Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Afacerea anului, in invatamant: profesori de limbi straine sau dans la gradinita

Modul in care este recrutat personalul pentru gradinitele ce ofera ore de limbi straine, sport, instrumente ridica un mare semn de intrebare in legatura cu calitatea acestor servicii educationale.

Orice student sau absolvent de liceu un pic mai destupat la minte si care vrea sa faca bani de buzunar, isi poate gasi un curs pe care sa il predea intr-o gradinita. Procedeul prin care se recruteaza personalul este simplu. Mai intai aflu dintr-un ziar un numar de telefon al unui intermediar de personal pentru gradinite. Il sun, intermediarul este o femeie, ii descriu (sau inventez) aptitudinile la telefon si ii spun ca m-ar interesa un post de "profesor cu ora" la gradinita.
Dupa aceea, intermediara imi spune ce posturi are disponibile, iar eu aleg. Trimit un CV, pe mail. Dupa care, in 17 septembrie, la doua zile de la inceperea scolii, urmeaza intalnirea fata in fata. Locul ales: terasa unei pizzerii dintr-un cartier marginas al Bucurestiului. Acolo, la ora stabilita, ma intalnesc cu intermediara, pe nume Mihaela, o fata de 27 de ani, care vine insotita de un viitor "profesor de dans", un pustan de 18 ani, cu doi cercei in ureche. El urmeaza sa fie coleg cu mine, la aceeasi gradinita privata, aflata la 500 de metri de Kilometrul 0 al Bucurestiului. Desi ne vedem pentru prima oara, Mihaela nu este interesata sa vada vreo hartie care sa ateste pregatirea sau experienta mea. "Aptitudinile" pe care le-am "prezentat" la telefon i-au fost de ajuns. Acum, dupa o strangere de mana, discutam lucruri mult mai importante: "Tu vei preda 5 ore pe saptamana. Impartite in doua zile. Vei face engleza. Daca educatoarele sau directoarea iti cer ceva (vezi ca ele sunt mai intepate), tu zici ca ele si faci ca tine. Vezi si tu sa faci ceva acolo. Daca ii inveti 3-4 cuvinte pe ora si o strofa dintr-o poezie e arhisuficient. Vezi ca la gradinita, ora dureaza 30 de minute. Si la sfarsit de semestru vezi sa faci si tu o serbare de 10 minute, in care sa vada parintii ce i-ai invatat pe copii. Uite, asa arata o programa pentru gradinita". Eu intervin si o intreb daca nu as putea preda altceva, pentru ca nu am mai predat engleza, mai ales la gradinita. " Nu-i nici o problema.

Daca stii engleza este OK. Am nevoie de om la engleza. Am preferat sa iti dau tie engleza fiindca sunt mai multe ore si se aduna banul. Si, daca ai timp, pot sa iti dau si alte ore. Muzica nu pot sa iti dau pentru ca ei cauta pe cineva care canta la pian, iar tu cunosti doar acordeonul. Dar iti pot da teatru. Ai spus ca te pricepi. Uite, iti dau si o ora de teatru". In decursul acestei discutii, intermediara nota, bifa si facea insemnari pe doua coli A4. Pe una era un sir de gradinite. Pe cealalta un sir de nume printre care si al meu. In dreptul gradinitelor erau trecute persoanele care urmau sa tina cursuri acolo. Mihaela a tinut sa mai sublinieze ca "daca ai timp si totul merge OK, o sa iti dau ore de nu poti duce. Uite, toate gradinitele astea sunt contractele mele de anul trecut. Plus ce o sa mai vina anul asta pe parcurs". In legatura cu plata, Mihaela mi-a spus ca voi primi 10 lei pe ora. Si pentru ca "afacerea" este serioasa, voi semna si un contract de colaborare. Iar vacantele nu sunt platite. Nu fac nici eu bani, nu luati nici voi. Te vei intalni si cu directoarea gradinitei. Dar sa nu vorbesti cu ea despre bani. Daca ai orice fel de problema, ma suni pe mine. Ai inteles?"

Ne despartim dupa ce stabilim sa ne intalnim din nou in cateva zile, ca sa primesc programa xeroxata si sa ma vad si cu directoarea gradinitei. Intre timp a sosit " o alta candidata la post", o studenta interesata sa predea muzica. De obicei un parinte scoate din buzunar 25 de lei pe luna, pentru 4 ore de limba straina. O grupa de gradinita e formata din minimum 10 copii. Ceea ce inseamna ca o gradinita poate oferi, pe ora de curs 62,5 lei. Dupa ce isi opreste partea de profit, gradinita se intelege cu un intermediar precum Mihaela. Intermediarul isi opreste si el din bani pentru efortul de a da un anunt in ziar si de a primi telefoane de la cei interesati. In final, la profesor ajung sume cuprinse intre 10 lei si 15 lei pe ora (in cazul in care acesta vine si cu materiale didactice proprii sau cu instrumentul muzical). Este clar ca la astfel de sume, singurii interesati sa vina la "catedra" sunt studentii care au nevoie de bani de buzunar, sau pustanii de 18 ani, veniti din discoteca cu cercelul in ureche ca sa dea lectii de dans.

Din banii platiti de parinti, doar un procent cuprins intre 15% si 25% ajunge la personalul care preda, restul impartindu-se intre gradinita si diverse "Mihaele" active la terase de cartier.

Tendinta de a oferi servicii educationale superficiale va creste in urmatoarea perioada, deoarece in prezent sunt descoperite pana la 10.000-12.000 de altfel de cereri pentru anul scolar 2006-2007.

Care este pregatirea acestor "profesori" nu intereseaza pe nimeni.
"Gandul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 22.09.2006 09:39 | 6472 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (12)

0 0

22.09.2006 15:41 emy

Pai nici in scoli nu e departe situatia, ce sa mai vorbim despre gradinita.

0 0

22.09.2006 17:54 garbearenata

Citesc si ma ingrozesc cand ma gandesc ca eu , fiind educatoare titulara intr-un sat din Moldova nu numai ca fac de toate cu copiii , si dans si teatru si pictura , dar mai si pictez peretii cu vopselele mele. Si toate astea pentru un amarat de salariu de 600lei .!!!!!!!!!!!!

0 0

22.09.2006 22:27 ioanaahb

Asta merita parintii plini de ifose si mofturi!

0 0

23.09.2006 14:18 mihai_ropota

sincer?

parintii sunt uneori asa de plini de ifose si au niste pretentii absurde la salariile noastre mizerabile. sa ne plateasca ei dc vor ceva super-super de calitate!

0 0

23.09.2006 18:11 suzana_pirvu

Sunt uimita de modul de alegere al cadrelor didactice mai ales pentru o gradinita particulara.Greseala este a directorilor care sunt delasatori sau nu sunt specialisti in domeniniu.Intr-o asfel de institutie ori muncesti , ori ti se gaseste inlocuitor repede.Si sincer ceea ce consider ca este un lucru deosebit nu te poti plafona....

0 0

23.09.2006 18:21 crina_butarescu

Si directorii gresesc la faza asta...

0 0

23.09.2006 19:41 micky

M-a uimit ceea ce am aflat acum.sunt profesor si-mi imaginam ca o gradinita particulara ofera conditii deosebite pt. copii fata de o gradinita de stat.Eram suparata ca mi-am inscris copilul la o gradinita de stat din cauza "bugetului",dar acum chiar ma bucur ca am procedat asa.

0 0

24.09.2006 00:00 lili_larisa

Este o idee bună să se predea limbi străine

la grădiniţă, dar cu condiţia să fie cadrele calificate şi eventual să aibă absolvit Liceul Pedagogic.Printre astfel de cadre mă număr şi eu şi aş fi încântată să lucrez suplimentar într-o grădiniţă.

0 0

27.09.2006 17:24 irina_cretu78

Este bine să se predea engleza la grădiniţe, cu condiţia să fie făcută de persoane bine pregătite, cu mult material didactic ajutător, cu multă răspundere, seriozitate şi plăcere de a lucra cu cei mici. Acest lucru se poate vedea din primele săptămâni de cursuri iar dacă educatoarele observă că cel ales pentru engleză nu se ţine de treabă, atunci "out".

Sunt şi eu profesor de limba engleză şi de câţiva ani lucrez suplimentar şi la câteva grădiniţe. Pentru mine e o plăcere să fiu alături de copii iar ei sunt încântaţi de colaborarea cu mine.

0 0

28.09.2006 21:23 laproffa

Traim intr-o lume in care banul este suveran iar "scopul scuza mijloacele".Pentru o astfel de situatie semnalata si nu singulara ,din pacate,de vina sunt cei care accepta si se complac in acest tip de afacere.Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul...sa auzim de bine!

0 0

28.09.2006 22:33 daniel_sutu

Ehe! Cand mamica si taticu` vin colo la serbare si vad ca odrasla maraie vo doua cuvinte in engleza.....cat de fericiti sunt!! Mai dau si ceva cadouri d-nei educatoare sau directoarei in semn de multumire....sunt de acord si cu o eventuala marire a fondului clasei, etc!

Eu cred ca e vorba de niste valori care nu exista sau, daca exista, sunt false! Pe parinti nu ii intereseaza in mos deosebit activitatea odraslei, ei se falesc doar cu faptul ca ii dau la gradinite si scoli particulare, directorii sunt si ei multumiti de profitul obtinut....munca la negru, ce naiba...in invatamant nu se poate?! Scuza e ca "remuneratie" mica, iar cinstea....."o repereaza el.....".....Doamne Doamne!

0 0

29.09.2006 19:30 anicaidi

Am lucrat 15 ani pe un post de invatatoare dupa care un an am lucrat intr-o gradinita particulara unde am fost acceptata dupa un lung interviu in care am fost obligata sa ascult toate prostiile si parascoveniile unei d-ne manager care-i facea ciudati si nesimtiti pe parintii putin mai curiosi si interesati de evolutia copilului lor.In toata aceasta perioada am tinut activitatile dupa programa d-nei manager care nu era de specialitate ,nicidecum dupa programa instructiv educativa a activitatilor.Bineinteles ca anul acesta m-am lecuit de slugarnicie fara nici un statut la gradi particulara si m-am intors la stat pentru ca era ramas locul meu liber si tot asa libere sunt ramase ale tuturor celor care au parasit invatamantul de stat chiar daca salariile sunt asa cum sunt dar nu merita sa te umilesti in fata unui patron care nu are nimic cu invatamantul.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN