Şcoala cu
bune practici

52 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Metodologie examene nationale 2007

Finalizarea şi publicarea metodologiilor de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale
31.08.2006

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a finalizat în termenul prevăzut de lege Metodologiile de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale din anul 2007 (Teste naţionale şi Bacalaureat). Totodată, în virtutea atribuţiilor ce îi revin şi respectând legislaţia în vigoare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a operat o serie de modificări care să optimizeze atât organizarea şi desfăşurarea în sine a examenelor, cât şi gradul de accesibilitate a metodologiilor pentru toate categoriile de persoane interesate.
Prezentate sintetic, schimbările efectuate de către MEdC sunt următoarele:
1. Au fost eliminate 4 zile din calendarul examenului de Bacalaureat (numărul de zile pentru probele orale a fost redus de la 6 la 4; la acestea se adaugă eliminarea altor două zile din cele alocate evaluării lucrărilor candidaţilor).
2. Atât la Testele naţionale, cât şi la examenul de Bacalaureat, subiectele pentru toate probele scrise vor fi publicate pe site-ul MEdC, http://www.edu.ro/, până la data de 15.01.2007. Dintre aceste subiecte, în ziua aferentă susţinerii fiecărei probe, va fi extrasă varianta pentru rezolvarea căreia va fi elaborat, în cursul aceleiaşi zile, baremul de corectare.
3. Va fi acordată nota maximă pentru toţi candidaţii care au obţinut premii la olimpiadele internaţionale la disciplinele la care aceştia susţin probe.
4. Candidaţii au posibilitatea să-şi vadă lucrarea, la cerere, după afişarea rezultatelor finale.
5. Recorectarea lucrărilor contestate se va efectua la nivelul judeţului de care aparţine centrul de examen.
6. În cazul în care sunt contestate lucrări care au obţinut note iniţiale cuprinse între 4,50 şi 4,99 sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă va fi cea obţinută în urma recorectării.
7. În cazul examenului de Bacalaureat, numărul disciplinelor de examen a fost redus la probele E (de la 116 la 111) şi F (de la 71 la 11).
8. După finalizarea corectării lucrărilor pentru fiecare disciplină în parte, acestea vor fi desigilate imediat pentru trecerea notelor în catalog.
9. Au fost revizuite programele şcolare pentru cele două examene şi implicit bibliografia necesară.
10. A fost introdus în cele două metodologii un capitol distinct privind răspunderea disciplinară. Toate cadrele didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale (membri ai comisiilor, evaluatori, supraveghetori etc.) vor semna cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării un contract în care vor fi precizate explicit drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi. Menţionăm că MEdC va reglementa în timp util prin ordin de ministru cuantunurile şi modalitatea de plată a tuturor celor implicaţi în desfaăşurarea examenelor.
Ambele metodologii au fost publicate astăzi, 31 august 2006, pe site-ul MEdC, http://www.edu.ro/ (secţiunea Noutăţi).

Director,
Mircea MUREŞAN
detalii
http://www.edu.ro/index.php/base/noutati

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: marikaj | 31.08.2006 20:28 | 2518 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (5)

0 0

31.08.2006 22:23 andronescu

Acordarea notei maxime celor premiati la olimpiade la obiectul ales este un lucru bun.De ce?? vor fi interesati mai mult in pregatirea si prezentarea la olimpiade.Lucru negativ ar fi ca renunta sa mai invete incontinuare la obiectul respectiv si ramine cu goluri.Putini elevi invata din placere.Totusi este o recunoastere a efortului depus.

0 0

02.09.2006 23:51 rio

de ce am asteptat atatia ani ...?de ce s-a aruncat cu noroi in dascali ?am asteptat anul 2006 ca sa ne dam seama ca se poate si altfel?

0 0

04.09.2006 10:09 rosioru

Cat se vor mentine aceste modificari???

0 0

06.09.2006 13:25 pirlo_a

In legatura cu punctul 2:

Daca subiectele vor fi cunoscute de toti, exista 2 observatii:

-daca variantele sunt putine, toti elevii interesati vor avea 10

-daca sunt multe variante ( minim 50) elevii care vor apuca sa rezolve toate variantele vor avea note mai mari la examen

... astept sa se dea detalii despre acest nou tip de examene ...

0 0

07.09.2006 20:30 tarziman_monik

In legatura cu reexaminarea contestatiilor si la posibilitatea elevilor de a-si vedea lucrarea .....asta da ,decizie importanta insa cu referire la afisarea subiectelor la proba orala ,mi se pare de-a dreptul penibil .Domnilor deja se invata sporadic la lb romana ,haideti sa nu mai denigram obiectul asta si apoi sa dam cu piete in profesori ca nu stiu elevii nostri romana .Deja manualele astea alternative nu sunt tocmai solutia optima ,nu se mai studiaza in scoli o literatura cronologica ,acum fiecare etapa si nivel de studiu are criterii proprii.Elevii si-au pierdut interesul pt lectura recurgand la metode ce le faciliteaza "munca".Din pacate cu toate eforturile celor de sus pt a imbunatatii sistemul educational ,asistam la o prabusire progresiva a acestuia .Nici nu stiu ce sa zic despre acest nou sistem de testare nationala.Prea mult pt elev si acesta e nepasator si sfidator.Trist dar adevarat!!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 16 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

3 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN