Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Manualele de istorie se integreaza si ele

Parlamentul European a aprobat un raport prin care solicita tarilor componente ale Uniunii Europene (UE) adoptarea unor planuri de invatamint care sa promoveze o mai buna cunoastere a istoriei si a valorilor europene, informeaza Rompres. In acelasi timp, elevii europeni vor buchisi inca de la o virsta frageda cel putin doua limbi straine.

Popularizarea „dimensiunii europene“

Documentul emis de Parlamentul European si aprobat aproape in unanimitate subliniaza ca invataceii vor trebui sa aiba, la sfirsitul invatamintului mediu, cunostintele si competentele necesare unui cetatean membru al UE. Potrivit forului legislativ, initiativa a pornit de la faptul ca informatiile despre Europa, oferite elevilor si profesorilor, difera de la o tara la alta, impunindu-se astfel necesitatea ca definitia clara a „dimensiunii europene“ sa fie uniformizata. Totodata, europarlamentarii au considerat ca este „fundamental“ ca elevii statelor membre sa aprofundeze „in mod constant“ studiul limbilor straine. Estimind ca in unele tari membre este „greu sa se mentina interesul pentru stapinirea unei alte limbi“, ei au cerut tarilor membre UE sa incurajeze raspindirea multilingvismului.

Primii pasi spre uniformizare

„E o tendinta pe care am observat-o si eu, de incurajare a studiului istoriei europene. Uneori insa, in detrimentul istoriei nationale“, spune pentru „Cotidianul“ istoricul Adrian Cioroianu. El adauga ca in Germania si in Franta s-a observat deja o tendinta de a se merge spre o istorie comuna. „Anul acesta a fost lansat si un manual comun de istorie franco-germana, pentru prima data in istoria invatamintului. Visez momentul in care se va face un astfel de manual de istorie romano-maghiara. Nu ma mai bag in manuale de istorie, dar la asa ceva m-as baga“, se pronunta Cioroianu. Raportul legislativului european mai arata ca state membre precum Spania, Austria, Germania, Portugalia, Olanda, Marea Britanie si Slovenia s-au gindit deja sa includa dimensiunea europeana in programele scolare. Parlamentul European a aprobat si un alt raport, prin care se pronunta pentru transparenta calificarilor la nivel european si invatarea de-a lungul intregii vieti.
"Cotidianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 28.09.2006 10:33 | 1050 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

28.09.2006 18:08 andronescu

Studiul istoriei europene in detrimentul istoriei nationale?cred ca nu este asa.De doi ani se studiaza istoria universala in contextul careia este integrata (circa 40%)si istoria nationala.Atunci cind vorbesti despre formarea statelor medievale in Europa te referi si la spatiul romanesc.Problema este ca la clasa a-IX-a si a-X-a sunt prea multe amanunte si date si nu ai timpul fizic sa poti spune totul,doar selectia profesorului poate sa rezolve situatia.Noul manual de clasa a-XI-a are teme de cunoastere a istoriei europene dar nu sunt structurate prea bine temele,ai impresia ca vorbesti la nesfirsit cum fac politicienii nostri,vorbe prea multe .Deci tot profesorul trebuie sa-si structureze tematica,sa fie o logica in firul lectiei.Asta este!ne integram noului program european.

0 0

28.09.2006 20:57 rosioru

Abia astept acel moment in care va apare un manual de istorie romano-maghiar. Sunt f. curioasa sa-l vad cum trateaza punctele sensibile.

Nu avem practic ce sa facem apropo de studiul istoriei europene. Cred ca se urmareste predarea aceluiasi set de valori in toate tarile U.E. Nu vad ce rau poate fi aici. Nu te poti pune contra valului...Sigur insa este un lucru: istoriile nationale nu dispar. Nici un stat nu va renunta la trecutul sau.

0 0

28.09.2006 21:59 emil

De la turci, fanarioti, rusi, ni se trage! Obedienta, imitatia, lipsa totala de coloana vertebrala!

0 0

01.10.2006 08:16 sasa

Nu trebuie sa fim patimasi. Se studiaza fenomenul istoric - nu voievodul sau coducatorul. Domnul Neagu Djuvara are publicate carti de istorie, frumos ilustrate povestite pe intelesul copiilor. Are si Alexandru Mitru astfel de carti. In mod sigur sunt si alti autori...La nivelul invatamantului primar nu trebuie facute filozofii!Istoria trebuie povestita.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN