Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Invata pentru o bursa!

Te-ar interesa sa pleci cu o bursa de studii peste hotare, dar nu stii care sunt modalitatile de a o obtine? Mai mult, nu ai nicio idee cine ar putea sa te indrume? EVZ iti prezinta variantele pe care le ai la dispozitie pentru a pleca la studii in strainatate.

"Erasmus" in statele UE

Programul Erasmus ofera mobilitati studentesti, partial finantate de Comisia Europeana, statelor membre UE sau celor in curs de aderare. Pentru a putea candida la o bursa Erasmus trebuie in primul rand sa fi terminat anul I la o universitate care participa la program si sa ai rezultate academice destul de bune.

"Cuantumul bursei Erasmus este de 350 euro pe luna si acopera doar cheltuielile minime, motiv pentru care tanarul trebuie sa faca dovada ca se poate intretine din surse proprii", puncteaza Radu Stoika, responsabil program Erasmus in cadrul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare. Durata bursei Erasmus este de minimum trei luni si maximum un an academic si se acorda o singura data in viata.

Finantare de la buget

Daca optezi pentru varianta bursei oferite de statul roman prin intermediul Centrului National pentru Burse in Strainatate (CNBS), trebuie sa-ti gasesti singur o universitate care sa te primeasca la studii. Iar fara acceptul scris al institutiei respective nu poti aplica pentru un astfel de program.
De aceea, expertul CNBS Violeta Cimpoeru te sfatuieste sa fii foarte atent cand intocmesti scrisoarea adresata partii straine.

"Trebuie sa spuna foarte clar ca este nevoie de acceptul lor pentru a candida la o bursa suportata de statul roman, ce nu implica vreun efort financiar din partea universitatii straine", afirma ea. Pentru a gasi mai usor o universitate care sa te accepte la studii, CNBS a intocmit o lista cu institutiile care au primit pana acum studenti romani si pe care o gasesti pe site-ul www.roburse.ro.

Mai putine batai de cap

Daca ai decis sa-ti gasesti singur universitatea, CNBS mai are o varianta: programele oferite in baza unui acord bilateral dintre guvernul tarii noastre si cel al altor state.
In luna noiembrie a fiecarui an, institutia face publica lista cu tarile care ofera asemenea burse. Dosarele candidatilor sunt evaluate de catre expertii centrului, iar cele nominalizate sunt trimise institutiilor similare din tarile respective.

Iar daca vei fi admis vei primi acceptul uneia dintre universitatile care participa la program, fie acasa, fie prin intermediul CNBS. Indiferent pentru care dintre cele doua variante optezi, trebuie sa fii student la zi, la o universitate acreditata, iar bursa nu poate dura mai mult de 10 luni. In plus, poti beneficia de o finantare a statului roman o singura data in viata, iar cuantumul lunar este de 1.000 de dolari.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 06.09.2006 15:28 | 679 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN