Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Dascal in varful muntelui

Catunul Barnad, din muntii Neamtului, este o asezare cu 25 de case, locuite de vreo suta de oameni, rupti de lume si cu necazuri nenumarate. Am poposit in catunul dintre munti pe 15 septembrie.

Aflasem ca scoala va incepe si aici doar pentru cativa copii, departe de fastul festivitatilor din marile orase. Am pornit cu masina din Piatra Neamt si dupa Cheile Bicazului am intrat pe un drum forestier, croit pe langa piscurile cheilor.

Masina a urcat zece kilometri prin serpentinele care se succedau una dupa alta, insa, cu doi kilometri inainte de catun am renuntat la motorizare, din cauza drumului impracticabil. Am urcat la pas printre creste de stinca semete, pana am dat cu ochii de o cladire mare, scoala satului, realizata anul trecut cu bani de la Banca Mondiala. Are centrala termina, termopane si instalatii sanitare moderne.

Scoala moderna pentru o mana de elevi

„Meritau si copiii nostri conditii mai bune pentru ca, pina in acest an, au invatat intr-o scoala improvizata, care a fost, cindva, casa unui gospodar al locului“, ne-a spus invatatoarea.

In curtea scolii asteptau vineri, cinci din cei sase copii care invata acolo, orele desfasurandu-se simultan pentru ca doi sunt de clasa a II-a, doi de-a III-a si unul de clasa a- IV-a. Dintr-un ARO, a coborat si invatatoarea din Barnad. Mariana Tepes-Onea are 28 de ani si de opt ani face naveta pe jos din Bicaz Chei, comuna de care apartine catunul.

Iarna se lupta cu troienele

Numai vineri a avut noroc pentru ca a adus-o finul sau cu masina. De obicei, evita drumul forestier pentru ca e mai lung si urca pret de vreo cinci km pe o poteca croita printre creste muntoase, traseul fiind repetat la sfirsitul orelor. A ajuns sa predea aici la sfatul mamei, fosta invatatoare la Barnad. Ea a inceput in 1998, ca necalificat, a facut studii superioare la fara frecventa, iar la anul da examen pentru gradul II.

„Iarna este mai greu, pentru ca suntem in munti. Acum trei ani am ramas inzapezita pe poteca. Ningea si viscolea atat de tare ca nu mai puteam nici sa inaintez, nici sa ma intorc. Am avut noroc ca aveam telefonul mobil la mine si am sunat un satean. Cu calul am ajuns la scoala. Altadata, viscolul s-a pornit in timpul orelor si nu am mai putut pleca acasa cateva zile” ne-a povestit Mariana Tepes-Onea.

Se trezeste in fiecare zi la ora 6.00 ca sa ajunga la timp la cursuri, care incep peste trei ore. Dupa 15.00, paraseste scoala si pleaca spre casa. Scenariul se repeta zilnic de cativa ani incoace. Cand vine vorba despre satisfactii profesionale, ochii invatatoarei se lumineaza.

“Elevii mei ar putea concura cu oricare altul de la o scoala de oras, nu sint genii, dar prind foarte repede notiunile din programa si sunt sanguinciosi”, ne-a spus cu madrie Mariana Tepes-Onea.

Lucian a lui Gheorghita, este unul din elevii scolii din Barnad. S-a asezat stingher in banca noua, stresat de prezenta strainilor in scoala sa. „Vreau sa ma fac sofer“, a raspuns el, la intrebarea pusa tuturor copiilor. De altfel, inca doi colegi de-ai sai au ales aceeasi meserie. Altul ar vrea sa creasca animale, o colega se viseaza bucatareasa, iar cealalta nu s-a hotarat inca.

Altii copii bat drumul in sens invers

In catun mai sint inca 15 copii, care urmeaza ciclul gimnazial in comuna Bicaz Chei. Ei fac acelasi lucru pe care il face invatatoarea Tepes - naveta de acasa la scoala.

Pe aceeasi poteca de munte, zi de zi, cat tine anul scolar, cu oarece intreruperi cand iernile-s grele si zapada troieneste traseul. Parintii n-au bani de gazda in comuna de care apartin. Acolo-i o alta lume, diferita total de cea in locul unde le-a fost sa se nasca si sa traiasca.




--------------------------------------------------------------------------------




Conditii

Fac naveta de zeci de kilometri

Peste 9.000 de elevi din comunele vasluiene sunt nevoiti sa parcurga pe jos si cate 20 de kilometri pana la cea mai apropiata scoala. Trei sferturi din autoturismele ARO, destinate transportului elevilor, sunt defecte. “Primarii au facut nenumarate demersuri la Consiliul Judetean pentru a primi fondurile necesare reparatiei mijloacelor de transport.

De la judet li s-a transmis ca nu sunt bani”, ne-a declarat Gheorghe Carja, inspector general. Peste 200 de elevi locuiesc in 20 de sate ramase izolate de anul trecut, din cauza infrastructurii distruse de inundatii. Din cele peste 90 de miliarde de lei necesare refacerii cailor de acces s-au primit doar 40 de miliarde. (Adrian Ilie)

"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 18.09.2006 16:48 | 1207 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (3)

0 0

20.09.2006 10:18 vioscout

Invatatorul continua sa fie acel apostol haretian, care are o menire civica si comunitara determinanta in evolutia societatii. Dar, din nefericire constatam si recunoastem acest lucru doar noi cei care stim ce insemana educatia. De restul, guvernanti de ieri si azi,ca despre morti... numai de bine!

0 0

20.09.2006 19:47 anahodoroaba

Aproape ca nu mai sunt cuvinte. Ceea ce se intampla in multe zone din Romania e de domeniul basmelor infricosatoare.Drumul pana la scoala trebuie sa fie drumul prin iad? Si mai gandim sa ne aliniem civilizatiei? Si mai gandim ca se mai pot naste invatatori in Romania? Invatatoarei Mariana Tepes-Onea ii aduc toate cuvintele de lauda. Sa dea Domnul sa aiba forta de a rezista.

0 0

20.09.2006 21:41 invatator

...candva, la o naveta nu de multi km, dar f riscanta, alaturi de alti navestisti, parecurgeam cei 7 km pe jos; era iarna. Si aud discutiile munictorilor care se intorceau din tura de noapte:- Domnisoara, tineti aproape de noi, pe aici umbla si lupi!!! OHi. This is the qmail-send program at yahoo.com.

I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following

addresses.

This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.



:

4.79.181.168 failed after I sent the message.

Remote host said: 554 delivery error: dd This user doesn't have a

yahoo.com account (lucia_paltineaanu@yahoo.com) [0] -

mta487.mail.mud.yahoo.com



--- Below this line is a copy of the message.



Return-Path:

Received: (qmail 3299 invoked by uid 60001); 20 Sep 2006 18:00:25 -0000

DomainKey-Signature: a=rsa-sha1; q=dns; c=nofws;

s=s1024; d=yahoo.com;



h=Message-ID:Received:Date:From:Subject:To:MIME-Version:Content-Type:Content-Transfer-Encoding;



b=4TZsd+DPEXVK9gEVNa11/cY7sMMU6SJZym2dQbgGw8diixAy20Zoz7XuR7GQXj2BO/Z669Wj0ughcjBQtpqmesGUov7CqmmdVs482vemy3M5mVjsZ9WgBzzvnih6qgaQ/5Ugiu92kHwLZ78ywNqhgDA1rpZ066XxmPNL7FYSL+8=

;

Message-ID:

Received: from [83.103.139.245] by web60423.mail.yahoo.com via HTTP;

Wed, 20 Sep 2006 11:00:25 PDT

Date: Wed, 20 Sep 2006 11:00:25 -0700 (PDT)

From: Carunta Elena

Subject: detaliere

To: lucia_paltineaanu@yahoo.com

MIME-Version: 1.0

Content-Type: multipart/alternative;

boundary="0-1359427847-1158775225=:94762"

Content-Transfer-Encoding: 8bit



--0-1359427847-1158775225=:94762

Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1

Content-Transfer-Encoding: 8bit



Bunu a fost operat, dupa cum stii, de adenom de prostata.Nu prin

operatie clasica, deci ceva mai usor de suportat la varsta de peste 80 de

ani.

Mihai si Dana au stat in spital dupa operatie, l-au ingrijit cum

fost mai bine, au "motivat" medicul si asistentele.

Mihai s-a si distrat, ca bunu' a avut ceva devieri din cauza

anesteziei, a vrut sa plece, l-au legat de pat cu cearsafuri...o epopee,

injura, ba le domnea pe asistente, ba le facea bagaboante!!! Iar pe Mihai l-a

dezmostenit si renegat! E cu hai mare, dar bineinteles ca nu stie nimic

din toate astea; iar noi n-o sa-i spunem decat intr-o oarecare zi, cand

va fi vesel si binedispus, ca sa mai facem nitel haz.

Maine, joi, 21 sept, il externeaza. I s-a scos sonda de 2 zile,

urineaza bine, singur, e O.K. si speram sa dea Domnul sa fie asa si mai

departe.

Astea au fost stirile locale, alaturi de "suplimentu' ": zacusca,

compot de prune, tuica de prune, gogosari cu conopida la murat...e toamna

iar! Si a inceput si scoala, unde mai pui!

Mioara a reinceput citostaticele, avea valori bune.

L

Te sarutam cu drag, cu mare dor si cu ganduri bune pentru tine!

In zilele cand nu ma nimeream cu muncitorii...ma uitam la fiecare pom de pe marginea soselei, pe care l-as fi escaladat, credeam eu cu vitejie, daca s-ar fi apropiat un lup...conditiile in Romania nu s-au schimbat, vad.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN