Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Micul dejun imbunatateste performanta scolara

Exista o intreaga stiinta a micului dejun, mai ales ca prima masa din zi ii permite copilului sa se reincarce cu energia pierduta in cursul noptii prin somn. Sa iti trimiti copilul la scoala fara sa fi mancat de dimineata e ca si cand ai porni la drum lung fara sa alimentezi rezervorul unei masini. In lipsa alimentelor necesare dimineata, corpul va trebui sa se hraneasca din rezervele disponibile pana la pranz. Iar hormonii de stres pe care ii angreneaza aceasta actiune il vor face pe copil sa se simta iritat, obosit si incapabil sa retina ceea ce i se prezinta la scoala.
Nu degeaba se spune ca micul dejun e cea mai importanta masa din zi. Zeci de studii arata ca:
• scolarii care mananca de dimineata obtin mai multe note bune la scoala, sunt mai receptivi la informatiile prezentare, contribuie mai mult la discutiile din clasa si pot sa rezolve probleme mai complicate decat scolarii care sar peste micul dejun.
• "chiulangii" micului dejun sunt mai neastamparati, nu sunt atenti la ore si obtin de obicei note mai proaste. Inainte de masa de pranz vor recurge la un mic desert ca sa isi astampare foamea iar in cursul zilei au obiceiul sa manance neregulat si nu neaparat sanatos, sau chiar sa inlocuiasca pranzul cu meniurile fast-food-urilor.

Unii copii sunt mai afectati decat altii de lipsa micului dejun. Efectele asupra comportamentului si capacitatii de invatare sunt diferite la copii care mananca sanatos dimineata comparativ cu cei care mananca nesanatos sau sar peste aceasta masa.

Nu numai lipsa micului dejun influenteaza atentia si capacitatea de a invata, ci si continutul lui. Copiii care incep ziua cu o masa bogata atat in carbohidrati cat si in proteine tind sa invete mai bine decat copiii care mananca mese bogate numai in carbohidrati, respectiv in proteine. Dejunurile bogate in carbohidrati au chiar un efect advers, indemnand copilul la somn, in loc sa il stimuleze sa invete.

Stresul matinal creste nivelul hormonilor din sange, lucru care afecteaza comportamentul general dar si invatarea. Alegerile in materie de mancare pot avea repercursiuni mai ales la copiii sensibili la variatiile concentratiei de zahar din sange.

Este indicat deci ca cei mici, si nu numai ei, sa mearga la scoala binedispusi si bine hraniti. Aceasta si pentru ca micul dejun creaza in timp obiceiul de a manca normal si echilibrat si in restul zilei.

Credeti ca micul dejun pe care il oferiti copiilor vostri este unul bogat si sanatos?
(ele.ro, 2006-09-12, 17:55)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 17.09.2006 09:25 | 857 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN