Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Un dascăl performant valorează 1 leu

Într-o ceremonie fastuoasă, organizată recent de Inspectoratul şcolar Prahova, zeci de dascăli au primit distincţii şi diplome semnate de preşedinte sau de reprezentanţii Ministerului Educaţiei pentru rezultatele de excepţie în cariera didactică. Diplomele au fost însoţite de umilitoare premii în bani.
Profesoara Olimpia Popescu a avut cărţi, publicaţii, a lucrat la elaborarea programelor şi a manualelor. A fost preşedinta Societăţii de Matematică-Prahova. Pentru toate meritele în cariera didactică, a primit un premiu de 1 RON. Suma nu a fost încă pusă pe statul de plată al ISJ Prahova. "Alerg să-l primesc pentru că îl voi depune în colecţia personală de numismatică. Vreau să rămână în arhivă să se vadă cum suntem apreciaţi. La nivelul MEdC există o superficialitate, o incompetenţă şi o lipsă de analiză a tuturor situaţiilor care pot apărea atunci când faci o lege", ne-a declarat profesoara Olimpia Popescu. şi profesoara Olga Petrescu, cunoscută autoare de manuale de chimie, a primit, alături de "Diploma de excelenţă", un premiu de 22 RON. "Este penibil, ne-a declarat doamna Olga Petrescu. Îmi pun întrebarea până unde poate merge umilirea cadrelor didactice şi cine este de vină? Nu eram revoltată dacă premiul era fără bani. Mă simt jignită. Îmi recompensează viaţa şi activitatea cu 22 de lei. Am spus categoric, în plen, pe scenă, că refuz un asemenea premiu. Toată sala a început să aplaude". Inspectorul şcolar general de Prahova, Matei Gheorghe, nu a ezitat să se adreseze profesoarei: "Ne-aţi umbrit festivitatea cu pretenţiile dumneavoastră".
Profesoara Olga Petrescu a fost zeci de ani şefa comisiei metodice din Liceul "I. L. Caragiale" din Ploieşti, a cercului pedagogic pe judeţ, metodistă, vicepreşedintă a Societăţii de fizică şi chimie - filiala Prahova, în comisiile centrale de olimpiade. Toată activitatea didactică şi-a desfăşurat-o fără întrerupere la "Caragiale" din prima zi de numire ca profesor şi până la data ieşirii la pensie (1958-1994). Este autor de manuale de chimie din anul '78, legătura cu viaţa şcolară păstrând-o şi în prezent, în timpul anilor de pensie, prin redactarea actualelor manuale de chimie la clasele a IX-a şi a XI-a, realizate în colaborare cu foşti elevi. Este autorul a patru culegeri de teste şi probleme de chimie. A primit zeci de diplome, inclusiv Ordinul de credincios în grad de ofiţer, dat în anul 2000 de Preşedinţie. Sute de olimpici i-au trecut prin mână. Foştii elevi sunt astăzi nume mari în companii de prestigiu şi instituţii internaţionale din lumea întreagă, doctori în chimie la Strasbourg, medici în Statele Unite ale Americii. Potrivit art. 113 din Statutul Personalului Didactic, "diploma de excelenţă se acordă cadrelor didactice pensionate sau pensionabile, cu activitate deosebită în învăţământ; diploma este însoţită de un premiu de 20% din suma salariilor de bază primite în ultimele 12 luni". Inspectorul şcolar general de Prahova, Matei Gheorghe, spune că "atât revenea profesoarelor conform ordinului: 22 Ron şi 1 Ron. Este o scăpare legislativă. Am făcut demersurile necesare la Ministerul Educaţiei, la direcţia Buget-Finanţe, să găsim o modalitate de reactualizare a acestor sume. Doamnele sunt nume de rezonanţă în învăţământul nostru. Trebuie făcut ceva, pentru că, într-adevăr, este umilitor şi regretabil ceea ce s-a întâmplat". De cealaltă parte, Mihai Păunică, directorul Direcţiei Buget-Finanţe din cadrul Ministerului Educaţiei, spune că "noi respectăm legea. Plăţile însă, nu le face ministerul, ele sunt defalcate la nivel local. Când se va modifica statutul, probabil că vor fi şi modificări care ţin de această chestiune. Probabil că va fi reglementată o perioadă de timp până la care se pot acorda aceste premii, pentru că normal doamnele profesoare trebuiau să fie premiate atunci când au ieşit la pensie. De ce nu s-au acordat atunci premiile?". Gheorghe Giurumescu, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Prahova, ne-a declarat că "după o viaţă la catedră nu suntem în stare să oferim cadrelor didactice o diplomă şi un premiu substanţial. E ruşinos şi scandalos ce s-a întâmplat şi ne dovedeşte încă o dată că atât reprezintă învăţământul pentru toţi guvernanţii din '90 încoace".
(Adriana C. Nedelea, Adevarul, 17 oct.2006)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 17.10.2006 08:46 | 2189 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (12)

0 0

17.10.2006 18:05 lumidragan

Felicitari doamnelor profesoare pentru intreaga activitate dar, toata munca numai pentru o diploma si ce premiu???

Ce rusine!!! Ce mai minister avem si noi!

0 0

18.10.2006 12:47 despina6

Este inadmisibil ce se intampla in aceasta tara. Cred ca numai la noi este posibil asa ceva.

Tocmai de aceea tinerii valorosi ar trebui sa fie lasati sa plece sa isi faca un viitor in alta parte. Un argument serios ar fi acela ca statul roman a investit prea putini bani in formarea lor. Dascalii care i-au format continua sa fie luati in ras cu astfel de premii. Ca sa nu mai vorbim de pensii.....Oare ne asteapta vremuri mai bune sau vom avea parte in continuare de legi cu tot felul de scapari?

0 0

18.10.2006 19:10 felis

Situatia noastra nu se va schimaba prea curand, de aceea cred ca ar trebui sa ne orientam si spre altceva ce ar putea sa ne aduca un trai decent. Eu am gasit o afacere interesanta, profitabila, unica in Romania si care nu necesita o investitie mare: realizare cartilor personalizate pentru copii.Iata linkul unde puteti afla mai multe despre aceasta afacere care va poate schimba viitorul si daca va intereseaza sa o puneti in practica

http://www.afaceri-online.com/cmd.php?Clk=1650390

sau mai puteti accesa linkul:

http://www.afaceri-online.com/cmd.php?af=501509 care va ofera de asemenea posibilitatea de a face ceva usor, interesant si cu o investitie mica.

0 0

18.10.2006 23:24 despina6

Nu ar fi normal ca un profesor dupa niste ani de facultate sa isi permita sa traiasca decent din salariu? In Spania de exemplu, un profesor cu 20 ani vechime are un salariu de 1800 euro, iar preturile sunt comparabile cu cele din Romania.

Sincer, bani se pot face in multe feluri, dar un adevarat profesor care isi respecta meseria si proprii elevi nu isi permite sa vina la ore obosit dupa un al doilea job. In plus acasa trebuie sa ai timp pentru tehnoredactarea unor teste, pentru corectarea unor lucrari sau teze, etc., etc.

0 0

19.10.2006 09:05 uleanu

Numai in Romania se poate intampla asa ... , să le fie ruşine guvernantilor si celor care au luat aceste decizii .

0 0

19.10.2006 17:50 felis

Asa este,nu este normal, dar in cazul in care guvernantii isi bat joc de noi si ne amagesc cu aceste "mariri" de salariu infime ce facem? Stam si ne plangem de mila? Cand poate nu ne permitem cartile pe care le dorim si de care avem nevoie sau hainele care pana la urma eticheteza in prima instanta persoana(prima impresie se formeaza in 7 secunde si este uneori imposibila sau foarte dificila schimbarea ei) mai ales tinand cont de faptul ca noi suntem modelele celor pe care ii educam.

0 0

19.10.2006 20:13 despina6

Poate vor veni si vremuri mai bune...Oare merita sa mai fim optimisti??

Mereu ma gandesc cum se descurca cei care au mai multi copii in intretinere... Imi estre greu sa inteleg.

0 0

20.10.2006 23:42 tonica

Cireasa de pe tort >La iesirea la pensie diploma unui domn a fost insotita de un plic din patea primariei. Ce credeti ca i-a oferit? Un loc de veci!< Incredibil, dar adevarat. Iata unde poate sa-i duca mintea pe alesii nostri!

0 0

22.10.2006 23:03 gauss

De ce ne miram

cand Romania din 90 incoace este condusa de hoti si numai de hoti ?

Demonstratie:

Cel mai simplu consilier din cea mai indepartata comuna tot si-a "tras" ilegal un hectar de pamant! q.e.d.

0 0

23.10.2006 00:14 pcaramalis

Este o rusine ce se intimpla la ora aceasta in Romania.

Sunt o fost eleva a d-nei Olga Petrescu. In ultimii 25 de ani

am reusit sa ma realizez intr-o societate in care reusesc

numai oameni pregatiti de profesori ca d-na Petrescu.

Pacat de copii din ziua de astazi, care au ghinionul sa fie condusi

in viata de profesori corupti, afaceristi, care nu-i intereseaza nimic

decint propria lor imbogatire.

Nu stiu cine este Inspectorul şcolar general de Prahova, Matei Gheorghe,

dar replica pe care si-a permis sa o dea d-nei Petrescu "Ne-aţi umbrit

festivitatea cu pretenţiile dumneavoastră" da a intelege ca ocupa o pozitie

importanta care nu i se potriveste.

0 0

23.10.2006 03:00 aanderson1946

Oriunde in lume cu echivalentul unui ron recompensezi

un cersetor care singurul lui aport adus pentru "societate"

este sa intinda mana pentru cateva ...momente!



Am citit stupefiat ca in Romania de azi, conform legii, tot 1 ron a fost atribuit

unui profesor pensionar ca recompensa pentru activitatea depusa de o

viata in ....invatamant!



Ce se intampla in Romania de azi este greu de digerat de oameni normali.

Oare sunt interese straine care incearca sa distruga invatamantul romanesc,

altfel destul de competitiv in lume pana nu demult?



Sunt convins ca legea respectiva de "recompensare" a profesorilor precum

si "cei" ce cu mare nerusinare au votat si aplicat ad literam asa lege, fac

parte dintr-un plan conspirativ antiromanesc de a ridiculiza si deci distruge

importanta dascalilor si a invatamantului din Romania.



PS: D-na Olga Petrescu, pe care am cunoscut-o la New York cativa ani in urma, profesoara de chimie de

o viata, azi pensionara, autoare de manuale de chimie, un om drept, cinstit si extrem de corect,

este recompensata de legile romanesti dupa o viata de activitate profesorala cu.. 22 de ron,

adica cu echivalentul a 22 de intinderi de mana a unui cersetor!!!

Rusine D-le inspector, aplicator de legi strambe antiromanesti, da-ti demisia azi. Esti o rusine pentru

invatamantul romanesc pe care nu il reprezinti.



Alex Anderson

New York

0 0

23.10.2006 21:14 dacianageo

"Dar de ce le trebuie profilor bani? Oare nu e indeajuns ca plimba catalogul cateva ore pe zi si au vacanta 4 luni pe an?" Asa mi s-a spus cand am zis ca mai fac si eu o pregatire sa platesc internetul. Asa ca ne miram ca oameni pasionati ca doamnele profesoaresunt luati in ras?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN