Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Dascălii au dus ţepele în Piaţa Victoriei

"Puterea", un bărbat în cearşaf alb şi cu lauri pe cap, a lenevit, tot timpul mitingului, într-un căruţ, cu doi saci de o parte şi de alta. Unul gol, pentru promisiunile neonorate şi voturile dascălilor, altul, plin cu datoriile învăţământului.
Aproape 7.000 de cadre didactice au protestat, ieri, în prima zi de şcoală, în Piaţa George Enescu din Capitală, nemulţumiţi de modul în care reprezentanţii guvernului tratează educaţia. Acestora li s-au alăturat şi câţiva părinţi şi elevi. "Învăţământul a ajuns de căruţă... Aceasta nu va mai fi Piaţa George Enescu, ci piaţa ţepelor. Îi oferim lui Băsescu ţepele pe care el însuşi le-a promis... În unele unităţi, profesorii s-au prezentat la şcoală la presiunea ministerului şi a autorităţilor locale. La noi, încă mai funcţionează frica de stăpân", a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret". Tergiversarea promisiunilor, artificiile de reformă, minciuna, arma demagogică, uitarea şi delăsarea, legile promise şi neonorate sunt acuzaţiile dascălilor la adresa guvernanţilor. Când îi auzeau numele ministrului educaţiei, Mihail Hărdău, cadrele didactice nu conteneau din huiduieli şi înjurături: "Nu ştie să numere! Nu ştie să numere!". "E o zi tristă pentru noi - spune Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Sperăm să le vină mintea la cap guvernanţilor. Îi sancţionăm pe parlamentari, pentru că marea lor grijă a fost să-şi ia liber. Au ieşit din birourile lor elegante cu covoare persane ca să-şi rostească discursurile în faţa elevilor. O parte din profesori sunt blocaţi în autocare de către jandarmi, la intrarea în Capitală, pe motiv că n-au antemergător. Sunt tertipuri din partea Puterii pentru a sabota acţiunea noastră". Cătălin Croitoru, liderul FEN, spune că "dacă Tăriceanu este liberal, atunci eu sunt popă... Cu toţii sunt nişte comunişti. Adevăraţii liberali ar trebui să aibă prestanţă". După miting, profesorii au mărşăluit până în faţa guvernului, fluierând şi fluturând pancartele. Premierul Tăriceanu nu a scăpat nici aici de "o binecuvântare": "Tăriceanu, fii atent, eşti un mare repetent!". Aceştia au ameninţat că dacă până la sfârşitul lunii guvernanţii nu se vor prezenta la negocieri, "sistemul de învăţământ va intra în impas".

Ce le-au strigat dascălii politicienilor
* "Hoţii!"
* "Mincinoşii!"
* "Nu vă mai votăm, nu vă mai votăm!"
* "Repetenţii!"
* "Schimbaţi maşină de maşină, de noi vă doare în patină!"
* "Să ne aşteptaţi domnilor parlamentari, o să vă mai dăm votul la anul şi la mulţi ani!"
* "şcoala e acu'-n găleată/ şi va fi chiar şi mai rău/ Căci Băsescu-n loc s-o scoată/ Îi aduse şi-un Hârdău"
* "Prim-ministru Tăriceanu gândeşte ca hipopotamu'!"

Ce a fost prin ţară
35% din dascĹlii constănţeni au protestat
Liderii de sindicat din învăţământul preuniversitar constănţean au declarat că 30-40 la sută din profesori nu au participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. "Protestul nostru nu mai poate fi trecut cu vederea de guvernanţi", a declarat liderul FSLÎ Constanţa.

Politicienii ieşeni au ţinut locul profesorilor
Elevi plictisiţi, profesori cu privirea absentă, care au preferat să privească festivitatea de la geamurile claselor, asta s-a putut observa, ieri, în unităţile şcolare din Iaşi. Primarul Gheorghe Nichita, preşedintele CJ, şi parlamentarii ieşeni au ţinut câteva discursuri lungi şi dezlânate, plictisind elevii Liceului de Informatică. La acest liceu, din 50 de profesori au fost la serbare doar doi.

Notă explicativă pentru boicot în Timiş
Inspectorii şcolari din Timiş au sunat la fiecare instituţie de învăţământ, cu instrucţiuni clare: începeţi şcoala! La şcoala Generală 12 din Timişoara, profesorii prezenţi în clădire au refuzat să se conformeze. "Chiar dacă sunt de acord cu revendicările sindicaliştilor, sunt reprezentantul ministerului, şi directorii la fel, aşa că trebuie să apărăm interesele ministerului. Doamna directoare o să dea o notă explicativă, să explice de ce nu a declarat anul şcolar deschis oficial", a declarat Cornel Petroman, inspector şcolar general adjunct.

Vasluienii au defilat cu eşarfă albă la mână
Sindicaliştii din învăţământul vasluian au defilat ieri, în prima zi de şcoală, cu eşarfe la mână, în semn de protest pentru neacordarea de măriri salariale. Aşa după cum au stabilit, de comun acord, înainte cu o zi de începerea noului an şcolar, profesorii sindicalişti nu s-au implicat în niciun fel de activitate, însă acţiunea acestora s-a dovedit extrem de paşnică. Cu toate că înainte cu o zi au afirmat că nu vor lua parte nici la festivităţile de început de an, nu toţi sindicaliştii s-au ţinut de cuvânt. În Dolj, numai o singură şcoală din cele peste 243 existente a boicotat deschiderea anului şcolar. Este vorba de şcoala din comuna Ciupercenii Noi, unde dascălii au anunţat elevii că ei nu vor fi la clase, prima zi de şcoală fiind luni, 18 septembrie.

Fetiţele lui Boc, scutite de proteste
Primarul Emil Boc şi-a însoţit fetiţele la şcoala Generală 10 din Cluj-Napoca, situată lângă blocul în care domiciliază. Boc a stat atât în curtea şcolii, cât şi în sala de clasă, vorbind celor participanţi în calitate de primar, dar şi de părinte. Liderul PD le-a mulţumit profesorilor pentru că au permis începerea anului şcolar.

"Adevarul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 16.09.2006 09:46 | 472 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN