Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

La facultate se va intra doar prin examen

Daca diploma de Bacalaureat nu ar conta la admiterea in facultate, atunci ar disparea spagile, nu s-ar mai strange bani de protocol, parintii nu s-ar mai lupta atat cu meditatiile. Acestea sunt argumentele pentru care ministrul educatiei, Mihail Hardau , vrea ca admiterea la facultate sa se faca din nou prin concurs. In Romania acum sunt 88 de universitati acreditate, de stat si particulare, iar numarul studentilor se apropie de 700.000, care invata la zi, cu frecventa redusa sau la distanta. In alte tari exista o universitate la doua milioane de locuitori, iar numarul de locuri stabilit in fiecare an se face in functie de piata muncii.

“Numarul mare de universitati poate produce o mediocritate prea mare. Eu vreau sa stiu cati studenti isi vor gasi de munca dupa ce termina facultatea. Asta ar fi masura calitatii, dar absolventii nu au fost niciodata urmariti. Voi cere ca universitatile sa faca o evaluare, cu experti romani, dar si straini, apoi finantarea de la buget se va face diferentiat. Daca o universitate are rezultate bune, va primi mai multi bani”, ne-a precizat Mihail Hardau.

Va controla veniturile profesorilor

Ministrul educatiei a cerut tuturor profesorilor universitari sa instiinteze rectoratele cu veniturile globale. “Vreau sa stiu cat castiga profesorii universitari, ca sa stiu cine face turism universitar. Vreau sa dispara profesorii care predau la mai multe facultati, pentru ca este o hotie: si din banul public, si isi fura si studentul”, a mai spus Mihail Hardau.

El spune ca in vara toti profesorii care vor participa la examenul de Bac vor semna contract cu ministerul. “Vor primi mai multi bani, dar trebuie sa faca si treaba buna, iar pedepsele vor fi mai mari”, a precizat Hardau.
"Libertatea"


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 18.10.2006 15:07 | 3210 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (9)

0 0

18.10.2006 20:45 leah

Inflatia de facultati nu aduce si un invatamant de calitate.D-ul mimistru are dreptate .Propunerile dansului ar trebi aplicate cat mai curand.

0 0

18.10.2006 21:01 cami98

F. bine.Sper sa se revina iarasi la normal, cu examen de admitere la facultate si cu numar de locuri mai mic.Sa faca facultate cine merita, nu toata lumea.

0 0

18.10.2006 21:16 ela52

O facultate serioasa,cum sunt cele de la Universitatea Politehnica Bucuresti spre exemplu, a avut mereu examen de admitere. Media de la bacalaureat si din cei patru ani de liceu nu prea au contat.Ce sa faci cu acestea la Automatica si Calculatoare ?

0 0

18.10.2006 22:06 vioscout

O veste buna care va stimula cresterea calitatii actului didactic din inv. superior.

0 0

18.10.2006 22:08 despina6

Este mult mai corect sa se intre la facultati doar pe baza de examen de admitere, fara sa se mai ia in calcul media de la bac. Astfel, elevul ar fi mai putin stresat si ar putea sa-si orienteze pregatirea cu preponderenta spre materiile de examen la facultate.

Protocolul la bac trebuie sa existe, dar cu bani de la minister, nu cu banii parintilor. La sedintele de guvern nu se pune nimic pe masa? Sau profesorii corectori trebuie sa vina cu pachetelul si cu sticla de apa in geanta ???

Mai ales ca nu au voie sa paraseasca incinta liceului pentru a servi masa in oras si nici nu ar avea timp de asa ceva.

In concluzie, ministerul ar trebui sa se implice in alocarea unor fonduri speciale pt protocol. Aceasta mi se pare o chestie de bun simt, de care ar trebui sa se tina cont.

In legatura cu meditatiile, domnul ministru ar trebui sa stie ca si in alte tari, cine se respecta si isi permite, face meditatii. Exista de exemplu in Spania, academii particulare specializate pe meditatii. Inclusiv studentii fac meditatii ca sa poata promova anumite examene mai dificile.

Se pot inscrie la aceasta scoala paralela privata,toti cei care doresc sa invete ceva nou si toti cei care vor sa se perfectioneze.

Nu vad de ce la noi problema meditatiilor e privita altfel decat este normal.

Nu pot sa uit, eleva fiind, ce mult mi-am dorit sa fac si eu meditatii la matematica. Dar, din pacate, parintii nu au avut posibilitatea sa ma ajute si am fost nevoita sa invat singura. Si va rog sa ma credeti ca nu este deloc usor ca un elev sa fie autodidact. E mult mai simplu sa ai pe cineva care sa te ajute ori de cate ori ai nevoie. Eu sunt un exemplu de om care a reusit in viata fara meditatii, dar va pot spune ca am stat ore in sir la masa si am muncit pentru a descoperi singura ceea ce as fi putut afla mult mai repede intreband pe cineva.

Domnul ministru ar trebui sa mai stie ca fiica mea a facut meditatii la limba engleza, desi a avut numai media 10 in toti anii de scoala. Si acum culege rezultatele - vorbeste fluent engleza, dar si spaniola. Poate ca nici dumnealui nu i-ar fi stricat niste lectii particulare, deoarece in tinerete asimilezi foarte usor limbile straine. Nu este normal ca un parinte sa astepte totul numai de la scoala. Copilul are mult timp liber, pe care e pacat sa il iroseasca numai stand in fata blocului sau la televizor.

Cu alte cuvinte meditatiile au existat si vor continua sa existe atata timp cat exista parinti preocupati de viitorul copiilor lor si atata timp cat exista elevi care vor sa invete mai mult decat la scoala. Nu va mai trece mult si meditatiile se vor legaliza si la noi. Va exista un invatamant paralel, in scoli private, unde se vor inscrie cei care vor sa faca mai mult decat la scoala.

Sau domnul ministru este adeptul mediocritatii ?

0 0

19.10.2006 09:42 mihaimdl

Foarte bine, sa se dea admitere, dar atunci aceasta sa fie obligatorie pentru toate facultatile! Altfel vom asista la un exod masiv spre facultatile unde s-ar intra pe baza de dosare (ca in prezent) pentru ca in general la aceste facultati nu se pune problema de a nu intra! Rezultatul: o finantare mai slaba a facultatilor care dau admitere pentru ca nu au destui studenti si se intra iarasi intr-un cerc vicios. Legat de veniturile globale, ideea expusa de domnul ministru se aplica in principiu tuturor institutiilor (declaratia de venit global) de mai multa vreme; problema este se aplica si parlamentarilor - profesori pentru ca sunt foarte multi cade au devenit profesori - doctori etc, etc si predau pe la mai multe facultati rupandu-si din timpul pretios pe care il petrec in parlament!

0 0

19.10.2006 15:35 constantind

Foarte bine gindit,de data aceasta.Mai greu cu punerea ei in aplicare

0 0

20.10.2006 20:19 big_mire

Laudabile initiativa Ministrului. Sper sa si puna in practica.

0 0

22.10.2006 16:27 trencheastefantudor

E f buna ideea,deoarece elevii d la liceele bune obtin mai greu note mari in comparatie q alti elevi d la licee mai slabe.La examen se va vedea,cine stie intra,cine nu,sta acasa...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN