sustine examenele de licenta

Scandalul privind imposibilitatea studentilor integralisti din sistemul învatamântului superior de stat, care au beneficiat de burse prin programul Erasmus, la universitati de prestigiu din Europa si Statele Unite ale Americii, de a sustine examenul de licenta, confirma înca o data sistemul îmbâcsit din administratia Ministerului Educatiei si lipsa de comunicare cu institutiile din subordine. Astfel, printr-o adresa oficiala, Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB) „protesteaza fata de masurile adoptate de Ministerul Educatiei si Cercetarii în legatura cu interzicerea sustinerii examenului de licenta, în sesiunea din luna septembrie, de catre studentii care au beneficiat de un grant ERASMUS în anul terminal“. Potrivit presedintelui ASUB, Florin Ion, în aceasta situatie se afla în medie „20-25 de studenti dintr-un centru universitar, adica cam 200 la nivelul întregii tari“. Si reprezentantii studentilor si cei ai ministerului recunosc ca „beneficiarii grantului ERASMUS sunt selectati dintre cei mai buni studenti ai facultatilor si scopul plecarii lor este în mod evident unul academic. Este eronat sa presupunem ca ei nu si-au pregatit temeinic examenul de licenta sau lucrarea de diploma“, se mai precizeaza în comunicatul ASUB. Desi, în fiecare an s-a organizat o sesiune speciala de licenta în cursul lunii septembrie, pentru aceasta categorie de studenti, pentru 2006, ministerul a neglijat acest aspect, din motive obscure, si acestia sunt obligati sa piarda un an de pomana, neputându-se înscrie la masterat.

Bâlbâiala si lipsa de comunicare
În primavara acestui an, ministrul Mihail Hardau a semnat Ordinul cu nr. 4.350 prin care stipula ca universitatile sa organizeze, pentru anul universitar 2005-2006, doua sesiuni de licenta: una în iunie anul acesta si alta în februarie 2007. În consecinta, tinerii întorsi de la studii în strainatate, în mod normal, nu puteau sa sustina licenta în sesiunea de vara si acum sunt obligati s-o astepte pe cea din februarie, pierzând înscrierea pentru masterat. „Când am lucrat la ordinul de ministru, nicio universitate, în special cea din Bucuresti, nu a semnalat, potrivit autonomiei, aceste cazuri speciale, chiar daca le-am trimis o adresa în acest sens. Este o lipsa de comunicare din partea acestor institutii de învatamânt superior.

În ceea ce ne priveste trebuie sa dovedim o flexibilitate, deoarece acesti studenti reprezinta excelente universitare, si astazi-mâine ma voi consulta cu echipa de la directie si vom gasi o solutie pentru aceste cazuri. Organizarea acestor sesiuni speciale trebuie facuta cu mai multa atentie, deoarece la examene mai apar si alti intrusi, asa cum s-a întâmplat în anii precedenti“, ne-a declarat Dumitru Miron, secretar de stat cu învatamântul preuniversitar. Programul Erasmus asigura un grant de pâna la 400 de euro pe luna si de 5.000 pe an. Derularea unui asemenea program este realizata prin semnarea de parteneriate între institutiile de învatamânt superior implicate.
Pentru obtinerea unei burse, studentul trebuie sa dovedeasca performante universitare. Durata studiilor în strainatate pentru studentii ERASMUS este între 3 si 12 luni, perioada de pregatire recunoscuta, prin diplome de absolvire.

„Prin aceasta masura, Ministerul Educatiei obliga elitele universitatii sa piarda un an, sanctionând studentii ERASMUS gratuit si profund gresit“. Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti
Alexandru Calmâcu

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 29.08.2006 10:34 | 696 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN