Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

De ce a ajuns scoala un loc al violentei?


Orasul canadian Montreal a fost paralizat acum cateva zile, cand tanarul Gill Kimveer, in varsta de 25 de ani, a patruns in cladirea Colegiului Dawson si a ucis doi studenti, dupa care s-a sinucis.

El a mai ranit 19 persoane aflate in scoala, trei dintre ele fiind copiii unor familii de romani stabiliti in Canada. Multora, fapta lui Kimveer le trezeste amintiri sumbre. In 1989, un alt tanar, pe nume Marc Lepine, 25 de ani, a ucis 14 fete la Scoala Politehnica din Montreal, dupa care s-a sinucis.

Cu toate acestea, fapta tanarului cu origini indiene este foarte asemanatoare cu ceea ce s-a petrecut la Scoala Columbine din statul Colorado, Statele Unite ale Americii.

In 1999, doi elevi in varsta de 18 ani, Eric Harris si prietenul sau, Dylan Klebold, au ucis, in cantina scolii, 12 elevi si un profesor, apoi s-au sinucis. Pe langa pasiunea infocata a lui Gill pentru jocul video "Super Columbine Masacre" - inspirat de evenimentele din Colorado-, in ziua crimelor purta, la fel ca si cei doi tineri, un trenci de culoare neagra. Locatia este aceeasi: cantina scolii.

In contextul in care Canada era considerata pana nu de mult pasnica din acest punct de vedere, in presa internationala se contureaza deja imaginea propagarii in toata lumea a fenomenului de violenta din scolile americane, dand nastere unei adevarate tendinte.

In scolile englezesti domneste deja legea pumnului. Numai in 2003 au fost raportate 7.000 de acte de violenta, majoritatea petrecute chiar in timpul orelor de curs.

Si Romania ar putea urma exemplul american, mai ales ca de ceva vreme specialistii sunt de parere ca, daca moda "McDonald's" a fost adoptata cu repeziciune, in curand ne vom confrunta si cu aceeasi violenta extrema existenta in scolile din SUA.

Iar curentul prinde cu siguranta si la noi. Conform unui studiu realizat anul trecut de Institutul de Stiinte ale Educatiei, din cele 1.207 unitati scolare investigate, in 869 au avut loc manifestari violente grave, iar in 586 dintre ele au existat manifestari violente fata de profesori.

Si nu-i de mirare, tinand cont ca, in urma cu mai putin de un an, o eleva de la Scoala Centrala din Bucuresti a fost injunghiata de iubitul parasit chiar in biroul directorului adjunct.

Eleve violate, filme porno cu actori "juvenili" din scoala, injuraturi, amenintari, pumni si injunghieri sunt lucruri care se petrec aproape zilnic in scolile romanesti. Dar ce incurajeaza de fapt violenta in scolii?




--------------------------------------------------------------------------------



"Modelul spre care ne indreptam nu e bun"

In Romania, violenta in scoli afecteaza mai mult unitatile de invatamant post-gimnaziale (80%) si scolile generale (73%), conform unui studiu realizat anul trecut de Institutul de Stiinte ale Educatiei.
Cea mai frecventa forma de violenta este cea intre elevi, care afecteaza 90,8% din scolile generale din Romania. Mediul urban conduce in clasament, cu 82% din manifestarile violente, dar nici in mediul rural acestea nu sunt un lucru necunoscut. In 71% din unitatile de invatamant de la sate au existat astfel de acte.

Specialistii sunt de parere ca nu expunerea copiilor la emisiuni ori filme cu un continut ridicat de violenta este vinovata de agresivitatea din scoli, ci nesiguranta oferita de societate. Iar blamarea violentei din productiile TV este doar un mod de "a arunca pisica in curtea vecinului".

""Incerc sa afirm ceva" este expresia care poate reprezenta motorul violentei din scoli. Ca un caine vagabond care musca de frica. Cauza primara pentru violenta extrema din scolile americane este disparitia familiei formate din trei generatii: copil, parinti, bunici. Copilul se naste cu nevoia de a avea in jurul lui aceasta ierarhie. Cand ceva lipseste, totul se transforma in trauma. Si o astfel de trauma este ca din ce in ce mai multi copii sunt crescuti de la varste fragede de societate: in crese, gradinite, apoi in scoli...Nu se mai ocupa de ei parintii, ci altii", spune psihoterapeutul Cosmin Zidurean. "Dupa disparitia regimurilor totalitare, singurele tari in care copiii sunt crescuti "comunist" sunt Coreea de Sud si SUA", adauga el.

"Copiii trebuie sa fie in competitie"

Psihoterapeutul crede ca profesorii sunt vinovati de actele de violenta petrecute in scoli doar in masura in care nu se implica, insa culpabilitatea este generala. Ceea ce se intampla in scolile romanesti este inca la un nivel benign, la care fenomenul mai poate fi "tratat".

"De bine-de rau, daca ne comparam cu societatea americana, la noi, familia inca mai functioneaza. Insa, modelul catre care ne indreptam nu este unul tocmai bun. Dupa McDonald's, cu siguranta va veni si violenta din scolile de-acolo", crede Cosmin Zidurean.

Si dupa statistici, fenomenul se apropie amenintator. In primele doua luni ale anului 2006 au avut loc, potrivit cifrelor adunate de Ministerul Administratiei si Internelor, 980 de acte de violenta in care au fost implicati elevi, atat ca victime, cat si ca autori.

Dintre acestea, 162 sunt cazuri de talharii, 65 sunt loviri, 15 - vatamari corporale si 31 - violuri. Locul cel mai putin sigur pentru elevi este Bucurestiul. Aici s-au inregistrat, in lunile ianuarie si februarie, un sfert din cazurile de violenta care au avut loc la nivel national.

Considerate de unii acte de violenta, poreclirea, tachinarea, ironizarea, bruscarea, lovirea cu diverse obiecte sunt pentru altii doar lucruri minore si reprezinta o refulare benigna.

"Asa cum pisoii si cateii se bat in joaca dezvoltandu-si talentele, si copiii fac la fel. Trebuie sa fie in competitie. Sunt lucruri normale. Daca as avea un baiat care sa fi ajuns in clasa a VII-a, sa spunem, si care nu s-a incaierat niciodata, mi-as face probleme", spune Zidurean.

Indisciplina din scoli duce la violenta

De aceeasi parere este si psihologul Bogdan Lucaciu. Acesta spune ca astfel de manifestari sunt specifice adolescentilor, in general, dar violenta ca fenomen se dezvolta in scoli.

"Este locul unde acesti tineri isi gasesc semenii si lumea cu care de altfel se "lupta" pentru ca nu se duc la un azil de batrani, de exemplu, sa comita acte de violenta. Este vorba de cei fata de care se simt inferiori. Au ceva cu cei "dinauntru"", spune Lucaciu.

"Societatea este de vina in masura in care intr-o anumita epoca delincventa este mai mare decat in alta", adauga el.Violenta in scoala este privita diferit de elevi, profesori si parinti.

Conform unui studiu realizat in mai multe licee din tara de "Centrul Educatia 2000+", unii o considera un fenomen izolat, care a fost amplificat de media, altii o vad ca pe o problema acuta, ce poate influenta comportamentul elevilor.

Raportul de cercetare este rezultatul unei serii de 15 discutii de grup (focus-grup) realizate in liceele din judetele: Arges, Dolj, Sibiu, Valcea, precum si in Capitala, la inceputul acestui an.

Participantii la studiu au considerat ca in scoli exista un nivel de indisciplina inerent, ca rezultat al faptului ca elevii sunt la o varsta la care sunt tentati sa treaca peste reguli, iar aceasta indisciplina poate duce la violenta.

Situatia devine problematica fie atunci cand astfel de incidente se repeta la intervale scurte de timp, fie cand violenta este extrem de puternica ori se manifesta asupra profesorilor.

Cercetarea a scos la iveala faptul ca in doua dintre liceele incluse in studiu nivelul de violenta crescuse suficient de mult incat sa fie considerat ingrijorator.

In cele doua licee au fost luate masuri pentru intarirea securitatii, respectiv angajarea unor firme de paza si o mai buna colaborare cu politia.

Un echilibru intre parinte si copil

Toti participantii din grupurile de profesori au fost de parere ca societatea romaneasca trece printr-o criza a valorilor sociale si ca aceste modele sunt perpetuate si in familie, si pe strada iar violenta este in crestere in intreaga societate, asa ca exista un risc major sa se amplifice si in scoli.
"Si societatea este de vina pentru violenta copiilor. Fiecare copil are dreptul la o viata, la o profesie, la un trai decent, iar societatea nu ofera nimic", crede un parinte de 45 de ani, inginer, din Slatina. N. Bastanga se considera norocos ca fata lui, Gabriela, 18 ani, nu s-a confruntat cu acte de violenta in scoala.

"Depinde foarte mult de echilibrul care se stabileste sau nu intre parinte si copil. Parintele trebuie sa stea cu copilul sau, sa-i ofere alternative pentru timpul liber de care dispune. Astfel sa nu aiba timp sa umble pe strazi sau sa stea toata ziua in fata televizorului. Il poate inscrie la cursuri de vara sau il poate trimite in tabere", spune acesta.

"Eu am inscris-o pe Gabriela la scoala de soferi. A fost o provocare pentru ea si a reusit sa ia carnetul din prima, iar dupa asta am facut eu cateva "ore" cu ea sa se obisnuiasca. Parintele trebuie sa comunice foarte bine cu copilul sau", adauga el.Cat despre emisiunile cu caracter preponderent violent la care sunt supusi copiii si adolescentii, parintele nu-si face multe griji.

"Au si ele o anumita contributie, dar ponderea influentei asupra caracterului tanarului depinde de educatia acestuia. Parintii trebuie sa aiba discutii deschise cu copilul. Pentru ca el are nevoie cel mai mult de sfaturile acestora. Educatia sexuala, de exemplu, poate fi invatata doar de la parinti sau de la specialisti. Si asta pentru ca el sa nu ramana cu traume. Pentru ca, pana una-alta, acestea sunt cele care il fac sa fie violent", spune tatal Gabrielei.


--------------------------------------------------------------------------------

CRIME INTRE COLEGI

Acte de violenta extrema in scolile din Statele Unite ale Americii

> 1998, 21 mai, Springfield, Oregon. Kip Kinkel, un adolescent de 15 ani, si-a impuscat parintii, dupa care a poposit la scoala si a deschis focul asupra colegilor care se aflau la cantina. Doi elevi au murit, iar alti 22 au fost raniti.

> 1999, 16 aprilie, Notus, Idaho. Un alt adolescent in varsta de 15 ani, Shawn Cooper, a deschis focul asupra colegilor sai, insa, din fericire, nu a reusit sa ucida pe nimeni.

> 1999, 20 aprilie, Columbine, Colorado. Eric Harris si prietenul sau, Dylan Klebold, ambii in varsta de 18 ani, au impuscat 12 colegi de scoala si un profesor, dupa care s-au sinucis.

> 1999, 20 mai, Conyers, Georgia. T.J. Solomon, un adolescent de 15 ani, a ranit sase elevi din scoala in care invata dupa ce a deschis focul in sala de curs.

> 2000, 7 martie, Williamsport, Pennsylvania. O tanara de 14 ani, Elizabeth Bush, a tras cu arma in incinta scolii si a ranit un elev.

> 2001, 22 martie, El Cajon, California. Jason Hoffman, in varsta de 18 ani, a ranit cinci colegi de liceu dupa ce a deschis focul asupra lor.


--------------------------------------------------------------------------------

AGRESIVITATE

Incidente grave din scolile romanesti in 2005

> BRASOV. Un elev in varsta de 13 ani, de la Scoala nr. 4, a ajuns la spital dupa ce a fost batut crunt de un coleg. Imediat dupa eveniment, directoarea adjuncta a institutiei a fost intrebata cine se ocupa cu paza scolii.

"Se ocupa elevul si profesorul de serviciu, care mai mananca din cand in cand cate o bataie. Si femeia de serviciu a luat ieri un pumn", a declarat ea.

> VALCEA. O eleva de 14 ani, din comuna Berislavesti, si-a taiat venele la scoala.

> CONSTANTATA. O profesoara de la Liceul Energetic a fost amenintata cu bataia intr-o sala de clasa.

> GALATI. Un elev de 15 ani de la Grupul Scolar "Traian Vuia" a fost intepat de un coleg in spate, cu briceagul de la o unghiera. Incidentul a avut loc la doar doua zile dupa ce un caz similar a avut loc tot intr-un liceu galatean.

> MANGALIA. Un membru al Federatiei Rromilor din municipiu a sechestrat o profesoara din Constanta, intr-o sala de protocol a unei scoli, unde a dezbracat-o, a lovit-o si a violat-o. Profesoara a fost eliberata dupa cateva ore.

> BUCURESTI. O eleva de la Scoala Centrala a fost injunghiata de fostul prieten chiar in cabinetul directorului adjunct al institutiei.

"Evenimentul zilei"


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 17.09.2006 11:23 | 3029 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN