Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Nostalgie de ziua pedagogilor

Ziua profesionala a lucratorilor din invatamant, marcata joi, 5 octombrie, este consemnata si de maturatori de strada, menajere, salahori, transportatori de deseuri etc. din tari europene, persoane in care pot fi recunoscuti cu usurinta pedagogii moldoveni.

Tudor Mihalachi, fost profesor al unei scoli din capitala, aflat de 5 ani in or. Torino di Monte, Italia, a declarat ca sute de profesori din R. Moldova au ajuns sa-si consemneze sarbatoarea profesionala departe de bastina, de familie si elevi, si cu o mare durere in suflet pentru viitorul Moldovei. Fostul profesor sustine ca acestia „au fost goniti de acasa de imposibilitatea de a supravietui cu un salariu mizer, mult mai mic decat il primesc pentru un lucru necalificat in Italia”.

Tudor Mihalachi sustine ca, din departarea in care se afla, impreuna cu sotia si sora sa, atesta o mizerie totala nu numai in invatamantul din R. Moldova, dar si in toata tara, conducerea careia nu stie sa investeasca in invatamant si in educatia tinerei generatii. Actuala guvernare este interesata sa mentina populatia intr-o conditie neinstruita, prostita de dogme, ignorand in totalitate procesul de educatie. In prezent, in scolile din R. Moldova au ramas sa invete copiii doar batranii si cei care nu pot pleca peste hotare, sustine Mihalachi.

Fostul profesor sustine ca R. Moldova poate avea viitor doar in Uniunea Europeana, unde multi moldoveni au plecat fara sa mai astepte realizarea pretinselor declaratii pro-europene ale guvernarii comuniste. In acest context, sustine Tudor Mihalachi, cei plecati peste hotare sunt revoltati de aroganta presedintelui Vladimir Voronin in raport cu ideea unei eventuale aderari la UE in comun cu Romania. „Voronin nu este persoana care are dreptul sa decida soarta poporului, el fiind azi la guvernare, iar maine - nu, de aceea noi trebuie sa fim cei care sa ne luam soarta in maini”, a mai spus profesorul.

Tudor Mihalachi este unul din multii moldoveni care, dupa ce a plecat peste hotare, si-a luat si familia – in cazul sau, sotia si sora. Numarul familiilor moldovenesti care se reunesc pe pamant strain creste tot mai mult, fapt ce, in opinia sa, priveaza R. Moldova nu doar de brate de munca de inalta calificare, dar si de viitor.

Referindu-se la posibilitatea revenirii in R. Moldova, sursa citata a declarat ca majoritatea dintre cei stabiliti peste hotare ar reveni acasa imediat ce aici lucrurile s-ar schimba spre bine, daca specialistii calificati ar fi remunerati dupa prestatie, iar salariul le-ar permite sa-si intretina familia. „Sa nu credeti ca printre straini o ducem foarte bine, - ne simtim oameni de categoria II, ascundem departe diplomele de studii superioare si licentele si maturam strazi, caram saci cu gunoi, facem orice fel de munca, dar stim, cel putin, ca ne putem face un cuib al nostru, avem ce pune pe masa copiilor, le putem asigura un viitor”, a mai declarat fostul profesor scolar, Tudor Mihalachi.

Surse din cadrul Ministerului Educatiei si Tineretului a comunicat ca, pe parcursul anului 2005, au plecat din invatamant in jur de 1700 de persoane.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 05.10.2006 20:01 | 1374 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN