Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Liderii profesorilor au cheltuit peste 4 miliarde lei pentru Ťmitingul saracieiť

Organizarea întregului miting, urmat apoi de un mars de protest, i-a costat pe profesori peste patru miliarde de lei vechi. Federatiile sindicale organizatoare au suportat doar cheltuiala pentru montarea scenei în piata si închirierea statiei, în valoare totala de 1.700 de euro.

Daca tot aveau prevazut in „planul de activitati“ si trebuia bifat, liderii sindicatelor din invatamant si-au vazut de treaba si au organizat, in Capitala, „marele miting“ al salariilor mici. Asta, in pofida doleantei majoritatii elevilor, manifestata printr-o prezenta masiva, de a se bucura de prima zi de scoala. Mai mult, tot potrivit „solidaritatii sindicale“, exprimate mai mult teoretic, una dintre cele trei federatii sindicale a cadrelor didactice a fost reprezentata, „in semn de solidaritate“, numai de presedinte si doi-trei amici.

Clamand, cu fiecare prilej, pauperitatea si indecenta salariilor din domeniul invatamantului, liderii celor trei formatiuni sindicale mioritice au prins a se vaita, si in acest inceput de an scolar, toate aceste lamentari referitoare la o majorare ce urmeaza sa intre in vigoare din luna aprilie a anului viitor fiind pigmentate si cu obisnuitele avertismente de greva. Sau, dupa caz, de un miting, un pichet, ceva. De asta data, chiar si mediatorul fostului conflict de munca al profesorilor, petrecut toamna trecuta, presedintele Traian Basescu, a blamat gestul protestatar, concretizat prin mitingul de ieri al sindicalistilor. „Mai erau trei luni pana la finele anului, timp in care sindicatele din invatamant puteau sa negocieze si sa protesteze pentru sporirea salariilor lor. Ar fi trebuit ca ziua de 15 septembrie sa fie lasata elevilor, sa se bucure de prima zi de scoala“, a rabufnit presedintele Basescu. De altfel, seful statului a mentionat ca „ce se intampla azi nu arata decat conceptul ca scoala nu este pentru copii, ci pentru profesori. Copiii reprezinta ceva adiacent“. Mai concret si pe intelesul celor trei lideri sindicali, acestia au transformat scoala intr-un camp al bataliilor alimentate de ambitii si diverse interese de culise, in care luptele pentru catedre, grade si salarii pun in umbra interesele elevilor. Iar toate aceste batalii isi arata „roadele“ in procentele indecente de promovabilitate la examenele de Capacitate sau Bacalaureat sau in celebrele „perle“ emise, cu aceste prilejuri, de respectivii candidati la o diploma de absolvire. De precizat ca acest diagnostic a fost pus, ieri, si de presedintele tarii care a concluzionat ca „scoala noastra este etichetata ca mediocra, iar olimpicii nu reprezinta nivelul scolii“.

Festivitati ciuntite
Cu tot „elanul revolutionar“ al sindicalistilor, care au „reusit“ sa adune, ieri, in Piata Revolutiei din Capitala, aproape 5.000 de cadre didactice nemultumite sau dornice de un voiaj gratis in Bucuresti, in majoritatea covarsitoare a scolilor patriei s-au derulat manifestarile dedicate inceperii noului an scolar, fiecare scoala urmand un scenariu propriu. Asta, cu toate declaratiile razboinice ale liderilor sindicali referitoare la boicotarea inceperii anului scolar. Astfel, au fost scoli in care dupa festivitati elevii au fost trimisi pe la casele lor, in timp ce delegatii mai mari sau mai mici de sindicalisti au „onorat“ mitingul programat, dupa cum, in alte scoli, elevii au avut ocazia sa savureze din plin, in clase, deliciile primei zi de scoala. In ceea ce priveste „strategia“ viitoare a liderilor sindicali privind „asaltul“ pentru o majorare salariala solicitata, de pana la 60%, aceasta este, pe cat de secreta, pe atat de previzibila: negocieri „tensionate“, nervi, amenintari cu greva si „pupat Piata Endependenti“.

Un miting cu trâmbite, pe cheltuiala profesorilor
Desi trebuiau sa fie prezenti la festivitatile de deschidere din scoli si licee, cu ocazia primei zi a noului an de învatamânt, aproximativ 5.000 de cadre didactice au participat, la solicitarea Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamântul Preuniversitar (FSLI) si a Federatei „Spiru Haret“, la un miting de protest organizat ieri în Piata Revolutiei din Capitala. Cu toate ca liderii de sindicat se asteptau, cum de altfel au anuntat înca de acum doua zile, ca vor iesi în strada 20.000 de profesori, s-a vazut ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din târg. Organizarea întregului miting, urmat apoi de un mars de protest, pe traseul deja bine cunoscut pâna la Guvern, a costat peste patru miliarde de lei vechi, cheltuiala suportata de profesorii participanti, care, cu toata saracia etalata, au preferat s-o suporte aproape în întregime. Federatiile sindicale organizatoare au suportat doar cheltuiala pentru montarea scenei în piata si închirierea statiei, în valoare totala de 1.700 de euro. Cu toate acestea, întreaga actiune de protest s-a derulat, pe tot parcursul ei, prin scandarea unor texte, recitate în versuri puerile si îndreptate împotriva puterii politice actuale si a strategiilor guvernamentale privind salarizarea din învatamânt.

Laurentiu Solomon,Alexandru Calmĺcu

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 16.09.2006 10:12 | 704 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN