Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cu burta pe carte pentru a pastra locul fara plata

In sesiunea de examene, nu de putine ori auzi studentii spunand pe holurile facultatilor: "Nu vreau decat un amarat de cinci ca sa trec examenul".

Daca asa ai gandit pana acum, a venit momentul sa iti reconsideri atitudinea, mai ales daca esti student pe un loc platit de stat. Incepand cu acest an universitar, statutul de student bugetar obtinut in urma examenului de admitere la facultate este valabil doar pentru primul an de studii.

Pentru a pastra acest beneficiu si in anii urmatori va trebui sa inveti pe rupte si sa iei note cat mai mari la fiecare examen in parte. Ca sa nu fii luat prin surprindere, EVZ iti prezinta noul sistem de reclasificare a studentilor in vederea ocuparii locurilor de la buget, pe care toate universitatile sunt obligate sa-l aplice din acest an universitar.

Repartizati in functie de notele de la examene

La inceputul fiecarui an universitar, facultatile vor intocmi liste cu toti studentii, fara a se face diferenta intre cei care sunt la taxa si cei de la buget. In ordinea descrescatoare a mediilor, ei vor fi apoi repartizati fie pe locurile gratuite, fie pe celelalte, in functie de pozitia ocupata in clasament.

Spre exemplu, la o anumita facultate sunt aprobate, pentru anul II de studiu, 100 de locuri la buget si 50 la taxa. Toti studentii sunt trecuti pe o lista in ordinea descrescatoare a mediilor, iar primii 100 vor studia in regim de buget in anul II.

"In acest fel, un student admis in anul I la taxa care a invatat foarte bine si s-a clasat acum in primii 100, in anul II va trece la buget. Iar cel de la buget care a avut note mai mici isi va plati studiile", explica Adrian Stanescu, secretar sef al UMF "Carol Davila" din Bucuresti. Pe de alta parte, acest sistem nu se aplica studentilor care indeplinesc conditiile pentru obtinerea unei burse sociale.

Contracte cu universitatea

Din toamna, universitatile vor incheia cu studentii un contract individual de finantare a studiilor, ce va fi prelungit la inceputul fiecarui an universitar. In acest fel, conducerea institutiei iti spune clar care sunt criteriile si standardele de performanta pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a putea studia fara bani si in urmatorul an universitar.

Ecuatia care face diferenta

La ASE Bucuresti locurile de la buget se ocupa anual in functie de punctele-credit acumulate de la inceputul studiilor si media generala din anul anterior. In schimb, studentii Universitatii Bucuresti sunt clasificati in ordinea descrescatoare a punctelor. Pentru a afla cate puncte ai acumulat trebuie sa inmultesti, la fiecare disciplina in parte, nota obtinuta cu numarul de credite alocat, dupa care aduni rezultatele.

O idee buna, dar cu semne de intrebare

Acest sistem de reclasificare a studentilor la sfarsitul fiecarui an universitar a fost deja pus in practica la Universitatea de Vest din Timisoara. Astfel, s-a pornit de la ideea ca un student la buget reprezinta o investitie financiara din partea universitatii.

"E gresit sa spui ca studiile sunt gratuite pentru ca universitatea suporta cheltuielile celor de la buget. Si nu cred ca e normal ca un student cu note numai de 5 si 6 sa-si pastreze statutul, in defavoarea unuia de la taxa cu 9 si 10", puncteaza Ioan Mihai, rectorul universitatii.

De aceeasi parere este si Romita Iucu, prorector la Universitatea Bucuresti, care adauga ca, in felul acesta, studentii de la buget vor fi motivati sa invete mai bine pentru a fi siguri ca-si pastreaza locul.
In schimb, sunt si voci care atrag atentia ca ar putea exista un revers al medaliei. "In esenta e un lucru bun, dar pot aparea anumite presiuni, atat asupra studentilor, cat si a profesorilor.
Daca vom simti ca sistemul o ia razna, vom cere reevaluarea lui", spune Adrian Stanescu, secretar sef la UMF "Carol Davila".

"O sa se ajunga la vanarea notelor"

Daca in randul rectorilor exista parerea unanima ca acest nou sistem este o idee buna, nu acelasi lucru se poate spune si despre studenti. Mai mult, unii dintre ei nici macar nu stiu ce-i asteapta din toamna, desi ar fi trebuit sa fi aflat deja despre acest sistem.

"E prima data cand aud de chestia asta cu reclasificarea si nu cred ca e o idee buna. O sa se ajunga la vanarea notelor ca la liceu. Si sunt atatea discipline care nu-si au rostul, de ce sa-mi incarc memoria?", spune nedumerit Mircea, student in anul III la Universitatea Politehnica Bucuresti. Pe de alta parte, Iulianei, studenta in anul II la ASE Bucuresti, sistemul i se pare foarte bun. "Asa ar creste mult mai mult competitia dintre studenti, iar toata lumea ar avea de castigat", considera ea.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 06.09.2006 15:23 | 1080 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

10.09.2006 22:56 grigore_geta

Bineinteles ca este un sistem foarte bun, mai ales daca se va aplica in mod corect!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN