Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scolile Bucurestiului asteapta varul Europei

Primariile mai pun ceva gresie prin vestiare, parintii mai dau cu ceva var prin clase, Banca Europeana de Investitii (BEI) mai finanteaza ceva proiecte.

Situatia scolilor bucurestene difera substantial inainte de 15 septembrie: unele incearca sa se gospodareasca, altele asteapta sa fie gospodarite. Aproape toate vor incepe insa anul scolar, ne asigura Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

Gospodarii de pe strada Italiana

Am ales doua exemple, credem noi relevante, pentru a prezenta diferentele: Colegiul National "Spiru Haret" si Grupul Scolar Industrial "Dimitrie Gusti".
La "Spiru Haret" se face an de an cate ceva: in 2005, pe vremea fostului director Adrian Pascu, s-au modernizat cateva sali si un amfiteatru folosit pentru festivitati. Anul acesta exista un nou director, Viorel Tiganescu, sunt gresie si apa curenta in laboratoare, gresie si varuiala proaspata in vestiarele salii de sport, pe cheltuiala Primariei Sectorului 2.

"Cu finantarea aceasta o sa dotam si sala de sport. Interesul nostru este sa pastram farmecul acela tipic, pentru ca majoritatea scolilor seamana bine unele cu altele. Sunt putine cele care sunt per-sonalizate, inclusiv prin arhitectura", spune directorul Tiganescu.

Scoala asteapta acum bani europeni, in jur de doua milioane de euro, de la BEI. Parintii s-au pus insa pe treaba si au strans fonduri pentru a zugravi cateva clase. Lucrarile au durat in total in jur de o luna.

Refugiatii de la "Dimitrie Gusti"

Anul scolar incepe si intre peretii scorojiti ai Grupului Scolar Industrial "Dimitrie Gusti". Mai precis, intr-unul dintre corpurile scolii si numai pentru o parte dintre elevi: ceilalti vor invata pentru o vreme la Scoala nr. 115, urmand sa fie mutati ulterior si de acolo intr-un alt local. Alte doua corpuri de cladire apartinand scolii, aflate in stare jalnica, vor fi demolate, iar in locul lor va rasari o scoala noua, cu trei etaje, finantata din bani europeni. "Este greu sa ne mutam, pentru ca sunt in jur de 1.800 de elevi cu frecventa. Ne trebuie un minimum de 20 de clase", explica Daniela Stoian, directorul institutiei.

Deocamdata nu se misca niciun pai in curtea institutiei. "In luna iulie s-a votat legea achizitiilor publice, motiv pentru care s-a mai amanat un pic derularea acestui proiect. Am inteles ca va urma licitatia executiei lucrarii, in octombrie sau noiembrie, dar nimic precis", mai spune Daniela Stoian.

Cladirea in care vor invata o parte din copii a fost ridicata in 1941 si a fost propusa pentru demolare. Directorul adjunct Alexandru Setelecan ne plimba prin sali cu sfiala, pe sub icoane vechi. Oricum, pericol sa se darame la vreun cutremur nu exista, ne asigura el: "Uitati-va la grinzi, sunt sanatoase. Inainte, a fost o fabrica de lapte aici".

De cinci ori mai multi bani

Fondurile alocate in prezent pentru lucrari in infrastructura scolilor sunt de cinci ori mai mari decat anul trecut. Exista trei surse de finantare importante. Prima dintre ele este programul BEI, prin care se aloca
150 de milioane de euro pentru aproximativ 100 de institutii de invatamant. La zece dintre ele, lucrarile au inceput in aceasta vara.

"La unitatile finantate prin acest program, se ia totul de la zero: infrastructura, instalatii", explica Marian Banu. Sume importante sunt alocate si prin hotarare de guvern, in doua transe: in prima au intrat 12 scoli si gradinite, iar pentru cele 22 de scoli care urmeaza se va organiza licitatie. De asemenea, primariile de sector cheltuiesc sume intre 20 si 30 de milioane RON pentru igienizari, instalatii si izolari.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 07.09.2006 12:44 | 627 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN