Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Prima zi de scoala - miting in Bucuresti si in tara

Liderii de sindicat care au participat, marti, la intalnirea cu reprezentantii Guvernului au spus ca propunerea este inacceptabila. Pentru 2007, Guvernul a propus o crestere cu 14% a actualului salariu, in doua etape: 6% de la 1 aprilie si 7,5% de la 1 octombrie, ceea ce reprezinta o crestere medie de 6,3%. De fapt, marirea reala se va reduce la 1,9%, intrucat rata inflatiei pe 2007 se preconizeaza a fi de 4,5%.

Un alt motiv de nemultumire il reprezinta si faptul ca in proiectul de Buget propus de Guvern, invatamantul nu va primi in 2007 6% din PIB, asa cum prevede legea. Sindicalistii acuza Executivul si pentru ca nu a elaborat legea salarizarii personalului bugetar.

Aurel Cornea, presedintele FSLI, ne-a declarat ca mitingul care va avea loc maine in Bucuresti este o modalitate de a pedepsi clasa politica: "Nu vrem sa ii pedepsim pe elevi sau pe profesori, ci pe politicienii care in fiecare an asteapta cu nerabdare festivitatile de deschidere pentru a-si debita discursurile si textele." Liderul FSLI a adaugat ca, desi le-a recomandat copiilor si profesorilor sa stea acasa, depinde de acestia daca se duc sau nu la scoala.

Liderii locali sunt hotarati sa inceapa cursurile

cu mitingul din Bucuresti

Decizia de boicotare a anului scolar nu apartine doar liderilor centrali, ci si sindicatelor locale. In Maramures, membrii de sindicat vor face un miting si vor picheta prefectura. "Gluma Acordului din noiembrie se mentine. In ultimii doi ani, 500 de profesori s-au retras din invatamant la nivelul judetului Maramures, majoritatea plecand in strainatate. Deja pentru anul acesta avem in jur de 50 de cereri de concedii fara plata, pentru un an de zile", ne-a declarat Liviu Pop, reprezentant al FSLI in Maramures. Virgil Popescu, reprezentant al Federatiei Sindicale "Spiru Haret" din Timisoara, a spus sa pozitionarea sociala a profesorilor in comparatie cu celelalte categorii bugetare este incorecta: "Un profesor cu 40 de ani in invatamant castiga 40% din salariul unui comisar-sef din politie, care are 10-12 ani vechime. Un debutant in invatamant are 4-5 milioane salariul pe luna. Cine poate trai asa?". Si in judetele Constanta si Olt, liderii sindicatelor FSLI si "Spiru Haret" au declarat ca nu se vor duce la deschiderea anului scolar si ca membrii de sindicat din judet vor participa la mitingul din Bucuresti. Majoritatea liderilor locali considera ca numai o crestere salariala de peste 30% ar fi acceptabila.

Mitingul din Bucuresti va avea loc, incepand cu ora 11, in Piata "George Enescu" de langa Ateneul Roman si va continua cu un mars pana in fata Guvernului. Sunt asteptati sa participe in jur de 10.000 de profesori. Pana la rezolvarea crizei, membrii de sindicat vor picheta, saptamanal, sediul Guvernului. (M.C., E.L.)

Cel putin o mie de dascali brasoveni la mitingul

de protest de la Bucuresti

"Am discutat cu colegii din conducerea sindicatului si din scoli, am stabilit ca toti cei care vor sa boicoteze deschiderea anului scolar sa vina la mitingul de protest de la Bucuresti. Iar cei care, din diverse motive, nu vor sau nu pot sa vina, mai bine sa mearga la scoala, nu sa stea acasa", ne-a declarat prof. Ligia Mara, lidera sindicatului dascalilor brasoveni. "Initial, stabiliseram ca la protestul de la Guvern sindicatul nostru sa fie reprezentat de 700 de profesori, invatatori si educatori, dar, dupa esecul negocierilor de marti, am primit sute de telefoane de la colegii din toate scolile din judet, care mi-au spus ca vor sa mearga la Bucuresti, asa ca Brasovul va fi reprezentat la mitingul de protest de cel putin o mie de dascali", ne-a mai precizat prof. Ligia Mara, care este si vicepresedinte al FSLI. (Adrian Popescu)

Aradenii nu vor mai credita capitalul de imagine

al politicienilor

Liderii celor doua sindicate din Arad au anuntat, miercuri, ca toti dascalii afiliati la Sindicatul Liber din Invatamant si Sindicatul Democratic din Invatamant au fost de acord cu protestul de vineri.

"Este un protest fata de tergiversarea aparitiei unei legi unice de salarizare in sectorul bugetar, sau macar a unei legi de salarizare in invatamant. Suntem, de asemenea, nemultumiti pentru nerespectarea de catre Guvern a acordului semnat cu noi, la sfarsitul anului trecut, care prevedea pentru invatamant un buget de sase la suta din PIB, in acest an, si de sapte la suta, in 2007", a declarat liderul SDI, Ionut Ienesescu.

Acesta a spus ca profesorii aradeni nu vor participa la festivitatile de deschidere a noului an scolar, urmand sa stea in cancelarii, iar "cei care vor alege sa fie prezenti, din respect fata de copii, vor purta banderole albe si nu vor tine discursuri".

Cele doua sindicate, care reunesc marea majoritate a angajatilor din invatamantul preuniversitar aradean, au mai anuntat ca vor trimite, vineri, la Bucuresti, peste 100 de profesori, pentru a participa la un protest.

"Gandul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 14.09.2006 09:29 | 1171 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN