Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Hărdău bagă în colaps Educaţia - Şcoala începe cu un miting de protest în Piaţa Revoluţiei

Deşi ministrul educaţiei, Mihail Hărdău (foto), susţine că va participa astăzi la festivităţile de deschidere a două şcoli din Miercurea Ciuc, cadrele didactice din majoritatea judeţelor ţării nu îşi vor întampina elevii în prima zi de şcoală. Profesorii se vor reuni în Piaţa Revoluţiei din Capitală pentru a protesta faţă de nerespectarea acordului încheiat cu guvernul în noiembrie 2005.


Liderul Federaţiei Libere din Învăţămant, Aurel Cornea, susţine că nici la şcolile la care ministrul de resort şi-a anunţat prezenţa nu va începe noul an şcolar. El a explicat că profesorii au recurs la această formă de protest pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de guvern, care nu a respectat prevederile acordului încheiat cu sindicatele din învăţămant în noiembrie anul trecut. Potrivit acestuia, salariile cadrelor didactice sau nedidactice urmau să fie mărite cu 12 procente faţă de anul trecut, pană la 1 septembrie 2006.


Lucrări finalizate într-o lună


Ministrul Mihail Hărdău a declarat, ieri, în timpul unei conferinţe de presă, că nu înţelege nemulţumirea profesorilor, întrucat salariile acestora au fost majorate în cursul acestui an de două ori. În schimb, cu privire la situaţia şcolilor, ministrul de resort susţine că acestea sunt pregătite pentru noul an şcolar.

"Peste 70% din şcoli au autorizaţie sanitară, iar procesul de învăţămant nu va fi întarziat nici acolo unde reparaţiile nu au fost finalizate. În această săptămană au fost alocate noi sume pentru reabilitarea termică şi sanitară a unităţilor de învăţămant, multe dintre ele fiind în plin şantier. Lucrările se vor finaliza la sfarşitul acestei luni şi nu vor împiedica buna desfăşurare a cursurilor", este de părere Hărdău.

La rândul său, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii publice, ne-a declarat, ieri, că "depinde ce se înţelege prin şcoli pregătite. Din punct de vedere igienico-sanitar, situaţia lor este ca şi în urmă cu o săptămână, adică aproape jumătate din cele peste 26.000 de şcoli nu vor obţine nici în acest an avizul de funcţionare. Ministerul Sănătăţii va monitoriza pe parcursul întregului an şcolar 2007-2008 dacă unităţile de învăţământ la care inspectorii sanitari au constatat nereguli şi-au remediat problemele. Deocamdată vom lăsa să treacă o perioadă de timp în care acestea să îndeplinească planul de conformare".


Ministrul educaţiei, chemat la parlament


Deputaţii din Comisia pentru învăţământ au anunţat, ieri, că îl vor invita săptămana viitoare pe ministrul Mihail Hărdău pentru a da explicaţii despre modul în care au fost pregătite şcolile în vederea începerii noului an şcolar.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat pentru Mediafax că membrii comisiei ar vrea să mai afle de la Hărdău situaţia actuală a sistemului de învăţământ şi modul în care au fost cheltuite fondurile alocate până acum pentru acest domeniu. Ea a mai precizat că membrii Comisiei de învăţământ urmează să analizeze proiectul de rectificare a bugetului de stat pe anul 2006, proiect care nu prevede creşteri salariale pentru personalul din sistemul de învăţământ.


Fonduri suplimentare alocate de guvern


Pe de altă parte, executivul a alocat, miercuri, peste 336 milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor de consolidare, reabilitare, reparaţii capitale şi construcţie la 2.391 de instituţii de învăţământ din toate judeţele ţării. În cazul a 1.423 de grădiniţe, şcoli şi licee din toate judeţele, banii vor fi destinaţi pentru lucrări de consolidare, reabilitare, reparaţii capitale şi construcţie. La alte 200 de unităţi şcolare din mediul rural vor continua lucrările pentru asigurarea utilităţilor, respectiv realizarea de reţele de apă, gaz, canalizare. Totodată, 758 de imobile din învăţământul preuniversitar vor fi racordate la reţelele de utilităţi.

Prin aceeaşi hotărâre, executivul a decis ca 13 unităţi şcolare din judeţul Cluj să fie incluse pe lista imobilelor din învăţământul preuniversitar finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

"Curentul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 15.09.2006 14:17 | 485 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN