Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Hardau muta scoala la nasul capsunarilor din Spania

O echipa special constituita a redactat si inaintat premierului Tariceanu o analiza privind posibilitatea organizarii de cursuri de limba romana, istorie si geografie pentru copiii cetatenilor romani aflati in Spania si Italia.

Ministerul Educatiei va trebui sa asigure unui singur cadru didactic un venit lunar cuprins intre 1.880 si 2.780 de euro, atat cat este platit un profesor spaniol si italian.

Aria de raspandire a comunitatilor romanesti aflate legal in Spania cuprinde toata suprafata tarii, inclusiv insulele, insa concentratia mexima se afla mai ales in Madrid, Valencia si Catalonia.


Vazand ca abandonul scolar din Romania este in continua crestere, pe motiv ca foarte multe familii pleaca la munca in Spania si Italia, ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, intentioneaza sa mute invatamantul autohton in aceste tari.

„Incet, incet ne mutam cu totul in tari mai calde, nu se stie pe ce bani“, ne-a lamurit un inspector de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Recent, o echipa special constituita a redactat si inaintat premierului Tariceanu o analiza privind posibilitatea organizarii de cursuri de limba romana, istorie si geografie pentru copiii cetatenilor romani aflati in Spania si Italia. In fond, acest document identifica etapele legislative si posibilitatile materiale prin care se poate implini acest deziderat. Astfel, s-a descoperit, cu ajutorul ambasadelor Romaniei din acest tari, ca „in realitate nicio institutie nu dispune de date exacte cu privire la dimensiunile fenomenului, copiii de varsta scolara nefiind cuprinsi in nicio statistica“. Insa, dupa mai multe cautari, s-a aflat ca numarul total al romanilor aflati in Spania, cu exceptia celor sezonieri, este de circa 445.000: „Aria de raspandire a comunitatilor romanesti aflate legal in Spania cuprinde toata suprafata tarii, inclusiv insulele, insa concentratia maxima se afla mai ales in Madrid, Valencia si Catalonia“. In privinta Italiei, situatia este si mai complicata. Aici se estimeaza ca numarul cetatenilor este de peste 600.000 de persoane, dintre care circa 300.000 cu statut legal. Repartizarea geografica este foarte dispersata, cei mai multi aflandu-se in regiunile Lazio, Piemonte, Lombardia, Veneto. In aceste conditii, ministrul educatiei nu poate decide de cate unitati de invatamant in limba romana ar fi nevoie in cele doua tari si recunoaste ca „accentul se va pune pe bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii care va trebui suplimentat“, in conditiile in care profesorii din invatamantul preuniversitar din Romania mor de foame.

Zeci de milioane de euro
Comisia ministeriala a facut cateva estimari si a ajuns la concluzia ca problemele imediate de rezolvat sunt: asigurarea resurselor materiale, adica spatii pentru activitati scolare, dotare, manuale, biblioteca, burse, camine pentru elevi, locuinte de serviciu; modalitatea de recrutare si selectie a cadrelor didactice; curriculum adcevat in functie de solutia sau solutiile adoptate; acreditare, certificare, echivalare, transport international, asigurari. De asemenea, Ministerul Educatiei va trebui sa asigure, unui singur cadru didactic, un venit lunar cuprins intre 1.880 si 2.780 de euro, atat cat este platit un profesor spaniol si italian. In privinta eventualelor costuri, acelasi inspector ministerial ne-a precizat: „In momentul acesta nu se poate face o estimare generala a costurilor, nici macar una aproximativa, deoarece nu detinem toate datele statistice. Insa este clar faptul ca pentru realizarea unui asemenea proiect, statul roman ve trebui sa cheltuiasca cateva zeci de milioane de euro“. Oricum, din calendarul de actiuni, propus de minister, am retinut ca, din ianuarie 2007, va incepe organizarea unui concurs national de selectie pentru profesorii care vor preda in strainatate. Totodata, incepand cu semestrul al doilea al noului an scolar va incepe actiunea legislativa privind asigurarea dreptului de a primi manuale gratuite pentru clasele 1-10, pentru copiii cetatenilor romani din Spania si Italia, stabilirea numarului de posturi si echivalarea studiilor. Problemele nu sunt usor de rezolvat, deoarece in acest moment nu exista tratate semnate in acest domeniu, intre guvernele Romaniei si cele ale Italiei si Spaniei.

Ministerul Educatiei intentioneaza sa lase balta scolile din Romania si sa mute tot calabalacul in viitoarele unitati de invatamant de limba romana ce se vor infiinta in Spania si Italia.
Alexandru Calmĺcu

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 07.09.2006 13:09 | 1185 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (5)

0 0

10.09.2006 19:02 lumin

foarte interesant!

0 0

11.09.2006 14:01 ghibirdic_nina

Foarte bine sa organizam daca la noi nu suntem in stare sa-i avem pe elevi .Se vorbeste de scoala incluziva in care abandonul sa fie ,,0" as vrea sa vad si eu cine face efortul sa inteleaga un asemenea deziderat si acest mare adevar ca fiecare copil are dreptul la o pregatire dupa posibilitatile lui cand astazi toata lumea vede o cruda realitate ,,ai .....ai si carte "

0 0

11.09.2006 15:09 ela52

Sunt platitori de taxe catre statul roman parintii acelor elevi ? Altfel ,de ce s-ar bucura de facilitati cei care ``ubi bene...``

0 0

11.09.2006 16:25 cosma

Mi-ar placea sa stiu in ce zi, dascalii din Romania vor primi salariul de 1.880 - 2.780 de euro? Sau poate in Spania/Italia, dascalii romani isi vor face sub alta forma meseria!?

0 0

12.09.2006 20:51 ioanaahb

Si credeti ca cei care si-au luat copiii cu ei in ''Tarile calde'' vor sa mergem noi sa le predam in lb. romana??? Eu cred ca nu...Sunt convinsa ca sunt deja ''specialisti ''si contesta invatamantul romanesc.Deci nu vad de ce statul roman cheltuie acesti bani.Ori poate sunt anumite cadre didactice care vor sa mearga in Spania sa castige acesti bani...Oare cine???

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN