Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Oferta de toamna a facultatilor romanesti

Atentie la acte!

In Romania exista 56 de institutii de invatamant superior de stat acreditate, 32 de institutii superioare particulare acreditate si alte 23 private care au autorizatie provizorie.

Daca optezi pentru o universitate privata, inainte de a-ti depune actele, asigura-te ca facultatea pe care ai ales-o are acreditare sau autorizatie de functionare.

Poti solicita actele de la secretariatele universitatilor, iar daca ai suspiciuni in privinta autenticitatii lor, te poti informa asupra institutiei la Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA), la numarul de telefon 021/ 206.76.00.

In listele alaturate gasesti toate universitatile private acreditate sau autorizate provizoriu. O parte din cele autorizate provizoriu au si mastere, iar doctoratele se pot organiza doar de catre cele acreditate, dupa cum explica Aurel Ghimpu, purtator de cuvant al CNEAA.

Taxa de scolarizare si cea de admitere

Inscrierea pentru admitere la o facultate costa, in medie, un milion de lei vechi.
Unele universitati, precum "Dimitrie Cantemir", solicita, la depunerea actelor, 600.000 de lei vechi, altele, precum Universitatea Bucuresti, practica taxe intre 700.000 si 1.500.000 de lei vechi.

In cazul in care vrei sa te inscrii la doua sau mai multe specializari, suma pe care trebuie sa o platesti creste, in functie de regimul stabilit de fiecare universitate in parte.

In general, sunt scutiti de plata taxei de inscriere la admitere orfanii, cei veniti din casele de copii, precum si fiii cadrelor didactice.

La depunerea dosarului, tinerii aflati in aceasta situatie vor prezenta actele doveditoare, respectiv copii legalizate dupa certificatele de deces ale parintilor, adeverinte de la casa de copii sau acte care sa ateste statutul de cadru didactic al parintilor.

O singura facultate pe banii statului

Inainte de a-ti alege institutia la care vei studia este bine sa te informezi in privinta sumelor pe care trebuie sa le platesti, anual, pentru scolarizare, in cazul in care nu ai prins un loc la buget.

La Iasi, la Facultatea de Istorie, taxa este de 15 milioane de lei vechi, la Facultatea de Fizica din Bucuresti - de 18 milioane de lei vechi, iar la Matematica, la "Babes-Bolyai" din Cluj, este de 22 milioane de lei vechi.

Un candidat poate participa concomitent la admiterea la mai multe facultati, dar poate fi admis la o singura facultate pe locuri subventionate de la buget.

La Universitatea "Babes-Bolyai", studentii interesati sa aiba o dubla specializare vor beneficia de reduceri de taxa pentru toti anii de studiu, cu cel mult 50%.

Fiecare facultate in parte are dreptul de a stabili propriile reguli de organizare a examenului de admitere. Va prezentam, orientativ, actele care va sunt necesare, cu mentiunea ca, inainte de a pleca sa va inscrieti, sa va informati la secretariatele facultatilor in privinta documentelor necesare.

> Cerere de inscriere (care se ia de la secretariat)

> Diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta cu aceasta, in original sau in copie legalizata

> Certificat de nastere, in copie legalizata

> Certificat de casatorie sau alt act doveditor care sa ateste schimbarea numelui, in copie legalizata (daca este cazul)

> Adeverinta medicala eliberata de medicul de familie

> Adeverinta eliberata de decanul facultatii (studentilor care vor sa urmeze a doua specializare). Adeverinta contine: anul de studii, specializarea si forma de plata a scolarizarii (subventie de la buget sau taxa)

> Adeverinta de inscriere de la institutia de invatamant superior la care s-a depus dosarul cu actele originale (daca este cazul)

> Chitanta de plata a taxei de inscriere la concursul de admitere

> Doua fotografii tip buletin

> Diploma de licenta (sau echivalenta) sau diploma de absolvire in original sau copie legalizata, pentru absolventii care doresc sa urmeze o a doua specializare

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 12.09.2006 18:58 | 1066 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN