Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Studentii nu vor mai sti daca facultatile la care s-au inscris sunt autorizate

Procesul de autorizare si acreditare a învatamântului superior particular continua sa fie confuz, în sensul ca furnizorii de educatie nu pot avea linistea necesara, deoarece pe teava sunt pregatite noi standarde si criterii de evaluare. Prin urmare, alte noi dosare si alte taxe.

La prima vedere, toate demersurile privind organizarea nou-infiintatei Agentii Române pentru Asigurarea Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS) urmeaza pas cu pas reglementarile impuse de Legea calitatii. Însa, de la teorie pâna la punerea lor în practica este o cale lunga, iar confuziile din sistem încep deja sa se vada. Asadar, noul consiliu director interimar al ARACIS a purces la treaba si deja a finalizat un proiect cu noile standarde si criterii de evaluare a unitatilor de învatamânt superior, de stat si particulare. Proiectul se afla în prima etapa de elaborare, dupa care urmeaza sa fie analizat împreuna cu Comisia de dialog social, ca apoi sa fie supus dezbaterii publice si consultat cu institutiile de învatamânt superior, astfel încât, dupa tot acest traseu, sa urmeze calea obtinerii avizelor de implementare a noilor metodologii.

„Acest proiect, cu noile standarde de evaluare, îl vom face public dupa 13 octombrie, dupa ce va fi analizat si consultat cu toti factorii de decizie. Evident ca, în forma lui actuala, comparativ cu cel dupa care s-a operat pâna acum, apar multe noutati, ca urmare a necesitatii alinierii la standardele europene. Dupa obtinerea tuturor aprobarilor si punerea lui în aplicare, universitatile particulare, atât cele autorizate, cât si cele acreditate, trebuie sa refaca dosarele de evaluare, dupa care le vom analiza împreuna si vom vedea ce este de facut“, ne-a declarat Mihai Ungureanu, secretar general al ARACIS al consiliului interimar.

Universitatile, sub semnul întrebarii

Cu alte cuvinte, cele 90 de universitati particulare autorizate si acreditate vor începe iar sa se precipite, refacându-si dosarele de evaluare si intrând într-un nou proces de verificari asupra respectarii noilor standarde. „Alta bataie de cap si, probabil, alte taxe“, ne-a declarat un inspector de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei. Unde mai punem ca, în momentul de fata, mai exista 20 de dosare de specializari universitare ce urmeaza a fi evaluate în vederea autorizarii si care zac în asteptare, de cel putin un an. Asa dupa cum a semnalat „Gardianul“, pâna la numirea noului consiliu interimar al ARACIS, de acum aproape doua luni, pe tot parcursul fostului an universitar, nu s-a evaluat nici un dosar, deoarece ARACIS-ul nu a fost înfiintat si defunctul Consiliu National de Evaluare si Acreditare Academica nu mai avea dreptul legal s-o faca. Prin urmare, toate aceste dosare vor trebui refacute si reînregistrate. Pentru acest demers, vor trebui platite alte taxe, ale caror cuantumuri nu au fost înca stabilite. Intreaga tevatura pleaca de la articolul 17, alin 2, din Legea calitatii, pe care noua conducere nu-l poate încalca: „ARACIS formuleaza si revizuieste periodic, pe baza bunelor practici, standarde nationale de referinta si indicatorii de performanta pentru evaluarea si asigurarea calitatii educatiei în învatamântul superior“. Mai departe citim ca „evalueaza în temeiul standardelor si al metodologiei aprobate prin hotarâri ale Guvernului, la cerere sau din proprie initiativa, si propune autorizarea, respectiv, acreditarea furnizorilor de învatamânt superior si a programelor lor de studii. Pe baza rapoartelor de acreditare, Ministerul Educatiei elaboreaza actele normative pentru înfiintarea de structuri de învatamânt superior“. Legal, Agentia Româna pentru Asigurarea Calitatii în Învatamântul Superior va scapa de interimat dupa 14 octombrie 2006.

Viitoarea aparitie a noilor standarde de evaluare a învatamântului superior particular va obliga institutiile sa opereze noi dosare, pe alte si consistente investitii.

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 10.09.2006 20:41 | 426 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN