Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Manifestaţii în stradă pentru înfiinţarea Universităţii de stat maghiare "Bolyai"

"Acţiunile se vor desfăşura simultan în şase oraşe din Transilvania, care sunt: Cluj-Napoca, Targu Mureş, Oradea, Miercurea Ciuc, Sfantul Gheorghe, Odorheiu-Secuiesc", a declarat, sambătă, preşedintele Consiliului Tineretului Maghiar, Sandor Krisztina.

Anul trecut, în octombrie, reprezentanţii mai multor asociaţii ale tinerilor maghiari din Transilvania au organizat demonstraţii în cateva oraşe din Transilvania, în vederea reînfiinţării Universităţii "Bolyai" din Cluj-Napoca.

În fiecare judeţ, o delegaţie a asociaţiilor tinerilor maghiari a înmanat reprezentanţilor guvernului o listă cu revendicări ce viza reînfiinţarea Universităţii de stat în limba maghiară. De asemenea, tinerii solicitau ca prim pas înfiinţarea unor noi facultăţi în limba maghiară în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".
"Curentul"


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 25.09.2006 16:30 | 594 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (6)

0 0

28.09.2006 19:42 clapa_valentina

Tot ma mir si ma intreb pana unde o sa se mearga cu aceste extremisme?!!? Din 1989 incoace nu a fost an in care liderii maghiari sa nu se straduiasca din rasputeri sa bage zazanie intre romani si unguri. Am colege si prietene maghiare cu care ma inteleg foarte bine....in ROMANA. Cum ne-am mai fi putut vreodata intelege daca ele ar fi studiat de la gradinita pana la facultate numai in limba maghiara??? Pe de alta parte, cum se vor integra in societate un medic maghiar, un functionar public maghiar sau chiar o vanzatoare maghiara care nu ar sti limba romana? Sa invatam noi, majoritarii maghiara? (Nu ca ar fi de rau dintr-un anume punct de vedere)Respect oamenii care nu-si uita originile si-si cinstesc limba stramoseasca, dar detest pe cei care vor sa forteze o situatie si sa o transforme astfel incat sa aduca prejudicii altora. Cred ca nu-si dau seama ca, pana la urma, ei se izoleaza si-si fac un mare deserviciu cu astfel de initiative.

0 0

28.09.2006 21:40 rosioru

Problema este ca invatamant superior de stat in limba maghiara exista deja. Sunt specializari intregi cu predare in limba maghiara. Ei ce doresc? O universitate? Intreaga! Numai cu predare in limba maghiara? Avand in vedere numarul total de etnici maghiari (copii-tineri-batrani) inseamna ca toti tinerii maghiari (18-30 de ani aprox.) vor face studii superioare! Tocmai acum cand MEdC s-a gandit sa mai reduca din specializari/facultati pentru ca a constatat o supradimensionare a numarului de locuri si o scadere a calitatii peformantelor studentilor!



Asta poate insemna sa se repete ce a patit ministru Hardau la Miercurea Ciuc in 15 septembrie 2006 ...



(fragment din "ZIUA"

"...Ministrul Mihail Hardau a ales sa deschida noul an scolar la o scoala din Miercurea Ciuc, unde a fost uimit de primarul Raduly Robert, care a tinut discursul numai in limba maghiara. Incercand sa treaca onorabil peste acest incident, ministrul Educatiei si Cercetarii a spus ca va fi nevoit sa se inscrie la cursuri de limba maghiara. ")



Personal ma deranjeaza ca la stirile Pro TV, Antena 1 etc. exista ocazional acele subtitrari romanesti la interviurile luate etnicilor maghiari din Romania.

0 0

30.09.2006 00:53 ivangabriela

Eu as vrea sa stiu un singur lucru:in Ungaria li se acorda romanilor tot atatea drepturi cate au ungurii in Romania?Nu de alta,dar daca tot ne certam de secole intregi,macar sa o facem de pe pozitii de egalitate,caci despre reconciliere vad ca nu se mai invata in limba maghiara.

0 0

30.09.2006 20:41 ambrosiana

daca toti simitititi la fel ca mine de ce sa nu initiem si noi un miting, o prpopaganda prin care sa cerem ca toti liderii maghiari ma refer la statuia lui petofi sandor sa fie daramata,palacuta lui memoriala sa fie luata de pe casa reformata de langa cetate sau cum se numeste cladirea si sa protestam pentru instalarea bustului lui mihai viteazul pe un pedestal.aici e problema daca va participa cineva din mures fiindca eu sunt din mures.ma gandeam ca actiunea sa fie simultana cu a lor

0 0

30.09.2006 20:45 ambrosiana

in targu-mures exista deja universitatea sapientia,deci ce mai vor?stim cu totii ce vor........ca pe langa limba oficiala romana sa fie introdusa si cea maghiara-marko bela.deci daca tot sunteti srdeleni si nu puteti accepta asa ceva haide-ti totusi sa initiem si noi ceva proteste.asta in cazul in care sunteti adevarati romani altfel nu se poate face NIMIC!

0 0

30.09.2006 21:45 ambrosiana

din nefericire am tastat gresit cuvantul haideti .ma grabisem

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN