Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Şcolarizarea copiilor în R Moldova


În conformitate cu art. 44 al Legii învăţămîntului, şcolarizarea copiilor cu vîrste între 7 - 16 ani este obligatorie. Studiul efectuat în teritorii a demonstrat că în majoritatea raioanelor multitudinea problemelor ce ţin de asigurarea şcolarizării se află permanent în cîmpul de activitate al autorităţilor publice locale şi a fost pusă în discuţie la şedinţele consiliilor raionale, primăriilor,consiliilor administrative ale direcţiilor generale raionale învăţămînt, tineret şi sport şi consiliilor profesorale ale instituţiilor de învăţămînt .
În scopul şcolarizării minorilor care vagabondează sau se educă în familii dificile, în raioanele şi municipiile republicii s-au creat comisii mixte, formate din colaboratorii direcţiilor de învăţămînt, instituţiilor de învăţămînt, a comisariatelor de poliţie, care au efectuat vizite la domiciliu, au dus conversaţii cu elevii şi părinţii.
Activează comisiile raionale pentru problemele minorilor (pe lîngă consiliile raionale), care în cadrul şedinţelor au examinat problema şcolarizării copiilor în instituţiile de învăţămînt. Au fost discutate dările de seamă a unor primari şi conducători de şcoli.
În componenţa acestor comisii au fost incluse persoane oficiale din Consiliul Raional, Direcţia de învăţămînt, Comisariatul de poliţie, Procuratură, Direcţia Sănătate.
Comisii similare au fost create şi în primării. Este necesar de menţionat, că în acest an, aportul lor în soluţionarea problemelor ce ţin de şcolarizarea copiilor şi adolescenţilor cu vîrste între 7 şi 16 ani este simţitor.
În scopul ajutorării copiilor din familiile cu situaţie materială precară, în lunile august-septembrie curent, mulţi copii din familiile defavorizate şi needucogene au beneficiat de ajutoare financiare pentru procurarea rechizitelor şcolare, îmbrăcămintei şi încălţămintei. Astfel, din fondurile sociale pentru susţinerea populaţiei şi fondurile de şcolarizare ale primăriilor s-au alocat circa şase mln. lei.
Ca urmare a celor întreprinse, precum şi evidenţei stricte a problemei respective, în peste 1000 de instituţii de învăţămînt au fost şcolarizaţi toţi copiii de vîrstă şcolară obligatorie
La 1 octombrie 2006 au rămas în afara şcolii 128 de copii cu vîrste de 7-16 ani ori 0,01%. În aceeaşi perioadă al anulul precedent de studii acest indice a fost de 171 de copii ori 0,04 %. Din diversele cauze care aduc la neşcolarizarea copiilor cu vărstă şcolară obligatorie, prevaliază refuzul părinţilor şi copii - fugari .
La ora actuală nu frecventează şcoala din cauza refuzului părinţilor 66 de copii sau 52 %, din numărul celor neşcolarizaţi, şi, din cauza celor celor 38 copii- fugari sau 29,8 %.
Monitorizarea procesului de şcolarizare denotă faptul că în unele teritorii ( raioanele Glodeni, Făleţti, Floreşti, Şoldăneşti, Basarabeasca, Teleneşti, Cantemir,Criuleni, Donduşeni,Călăraşi, Hînceşti), din primele zile ale anului şcolar s-au utilizat multiple pîrghii şi metode eficiente de lucru şi ca rezultat, copiii cu vîrste de 7-16 ani au fost şcolarizaţi integral.
Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, va continua monitorizarea activităţii de şcolarizare a copiilor în raioanele şi municipiile republicii.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 06.10.2006 20:28 | 1516 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

08.10.2006 12:44 vioscout

Saracia naste monstrii iar acei monstri pot deveni intr-o buna zi... viitori parlamentari si chiar ministri.

Politicile sociale sunt binevenite in orice societate responsabila de menirea ei...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN