Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministerul Educaţiei blegeşte România

Nişte mămici şi nişte tătici au scos sportul de la bac
"În ritmul acesta, o să devenim obezi, cocoşaţi, o să avem toate deficienţele posibile! Trebuie să-i scoatem pe elevi din faţa calculatorului, trebuie să-i tentăm, să avem alternative, baze sportive bine puse la punct!", susţine Constantin Filip, fost inspector de sport în cadrul MEdC şi secretar general al Federaţiei Sportului şcolar şi Universitar.
"Eu pe tinerii din ziua de astăzi îi compătimesc, continuă dl. Filip. Ei vor avea serioase probleme de sănătate atâta vreme cât cei responsabili nu vor înţelege că activităţile de educaţie fizică şi sport nu mai pot fi marginalizate! Scoaterea educaţiei fizice de la bacalaureat e o mare pierdere şi o încălcare a Legii învăţământului, pentru că în lege scrie clar că avem de-a face cu o activitate de interes naţional. S-a produs, în mod clar, o ruptură în minister, nu ştiu cum de a acceptat ministrul aşa ceva, nu ştiu cum au acceptat cadrele didactice... şi de ce s-a scos? Că au venit nişte mămici şi nişte tătici şi s-au plâns că odraslele lor au luat note mici la educaţie fizică sau n-au luat deloc. Asta se întâmplă şi pentru că foarte mulţi socotesc că educaţia fizică în şcoală e o chestie, e un moft, nu o disciplină de învăţământ în adevăratul sens al cuvântului".

Scutirile medicale, doar parţiale
Alin Păunescu, inspector de educaţie fizică şi sport în cadrul MEdC, spune că ministrul Hărdău îşi doreşte, pentru anul şcolar 2007-2008, creşterea numărului de ore la această disciplină. "Cât priveşte starea materială a şcolilor la acest capitol, ministerul a alocat anul acesta 20 de milioane de euro pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu aparate şi echipamente sportive". Pe de altă parte, "scoaterea educaţiei fizice de la bacalaureat s-a făcut în sensul simplificării examenului. şi, să fim serioşi, foarte mulţi liceeni alegeau să dea bacul la educaţie fizică, nu musai din dragoste pentru educaţie fizică, ci doar ca să nu înveţe la alte discipline". În viziunea lui Păunescu, "problemele cele mai mari nu le avem la învăţământul primar şi gimnazial, ci mai cu seamă la clasa a XI-a şi a XII-a, unde fetele, cu precădere, au tendinţa să se scutească medical. În acest sens, am făcut parte dintr-un grup de lucru la Ministerul Sănătăţii şi am pus la punct un ordin pentru scutiţii medical, care impune scutirile medicale parţiale: adică respectivii sunt scutiţi numai de anumite exerciţii sportive, nu de toate".

"Adevarul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 12.09.2006 18:40 | 706 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

13.09.2006 22:28 sfetnicul

Faptul ca invatatorii de multe ori aleg matematica in locul educatiei fizice este real. Nostra maxima culpa!

0 0

13.09.2006 23:36 adela_gorcea

Daca elevii sunt constienti de beneficiile orei de educatie fizica sau ale miscarii in general, atunci pot practica sportul oricum, nu doar daca constituie proba de BAC!Stim cu totii ce compromisuri se faceau la aceste probe, din pacate!Compromisuri care loveau direct in suflet pe copiii corecti, care se antrenau constiincios!

0 0

14.09.2006 01:11 andronescu

Intr-adevar elevii nu se mai duc la orele de ed. fizica.Cauzele cred ca vin de la normele grele care li se impun,neseriozitatea unor prof. de sport care dau o minge elevilor sa faca ei ce vor,nu este disciplina sportiva,nu sunt formati pentru competitii.Ora de ed. fizica ar trebui sa fie bine organizata pentru a-i atrage pe elevi,cu toate etapele miscarii si pregatirii sportive.

0 0

22.09.2006 16:24 emy

Bah frate, ministerul trebuie sa faca ceva. Tot vorbesc de reforme, da parca nu se schimba nimic. Acum va zic si eu parerea mea: orele de sport sa nu conteze ca nota in media elevilor(deh nu toti avem inzestrari native) ci sa fie ceva de genul, promovat/nepromovat, si nu pentru performante extraordinare, ci pentru modul in care se implica elevul. Orele de sport sa fie macar 6 / saptamana, a cate 2 pe zi, si de preferat consecutive in aceeasi zi. 1 ora pentru un meci de fotbal, din care un sfert se pierde nu cred ca e suficienta. In al doilea rand, elevii sa fie implicati in diverse competitii, campinate etc. pentru ca altfel nu se vede frumusetea sportului, daca nu concurezi efectiv. Campionate scolare nu prea mai exista. Pe scurt, ar trebui sa fie placute pentru toti elevii, ca in organizarea actuala, pentru cei care nu au "talent" sunt un adevarat cosmar si vor incerca sa-l evite pe cat posibil(scutiri, chiul etc.)

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN