Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Un galatean face furori in Statele Unite, la Harvard

Specializat pe inteligenta artificiala

Ciprian Stratulat este, intr-un fel, copilul de suflet al profesoarei de limba engleza Nicoleta Ionita. Sefa a catedrei de engleza, Nicoleta Ionita este cea care ii indeamna pe cei mai buni elevi ai colegiului sa isi trimita dosarele la universitati straine pentru a fi acceptati cu burse.

Absolvent al "fabricii de genii" Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati, promotia 2004, Ciprian nu are inca 22 de ani. Trece in al treilea an la Universitatea Harvard. Din domeniul informaticii a ales sa se specializeze pe inteligenta artificiala.

Ciprian este in acest moment singurul galatean la Harvard si unul dintre cei 18 studenti romani care invata in prezent acolo. Sora sa mai mica, Alisa, are 20 de ani si trece in anul II la Smith College, aflat la doar trei ore de mers cu masina de Harvard.

Alecu si Melania, parintii celor doi tineri, sunt cadre didactice. Ei fac naveta zilnic la Sendreni, o comuna din judetul Galati: tatal este invatator, iar mama, profesoara de religie.

Au doi copii pe care cele mai bune universitati din lume s-au batut sa ii aiba, dar parintii sunt la fel de modesti ca si copiii lor: "Nu i-am obisnuit sa se laude cu realizarile lor", ne-a spus mama.

Harvard, la coada optiunilor

"Am vrut sa invat in strainatate inca de mic, cred ca eram in scoala generala cand mi-a intrat in cap ideea asta, iar parintii mei au fost de acord si m-au sustinut", spune tanarul.

Cand se apropia de finalizarea studiilor liceale, Ciprian a aplicat pentru 15 facultati straine, iar in coada optiunilor, cu modestie, a pus si Harvard. Colegiul, cu o traditie si istorie de 370 de ani, l-a acceptat, conducerea universitatii oferindu-i si o bursa integrala, care acopera cheltuielile cu cazarea, masa, studiile si asigurarea de sanatate.

Valoarea bursei variaza in fiecare an. Anul trecut, Ciprian a beneficiat de o bursa in valoare totala de 46.000 de dolari.

"Am ales Harvard pentru putin din fiecare dintre urmatoarele motive: prestigiu, valoarea bursei, oferta educationala, posibilitatile tehnice", spune Ciprian.

"Desi nu pot face o comparatie intre invatamantul din Romania si cel din SUA, pentru ca aici am facut liceul, iar acolo sunt student, pot sa spun ca nivelul Colegiului National "Vasile Alecsandri" este unul foarte inalt, chiar mondial.

Am considerat ca experienta unei tari straine ma va face sa ma dezvolt armonios, dar am avut si motive materiale - in strainatate sunt mai multe fonduri alocate pentru cercetare, pentru studii in general".

In acest an, galateanul a fost selectat sa lucreze la o companie financiara din New York, interviul durand patru ore. Din pacate, viza de munca a venit prea tarziu si nu a mai putut sa se prezinte la slujba.

"Este un tanar foarte complex"

Pentru a avea bani de buzunar, Ciprian a facut si curatenie in dormitoare si la toalete, dar a lucrat si in biblioteca sau in laborator. In prezent, lucreaza ca asistent, actualizeaza pagina web a colegiului de arhitectura, lucru pentru care primeste 14 dolari pe ora.

Nu stie ce va face pe viitor. Poate cercetare, pentru ca e un domeniu care il atrage. Asa cum il atrage orice tine de informatica, de robotica.

Ciprian Stratulat si-a gasit mediul potrivit la Harvard, iar profesoara Nicoleta Ionita stie cel mai bine acest lucru: "Este un tanar foarte complex. Asa era si in liceu. Scria poezii, studia, avea propriile inventii, construia roboti. E un tanar inteligent de care vom mai auzi, sunt sigura. Am organizat o intalnire intre Ciprian si elevii colegiului, iar Ciprian le-a vorbit foarte frumos elevilor despre ce inseamna sa fii student la Harvard", ne-a spus profesoara Nicoleta Ionita.




--------------------------------------------------------------------------------



APRECIERE

Selectat cu eseul "Perpetuum mobile"

Eseul in baza caruia Ciprian a fost selectat de cei de la Harvard se numeste "Perpetuum mobile", iar subiectul are povestea sa: "Cand aveam 13 ani, am vrut sa construiesc un perpetuum mobile, din mingi de ping-pong, bete de chibrituri.

Nu am reusit, dar am pastrat bucatile, iar mai tarziu le-am folosit si am fabricat un robot cu care am castigat un premiu la un concurs national. Ceea ce vreau sa spun este ca trebuie mereu sa gasim puterea de a renaste din esec. Eu intotdeauna am incercat sa merg mai departe", spune tanarul. Pana acum, el nu a suferit niciun esec in viata sa profesionala, reusind sa faca tot ceea ce si-a propus.

Profesorii lui Ciprian din America sunt oameni care au primit Premiul Nobel. Tanarul galatean este un student apreciat pentru tenacitatea si inteligenta sa, dar mai ales pentru aplecarea catre cercetare. In afara de specializarea sa, el urmeaza cursuri extrem de diferite: de la istoria fotografiei americane pana la psihologia pozitiva.

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 12.09.2006 18:54 | 1751 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (8)

0 0

13.09.2006 13:52 ovidiu1

felicitari Ciprian !!!

felicitari doamnei si domnului Stratulat

0 0

13.09.2006 14:09 marian_dorin

SUPERB!!!

SINCERE SI ADEVARATE FELICITARI!!!

Ceva ce mai rar auzi si intalnesti...

0 0

13.09.2006 14:12 marian_dorin

TOTI(cei implicati in "povestea"aceasta ) CU SIGURANTA CA VOR AVEA UN LOC SPECIAL IN INIMILE FIECARUIA ( dintre cei care se cunosc ) , DAR SI UNUL SUS , IN CERURI!...

Fiecare are meritul sau ...

0 0

13.09.2006 17:21 stanuta_grigorica

Cunosc bine familia Stratulat si pe cei doi copii care au fost elevii scolii noastere la ciclul primar.Intradevar,modestia este ceea ce-i defineste pe acesti oameni.Ma bucur pentru realizarile lor, a fost o munca in echipa in care familia a avut un rol important alaturi de scoala si profesori!

0 0

13.09.2006 19:18 grigore_geta

Felicit tanarul si familia pentru realizari si exemplu. Pacat ca geniile nu se pot realiza in Romania! Pacat ca in Romania, ca dealtfel si in occident, sunt prea putine genii, care de multe ori nu sunt popularizate si respectate, dar si multe rebuturi, care la noi sunt mult mai mediatizate. Exista emisiuni de stiri care creeaza depresii, dar nu exista emisiuni TV care sa ne prezinte, zilnic, la ore de varf astfel de exemple incurajatoare: SE POATE, FRATILOR! parca vrea sa ne spuna tanarul genial.

0 0

13.09.2006 20:18 emil

Nu putem cere Romaniei sa aiba cele mai bune universitati din lume...

Dar trebuie sa stiti ca oamenii de exceptie pot invata in Romania, pot face cariera buna in Romania! Nu cred ca trebuie sa fim atat de catastrofici.

Cunosc absolventi romani cu salarii de 2-3000 USD, aici, ceea ce nu e deloc rau...

Cunosc si absolventi de facultati romanesti cu salarii de 4-5000 USD, in US, ceea ce este acelasi lucru...

Felicitari lui Ciprian si tuturor celorlalti:

Vedeti www.infoeducatie.ro sau www.olimpiade.ro

0 0

16.09.2006 20:12 demon

Ce ai putea spune in fata unor asemenea oameni?!Nu poti decat sa te inclini in fata lor si sa le admiri curajul,inteligenta si forta de a merge mai departe.Mult succes,Ciprian si nu uita sa-ti indeplinesti visele!

0 0

17.09.2006 15:09 anca_alex

Ca Ciprian sunt si au fost si in generatiile anterioare destul de multi, ceea ce dovedeste ca in tara noastra exista profesori de prim rang( care ne-au invatat si pe noi,de altfel),care ar trebui promovati si valorizati asa cum se cuvine.Ei ar trebui sa ocupe functii pe masura pregatirii lor in inspectorate,colegii,universitati...Si pentru asta ar trebui sa luptam noi profesorii:pentru promovare pozitiva in mass-media si nu numai!Suntem injositi si amestecati deseori cu ''amatorii''care predau tangential in scoli,de dragul senzationalului!Mare pacat!Cultura inseamna viitorul unui popor!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN