Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Presedintele n-are toate facultatile?

Traian Basescu si-a facut un obicei ca, la fiecare inceput de an, sa le dea elevilor un cuvant de folosinta. Si ce poate fi mai educativ decat exemplul personal? Dupa ce anul trecut i-a incredintat pe copii ca orice chiulangiu si lenes are in ghiozdan sceptrul de presedinte, ieri seful statului a luat-o iarasi razna rau de tot. Pentru ca nu se poate raporta la oameni, mai mititei sau mai mari, decat ca la o gramada de votanti, presedintele ia mereu culoarea mediului, cauta sa se faca simpatic, face tumbe, se hlizeste, hahaie sau plange, dupa caz. Cei care n-au inca drept de vot, dar in 2009 o sa stie ce au de ales, il considera "cool". Si cum sa nu se dea in vant dupa el, cand primul barbat al tarii ii invata ce le place sa stie: profesorii sunt naspa, dau teme in dementa, le fura copilaria, o freaca la rece cu predici despre eroii neamului si regula de trei simpla, ce mai, plictiseala mare.

Presedintele n-are toate facultatile? E greu de inteles cum d-sa, care altfel stie sa minta frumos, o da cu bata-n balta. De fapt, nu se poate stapani. Vorbirile lui de smecher exprima, inimitabil, dispretul pe care il nutresc majoritatea guvernantilor fata de scoala. Nici nu e de mirare, cei mai multi sunt agramati si sfertodocti - altminteri colectionari de diplome si atestate, dornici sa taie panglici, morti dupa festivitati, fanii primei zile de scoala, cand isi pot plimba prin curte suficienta si pot smulge admiratia resemnata a celor carora le cer, lipindu-le o donatie pe frunte, frumosul cantec de petrecere "Multumim din inima partidului"... Daca insa li s-ar da acestor maimutoi un test elementar, la geografie sa zicem (dar nu a Caraibelor), la istorie sau la matematica (nu tabla inmultirii, pe asta o stiu la perfectie cand e vorba de propriile afaceri), n-ar trece de genunchiul lui Gigi.

Intruchiparea dispretului guvernantilor pentru scoala e insusi ministrul Hardau. Un prost cu lustru, infipt in scaun de algoritmul politic, acest domn Vucea, in afara ca patroneaza si ascunde sub o mina de ratacit toate afacerile murdare ale institutiei, are spinarea indoita si urechea mereu palnie la susurul superiorilor de partid. Nu stie, dar nici nu vrea sa negocieze cu sindicatele tot din slugarnicie - nu-si permite sa aiba pe rever scama unei opinii cat de mici. Domnul Vucea e chitit sa raporteze succese si o face ca un pasaroi batran care nu vrea sa-si piarda cascavalul din cioc.

Restul e dispret superior si o colectie de panseuri demagogice (tineretul - viitorul tarii, scoala - o pepiniera de valori, educatia - conditia sine qua non, invatamantul - o prioritate etc., etc., etc.), de fatarnicii solemne.

Editorial "Gandul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 16.09.2006 10:30 | 2351 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (21)

0 0

16.09.2006 19:41 galaoan

avre dreptate autorul articolului

0 0

16.09.2006 19:47 trei3zob

tare articol

0 0

16.09.2006 22:39 gbd

Bine scris!

0 0

16.09.2006 22:47 ela52

Si cui foloseste ? Vantul bate, cainii latra, caravana trece fara jena, sfidand pe toti si toate...

0 0

17.09.2006 09:09 emil

Poate ca articolul foloseste sau ar folosi daca toti am lua atitudine, daca nu am fi obedienti sau fricosi...

Am scapat de un partid stat si de un presedinte aducator de mineri si am dat peste partide de ingamfati si neprofesionisti impreuna cu un presedinte care are aceeasi tendinta de a invrajbi diversele categorii sociale... (vedeti afirmatia despre mediocritatea invatamantului)

0 0

17.09.2006 09:33 vioscout

Bravo, Emil. Dar cati sunt ca tine intr-un sistem compus din "cameleoni", fara coloana vertebrala, santajabili si obedienti??

0 0

17.09.2006 15:01 toni

daca invatamantul este considerat mediocru, clasa politica actuala este si ea mediocra, ca doar este rezultatul unui invatamant mediocru...

si cand mediocrii conduc tara, de unde calitate?

0 0

18.09.2006 09:29 marinela

Dar daca gandim asa! Invatamantul "a devenit" in ultimii ani mediocriu. Nu "a fost".Oare nu este si putin adevar?

0 0

18.09.2006 14:29 sasa

Mesajul presedintelui a fost rastalmacit. El nu a fost un elev medoicru. El a fost sincer. A afirmat ca a studiat mai ales acele obiecte de studiu care i-au placut in domeniile in care a obtinut si performante. Stim cu totii ca pregatirea profesionala nu se realizeaza doar pe bancile scolii! Daca ceva te pasioneaza si te dedici acelui domeniu obligatoriu neglijezi alte aspecte ale invatamantului. Daca urmarim rezultatele de la examenele de capacitate si bacalaureat ale olimpicilor se constata ca nu obtin media 10. De cele multe ori nici nu-si propun media 10. Aceasta medie este obtinuta de vanatorii de note nu de elevii cei mai buni. Aceasta este, din pacate, tendinta invatamnatului actual romanesc - goana dupa note! In acest sens am receptat mesajul presedintelui. Invatamantul trebuie sa se intoarca catre elev, sa fie valorificate calitatile si competentele fiecaruia.

0 0

18.09.2006 16:24 emil

Frumos spune sasa!

Am urmarit "mediocra" emisiune TV, am urmarit spusele presedintelui. In parte, are dreptate. DAR...scopul liceului nu este sa te pregatesti numai la disciplinele care iti plac...Nu aceasta este tinta unui liceu, dupa cum nu este nici pregatirea pentru facultate. Liceul trebuie sa formeze tot ce are nevoie un tanar pentru viata. Fiecare disciplina are rostul ei.(si sportul si filosofia si literatura) Cu astfel de pregatire nu te mai intalnesti NICIODATA in viata... Indemnul de a te pregati LA CE ITI PLACE ete periculos...

Cat depre mediocritate, seful statului a caracterizat INVATAMANTUL ca mediocru... Nu este o rastalmacire...

0 0

18.09.2006 21:05 marinela

Acum o suta de ani cand Spiru Harret a "construit' un invatamant pe principiul "cultura generala", cunostiintele erau cu mult mai putine. Acum informatia este "enorma". Liceul trebuie sa-l invete pe elev modalitatile de a sti cei place si cum sa "culeaga" cunostiintele necesare. De unde stim noi ce-i "trebuie" unui elev? Eu cred ca principiile pe care se construieste "noul" invatamant sunt alteel. se cauta in toate tarile din lume. Sper si la noi. Lumea se schimba. necesitatile sunt alteel. Nu uitati este un invatamant de mase. universitatea trebuie sa ridice stafeta sus de tot .

0 0

18.09.2006 22:48 emil

Corect ce spune marinela. Nu facem "cultura generala" ci facem un individ adaptabil. Specialistii competenti STIU ce ii trebuie unui elev.

Sa vina specialistii veritabili sa faca aceste lucruri si nu politrucii...sau aventurierii...

0 0

19.09.2006 07:37 aurela

Am gasit tapul ispasitor pentru rezultatele elevilor din invatamantul romanesc. Daca nu spunea Basescu cum a sarit gardul sau ca a invatat doar la anumite materii, elevii ar invata pe rupte, n-ar chiuli etc. Oare de la care presedinte au luat exemplu de a consuma bauturi si droguri, de a se imbraca sfidator, de a folosi limbajul pe care il au si de a afisa atitudinea de dispret total fata de dascali si de scoala? Oare nu ar fi de vina in primul rand exemplele mai aproape lor, parintii si chiar noi, dascali? Hai sa fim realisti si sa vedem si jumatatea goala dar si jumatatea plina a paharului, sa gasim explicatiile mai aproape de noi si sa nu ne suparam cand cineva afirma ca invatamantul este mediocru. Nu se poate generaliza, dar in multe situatii, cand am ajuns ca admiterea in facultate sa se rezume la achitarea unei taxe, notele de la examenele de capacitate sau de bacalaureat sa fie pentru multi o marfa usor de cumparat, permiteti-mi sa ma gandesc daca invatamantul romanesc chiar este un invatamant de performanta.

0 0

19.09.2006 09:52 emil

Nu e vorba de TAP! Stim cu totii situatia din invatamant. Prblema este ca un arbitru "impartial" nu trebuie sa faca public judecati de valoare, creand conflicte cu alte categorii....

0 0

19.09.2006 16:01 aurela

Conflictele sunt si au fost dintotdeauna, depinde de noi ce amploare le dam si cat suntem de obiectivi in a emite judecatile noastre de valoare. Pentru ca veni vorba de arbitru, orice arbitru evalueaza starea de fapt, impartial sau nu, la urma urmei e si el om.

0 0

19.09.2006 22:01 emil

Imi pare rau ca trebuie sa facem polemica, aici fiind doar un loc de comentarii. Prin urmare, respectand si alte idei decat cele personale, consider normal sa inchid discutia, far insa a spune ca accept situatia comentata atat de mult de presa. Pana in '89, "tovarasul" ne spunea ce avem de facut, acum am dori sprijin si BUNE EXEMPLE, mai ales cand acestea vin din partea unor personalitati. Din pacate, elevii, tinerii isi fac modele din oameni cu imagine puternica (chiar si Becali) si le place ca beau si se urca la volan linistiti, ca nu au invatat decat "ce e necesar" sau deloc...etc. (e si acesta un mod de a castiga voturi...)Dupa cum se stie, exemplele negative prind mai bine la tineri decat cele pozitive ...
Iar aprecierea cu mediocritatea, facuta fara nici o baza, doar dupa stirile din presa, mi se pare in continuare extrem de periculoasa, dar si jignitoare.

Nu mai am alte comentarii...

0 0

20.09.2006 19:37 aurela

Regret ca interventia mea a fost perceputa ca polemica. A fost doar un mare of.

0 0

22.09.2006 15:17 stoicadia

Dragii mei , comentăm în van . Suntem condamnaţi parcă .Şi atunci cănd am avut conducători adevăraţi profesori nu s-a făcut nimic apreciabil pentru cadrele didactice .

0 0

22.09.2006 16:02 emy

Ba luati atitudine voi, la nivelul cel mai de jos. Nu vedeti ca sunteti influentati politic. Asta e presedintel, si daca prostimea l-a votat, desi nu prea cred, il acceptam. Cat despre discutia cu minunata scoala chiar asa e. Timpurile se schimba! Nu va mai tot admirati voi, mai privitiva si din perspectiva elevului. Pentru voi toti elevii care va critica sunt niste derbedei care nu vor sa invete. Dar ia ganditiva, din astia macar un sfert nu sunt oare niste elevi pe care profesorul nu a reusit sa-i convinga sa invete?!?!

0 0

22.09.2006 22:35 emil

Stimate emy, tonul folosit nu prea pare a fi de cadru didactic! Comentariile de aici, discutiile de pe forum nu au deloc tenta politica. Aici sunt chiar acei oameni care au respect fata de munca lor, fata de elevii lor. EI sunt oamenii care au atitudine constructiva acolo jos, la scoala si nu suporta jignirile politicienilor carora "li s-a urcat puterea la cap", indiferent din ce partid ar fi ei, sau din ce structuri...Urmariti discutiile de pe Forum!

Cat priveste ideea ca profesorii/invatatorii ar fi niste infatuati/narcisi,care ii dispretuiesc pe elevi asa cum ziceti, eu cred ca mai degraba seful statului a privit scoala ca pe o turma de golani, asa cum face de altfel si ministrul nostru...

Atitudine trebuie sa luam PESTE TOT cand e vorba de locul nostru de munca, de elevii nostri.

In orice caz, daca doriti sa continuam discutia, va recomand sa creati un topic pe FORUM.

0 0

22.09.2006 23:48 emy

Da, asa este, m-am cam aprins putin, si sincer imi cer scuze daca am jignit pe cineva, insa as fi multumit daca prin scoli ar fi folosit un limbaj cel putin la fel de academic. Si nu am zis ca profesorii ii dispretuiesc pe toti elevii (vedeti cum influentati) ci doar pe cei care critica. Nu mai sunt cadru didactic asa ca puteti sta linistit, a scapat sistemul educational din Romania de unul ca mine care vorbeste urat, un posibil viitor Basescu(ce-mi plac glumele mele). Dar iata si topicul topic

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN