Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cu o mie de euro iti iei diploma de student

studenta la Medicina, in an terminal, povestea de o intamplare a carei protagonista a fost: la o anumita materie, nu a avut suma completa cu care se „stia” ca se plateste examenul.

La finele lucrarii, asistenta profesorului respectiv i-a luat totusi banii si i-a comunicat ca e asteptata de domnul profesor la toamna, cu restul de bani.

Totusi, realitatea e ca exista pe de o parte profesori, care nu iau spaga, foarte putini la numar, si ceilalti, care primesc atentii. Intre acestia sunt unii care pretind bani, bauturi scumpe sau alte avantaje materiale, iar altii le fac avansuri studentilor, fiecare dupa preferintele lui sexuale.

E de notorietate cazul avocatului Radu Motica, despre care am relatat in paginile EVZ, acuzat de mai multe foste studente ca le-ar fi impus relatii cu conotatie sexuala, e la fel de notoriu cazul profesorului de la Universitatea de Medicina „Victor Babes”, Ioan Branea, care a chemat o studenta la o marire de nota contra unei partide de sex oral.

Tinerii cred ca spaga e „normala”

Ca sa nu se mai vorbeasca pe la colturi, Centrul Euroregional pentru Democratie si Academia de Advocacy au facut publica situatia spagii, asa cum reiese ea dintr-un sondaj realizat de Metro Media Transilvania pe tema coruptiei in mediul academic la nivelul celor patru universitati publice de stat din Centrul Universitar Timisoara.

Potrivit sondajului, mai mult de jumatate dintre studentii timisoreni considera ca in mediul universitar coruptia este foarte raspandita. O treime au incredere foarte mica in sistemul de invamant, incluzand aici de la institutia pe care o frecventeaza pana la cadrele didactice, secretarele si administratorii de camine.

67 la suta dintre respondenti sustin si ca tot mai multi profesori accepta actele de corputie ca pe ceva firesc, iar 79 la suta dintre tineri considera gestul de a da spaga profesorului, lectorului sau secretarei, drept ceva normal. Ce e curios, e faptul ca majoritatea studenilor sustin ca nu ar reclama daca profesorul le-ar cere spaga.

Ai carte, ai parte

Multi profesori, care iau spaga, dar nu recunosc acest lucru, sustin ca e de inteles fenomenul atata vreme cat salariile sunt „mici”. Cei care nu doresc sa pretinda „ pe fata” bani, pretind sa li se cumpere cartile.

Mai exact, ei impun pe lista bibliografiei de specialitate la materia pe care o predau, si volume semnate chiar de ei. Mai mult, le comunica studentilor ca pentru fiecare exemplar cumparat acumuleaza puncte, sau li se creste nota lucrarii de examen.

La Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii de Vest, de exemplu, un dascal „generos” oferea doua puncte la lucrarea de sfarsit de an, fiecarui student care ii cumpara cartea, care costa cateva sute de mii de lei vechi. Evident, au fost studenti care s-au oferit sa cumpere cate cinci volume, numai ca sa isi asigure un zece.

Fiecare examen inseamna cotizatie la profesor. Exista unii pentru care tratatia de examen e simpla: o sticla de tarie. Mai scumpa, evident. Altii doresc fursecuri, cafea, racoritoare. Studentii stiu de la cei din anii superiori ce prefera fiecare si strang bani ca sa ii multumeasca.

Flori si cafea

Lucrarea de diploma impune alegerea unui profesor coordonator, iar acesta trebuie „sensibilizat”. Chiar la Facultatea de Jurnalistica s-a inregistrat un asemenea caz, unde studentul a trebuit sa ii dea profesorului, in cele din urma, flori si un pachet de cafea, dupa ce a tot fost amanat, nejustificat, de mai multe ori.

„M-am dus cu lucrarea. M-a intors cu ea, fara sa imi dea nicio explicatie, spunandu-mi numai sa ma uit peste ea. Am facut modificari, am dus lucrarea din nou. Aceeasi poveste. Dupa aceea, o alta colega mi-a povestit ca ea nu a fost intoarsa pentru ca s-a prezentat cu flori si o mica atentie la profesorul coordonator. Am facut si eu la fel si, de atunci, nu am mai avut nicio problema”, ne-a relatat tanarul.


--------------------------------------------------------------------------------


Top


Coruptii universitatilor :

1. administratorii de camine

2. profesorii universitari si conferentiarii

3. secretarele, lectorii si asistentii

4. decanii

5. rectorii

6. bibliotecarii





--------------------------------------------------------------------------------


Tarife


Cat e spaga:

1.000 de euro – diploma de absolvire

400 de euro – intrarea la facultate, promovarea licentei

300 de euro – intrarea la master

200 de euro – lucrare de licenta gata facuta, obtinerea unei burse in strainatate, loc in camin

100 de euro – marire de nota, promovare examen, obtinere bursa, evitarea platii unor taxe scolare

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 30.08.2006 09:19 | 835 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN