Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Uniforma scolara, afacere prospera pentru comercianti

Ultima saptamana inaintea inceperii anului scolar duce la apogeu vanzarile de uniforme scolare. Reprezentantii uneia din cele mai mari fabrici din Banat spun ca au plasat deja pe piata peste 2.000 de uniforme.

Uniforma Colegiului Banatean, produs de serie Elevilor le place la nebunie sa decida cum sa le arate uniformele, spune Florica Puscas, directorul Colegiului National Banatean, una din cele mai mari scoli din Banat. Aici, aspectul uniformelor a fost ales in mod democratic.

"In 1992, am propus mai multe tipuri si culori pentru uniforme. S-a facut si o Ťparada a modeiť, in urma careia au ales culorile bleumarin si visiniu si modelul de uniforma", spune directorul Puscas.

Ca o concesie facuta ulterior elevilor sensibili la aspectul vestimentar, li s-a permis sa aiba doua variante de uniforme. "S-a creat si un model de primavara-vara. Le place sa le poarte mai ales cand decid ei cum sa arate. Uniformele au blazonul scolii pe ele.

Cand sunt zilele Colegiului National Banatean se bat pentru blazoane", spune Puscas. Directorul Colegiului a mai adaugat ca scoala nu impune ca uniformele sa fie cumparate de la o firma sau alta. "Nu am vrut sa impunem anumite firme.

Cat timp uniforma este pe modelul nostru nu ne intereseaza de unde este cumparata. Exista firme care produc uniforme dupa modelul nostru. Avand in vedere ca avem 2400 de elevi, este rentabil". Creator de moda pentru licee Leontina Prodan, patroana unei fabrici de uniforme, a realizat propriul sondaj de opinie in scoli, prin intermediul unor chestionare afland gusturile elevilor in materie de haine, culori si structura.

"Elevii nu trebuie sa mearga la scoala cum se duc la discoteca. Exista un subconstient care actioneaza vrand-nevrand. Acest segment de vestimentatie scolara este neglijat de scoala si lasat practic la latitudinea parintilor, care, cred eu, si ei ar trebui educati“, a mai precizat Leontina Prodan. Pentru educarea lor, dar si a copiilor, aceasta tine periodic ore de educatie vestimentara si estetica. Chinezii iau piata cu asalt Leontina Prodan spune ca e singura din tara care face uniforme din materiale naturale. Marea lupta e cu uniformele "made in China", care se gasesc in Bazar. Acestea nu rezista mai mult de doua spalari. "Pentru mine, uniformele chinezesti sunt uniforme de unica folosinta", spune Prodan.

O astfel de uniforma costa putin. Un sarafan de clasa I costa pana in 50 lei noi. "Comerciantii sunt interesati de aceasta afacere, cu uniforme cusute pe vapor, pentru ca pun adaos mai mare. Stiu comercianti care pun adaos chiar 200 la suta", a precizat Prodan.

Anul acesta, la fabrica pe care o conduce, s-au comandat peste 2.000 de uniforme. Dupa cum spune Elena Tulbure, inspector resurse umane al societatii, perioada de achizitii a uniformelor incepe in 15 august si se incheie la mijlocul lui octombrie. O suta de uniforme Un singur magazin din Timisoara vinde peste o suta de uniforme la fiecare inceput de an, de cativa ani. Primul stoc de uniforme, adus in august la magazinul Materna din Timisoara, a fost epuizat, acum fiind la vanzare uniformele din a doua comanda, spune Viorica Vasilescu, sefa raionului de confectii al magazinului.

"Din august tot vindem uniforme. Primul stoc comandat a fost epuizat, iar acum suntem cu al doilea stoc la vanzare. Uniformele de baieti sunt de la Satu Mare, costa intre 100 si 120 de lei. Uniformele de fete sunt produse la Timisoara si Ramnicu Valcea.

Cele de Timisoara costa 52 de lei si cele de Ramnicu Valcea intre 57 si 60 de lei. De cativa ani, in fiecare sezon, vindem cam o suta de uniforme", a mai spus Viorica Vasilescu. Pentru baieti se pot cumpara separat camasi cu 35-39 de lei, in functie de marime. Pantalonii costa intre 35 si 45 de lei.



IEFTIN

Preturi de fabrica Parintii care vor cumpara uniforme de la Pif au avantajul ca le iau la pret de producator. Si asa cheltuiala e una destul de insemnata. Noroc ca aici sunt sfatuiti intotdeauna sa ia haine putin mai mari astfel ca micutii sa le poata purta si anul viitor.

Cel mai mare avantaj insa e calitatea materialelor, toate uniformele fiind cusute din materiale din fibre naturale, nimic sintetic. O uniforma de liceu costa, la baieti, aproximativ 200 de lei, iar in cazul celei de fete pretul mai urca cu cateva zeci de lei noi.

In cazul uniformelor pentru clasele mici, un sarafan de fetita din ciclul primar costa 70 de lei, iar o uniforma de baiat ajunge la 150 de lei.



COMANDA SPECIALA

La croitori merg elevii "atipici" Uniformele la comanda se fac numai pentru elevi care nu pot purta un model de serie, spune Maria Lazau, croitor. Conform acesteia, comenzile pentru uniforme croite pe elev sunt tot mai rare.

"Am avut o singura comanda anul acesta de la un elev care era foarte gras. Nu incapea intr-o uniforma normala de la magazin. Pentru noi este ca si cum am face un costum barbatesc. Un astfel de costum costa intre un milion si 1,6 milioane de lei vechi. Pentru fete, un sarafan la comanda face 300 de mii de lei si o bluza aproximativ 360 de mii de lei vechi", a spus Maria Lazau.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 12.09.2006 18:35 | 1599 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN