Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Profesorii vor scoala, nu greva!


Desi sindicalistii fac presiuni pentru demararea unui protest in invatamant, profesorii asteapta ca noul an scolar sa inceapa vineri. Unele cadre didactice spun ca sunt nemultumite de felul in care au fost tratate cererile de la greva de anul trecut, insa doar o parte au hotarat sa participe la mitingul anuntat de sindicalisti.

Altii vor ramane in unitatile de invatamat pentru a-i astepta pe elevi in prima zi de scoala. Dascalii motiveaza prin faptul ca nu vor sa-i dezamageasca pe elevi si pe parintii lor. Peste 3.000.000 de elevi asteapta ca sindicalistii sa hotarasca daca 15 septembrie va mai insemna "primul clopotel”.

"Practic, te lupti cu toata tara daca faci greva”

Liceul "C.A. Rosetti” din Capitala este cu pregatirile pe ultima suta de metri. Se face curatenie, se muta mobila, se dau ultimele retusuri inainte de ziua de vineri, prima de scoala pentru multe dintre cadrele didactice de aici. "Nu poti sa stai in greva, sarac, bogat, cum ai fi, cand stii ca de partea cealalta sunt copiii.

Noi am zis sa incepem si scoala, pentru ca multi copii asteapta sa se intalneasca si sa mergem si la mitingul asta”, spune Silvia Predescu, profesoara de latina si italiana si lider sindical la Liceul "C.A. Rosetti”.

Profesorii de aici au hotarat ca aceia dintre ei care au ore de dirigentie in programa sa vina vineri la scoala, in timp ce altii, mai tineri, sa participe la miting. Si la Scoala Generala nr. 10 "Maria Rosetti” din Capitala cadrele didactice si angajatii fac ultimele pregatiri. Invatatoarea Iulia Postelnicu spune ca ea nu a semnat pentru protest.

"Sunt atat de multi oameni in spatele unui copil incat, practic, te lupti cu toata tara daca faci greva”, spune ea. La scoala la care lucreaza, mai bine de jumatate dintre cadre vor participa la protest, astfel incat inceperea cursurilor va fi amanata. "Eu nu am semnat pentru ca nu cred ca se va schimba ceva”, adauga o alta tanara invatatoare.

Scoala incepe si nu prea

Sindicalistii anuntau, dupa intalnirea avuta marti cu reprezentantii guvernului, ca vor boicota vineri festivitatile de incepere a anului scolar.
Acestia doreau sa obtina o crestere a veniturilor cu 50a pentru anul viitor, insa li s-a propus doar una cu 14%, in doua etape.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca solicitarea unor majorari de 50%-60% pe an a salariilor nu poate fi luata in calcul. Si presedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca scoala poate incepe de la 15 septembrie.

In replica, Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sindicale "Spiru Haret”, spune ca "scoala poate incepe la Institutul de Marina "Mircea cel Batran””.

Frustrari pentru copii

Elevii si parintii asteapta sa vada care va fi situatia cu inceputul noului an scolar. Vadim, elev in clasa a XII-a, spune ca pe el il deranjeaza ca s-ar putea sa recupereze iar orele in weekend. "Si oamenii au dreptate, ca se cunoaste cum sunt platiti.

Dar si copiii au dreptate si nu merita ei sa pateasca ce patesc. Fiindca se repeta totusi situatia. Cred ca trebuie facuta o mediere acceptabila intre ambele parti”, spune domnul Ilie, "un parinte din Bucuresti”. Vasile Gheorghe, tatal unui elev din Capitala, adauga ca situatia "nu trebuie sa-i frustreze pe elevi. Ca pe ei ii frustreaza, nu pe altcineva”.


--------------------------------------------------------------------------------

La colt


"Profesorii dau un exemplu de neseriozitate”

Atunci cand afla ca inceperea anului scolar se amana, cei mai multi copii nu se gandesc la profesori, ci la neimplinirea nevoilor lor sociale, precizeaza psihologul Dana Draghici, directorul Centrului de Resurse si Asistenta Educationala al Municipiului Bucuresti.

"Cu siguranta ca are un impact foarte mare, mai ales asupra celor mici”, este de parere si medicul Florin Tudose, seful Sectiei de psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucuresti. "Pentru cei mai mari, este cel mai bun exemplu de neseriozitate, un exemplu social extrem de periculos pe care profesorii il dau: de fiecare data cand un lucru trebuie sa se intample, el intarzie.

Este cu atat mai grav, cu cat capata caracter repetitiv, se perpetueaza aceasta mentalitate distrugatoare: dupa un concediu trebuie neaparat o vacanta. Felul in care se desfasoara lupta pentru drepturi este catastrofala”, mai spune Tudose.

Pe de alta parte, elevii pot deveni solidari cu dascalii intr-o astfel de situatie, mai ales daca intre ei exista o relatie foarte buna. "Am observat ca unora dintre profesori le era dus dorul, spuneau ca "uite, are si el dreptate. Pentru ca stiu de la mama, a avut greva si a capatat bani mai multi, pot sa-mi cumpar mai multe lucruri””, adauga psihologul Draghici.


--------------------------------------------------------------------------------
Initiativa


Programul "cornul si laptele”, completat cu 60 de grame de miere de albine

Senatul a aprobat ieri o propunere legislativa conform careia copiii de gradinita si elevii claselor I-IV vor primi 60 de grame de miere de albine pe saptamana. Programul, similar celui intitulat "Cornul si laptele”, daca va fi aprobat si de Camera Deputatilor, va fi suportat cu bani de la bugetul de stat si va intra in vigoare din semestrul al doilea al anului scolar 2007.

Propunerea legislativa a inregistrat doar noua voturi impotriva. In varianta initiala, promotorii legii - senatorii Doina Silistru (PSD) si Gheorghe David (PD) - propuneau acordarea a 100 de grame saptamanal pe cap de copil.

Senatul a aprobat insa doar 60 de grame. In expunerea de motive, initiatorii au apreciat ca de aceasta masura vor beneficia 1,5 milioane de copii, astfel ca statul ar fi trebuit sa contracteze pentru intregul an scolar 5,4 tone de miere de albine si in acest fel ar fi incurajata si dezvoltarea apiculturii. (Florin Ciornei)

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 14.09.2006 08:53 | 968 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN