Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

IPS Bartolomeu - pentru predarea in continuare a religiei in scoli

Bartolomeu Anania a apreciat ca religia este singura in masura sa "stavileasca" raul din scoli, el subliniind ca stie ca scolile sunt agresate de tendinta tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualitatii premature, a vulgaritatii de limbaj si a devierilor de comportament si ca singurele autoritati capabile sa le stavileasca sunt familia si scoala, dar rolul principal ii revine religiei. "Orice religie din lume il invata pe copil numai bine, ajutandu-l sa se fereasca de rau", a spus mitropolitul. Acesta s-a declarat surprins de faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) si Inspectoratul Judetean Cluj au luat in seama protestul asociatiei, "fara a tine seama de Legea invatamantului", care mentioneaza religia ca disciplina scolara parte a trunchiului comun.

Bartolomeu Anania s-a declarat nemultumit si de faptul ca, pentru initiativa asociatiei "Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta", lipsesc protestele parintilor si ale copiilor referitoare la incalcarea drepturilor proprii prin predarea religiei in scoli. "Care este legea care sa interzica un Te Deum inaugural de 10-15 minute, inainte de inceperea efectiva a anului scolar si cu participare absolut benevola?", se mentioneaza in comunicat. De asemenea, mitropolitul clujean este nemultumit si de faptul ca Arhiepiscopia Clujului nu a fost consultata inainte de inceperea discutiilor pe aceasta tema.

Liderul asociatiei "Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta", Remus Cernea, a declarat pentru Mediafax ca a cerut, la inceputul anului scolar, ca MEdC si inspectoratele scolare judetene sa interzica oficierea de servicii religioase in incinta unitatilor publice de invatamant, in timpul programului scolar. Totodata, Cernea a mai cerut ca in toate unitatile publice de invatamant din Romania sa se afiseze, la loc vizibil, informatii privind caracterul facultativ al disciplinei religie, iar din salile de curs sa fie retrase simbolurile religioase cu exceptia momentelor in care se desfasoara orele facultative de religie. Cernea a mai spus ca din datele obtinute de Asociatie de la Ministerul Educatiei si Cercetarii rezulta ca, la inceputul anului scolar 2005-2006, in peste 90 la suta din unitatile publice de invatamant au avut loc servicii religioase sustinute de preoti. In acelasi sens, la inceputul lunii februarie, reprezentantii Ligii Pro Europa au cerut public reformarea disciplinei religie si elaborarea de manuale de catre Ministerul Educatiei, deoarece cele editate de diferitele culte prezinta conceptii unilaterale si lacunare. "In cadrul materiei religie, care trebuie sa fie facultativa, prezentarea istoriei si specificitatii tuturor marilor religii ale lumii trebuie sa inlocuiasca actuala catehizare. Se constata prezenta in tot mai multe scoli a capeelor de rugaciune ortodoxe, ceea ce afecteaza caracterul secular si egalitatea de sanse garantata de Constitutie", declara, intr-o conferinta de presa, copresedintele Ligii, Smaranda Enache.
"Gandul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 18.10.2006 15:16 | 4108 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (43)

0 0

18.10.2006 18:43 emil

Subiect delicat!

Merita discutat...

0 0

18.10.2006 22:04 vioscout

Practicarea cultului este garantata de Constitutie ca si dreptul de a fi ateu.In consecinta, Religia ca disciplina obligatorie aproape ne determina sa consideram ca in Romania legea organica este grav incalcata si ne indreptam spre un stat fundamentalist crestin. Este scandalos sa vezi cum in fata fatelor bisericesti politicieni se prosterneaza. Biserica este in fapt peste lege, aici nimeni nu controleaza modul de gestiune, inclusiv a banilor publici care nu sunt putini cei care intra la biserica!. Sa ne mai miram ca popii vor sa nu dea declaratii de avere, sa nu stim turnatorii cu nemiluita de la Secu', consideandu-se in fapt unicele victime ale comunismului. Victimele adevarate sunt in continuare fara pretentii, chiar daca pamanturile si padurile lor sunt in mare parte, la alti proprietari, la neo capitalistii de carton si mucava. Paduri care de multe ori in numele Domnului sunt puse la pamant, iar dezechilibrele ecologice sunt incomensurabile. Nu stiu, dar cred ca ne indreptam spre o anarhie generata de biserica, lucru deosebit de scandalos intr-o democratie putreda cum este cea din Romania.

Si o precizare, sunt crestin practicant dar, cu simtul ratiunii.

0 0

18.10.2006 22:54 despina6

Religia in scoli ar trebui sa fie disciplina de studiu facultativa. Poti fi un om serios, decent, fara a fi indoctrinat religios. Din punctul meu de vedere, religia ar trebui sa se faca doar in gradinite si in invatamantul primar, dar facultativ. Elevii mai mari pot citi si singuri carti religioase sau pot merge cu parintii sau cu bunicii la biserica.

0 0

19.10.2006 00:49 inlumeatacerii

Dragi colegi, fara Dumnezeu nu e nimik... inca nu v-ati convins???????

va veni o zi in care veti intelege...

0 0

19.10.2006 02:45 despina6

Da, dar fiecare il percepe in felul lui. Este important sa intelegem si mai ales sa fim de acord cu asta.

In plus, religia trebuie facuta de placere si nu din obligatie.

0 0

19.10.2006 08:51 uleanu

sunt pentru predarea religiei in scoli dar nu sunt de acord cu programa dupa care se predă . Vrem să predăm religie şi la unele clase gimnaziale nu sunt manuale Avem o programă neatractivă pentru elevi . Din cei 8 ani de studiu al religiei in inv primar si gimnazial ar fi bine sa se predea religie in cls I-II si V-VI iar in restul anilor sa se faca educatie morală fara a indoctrina elevii cu teorii si prozelitism religios Ne-am saturat de teorie si de lucruri facute doar pentru a crea catedre si de a ocupa timpul elevilor cu lucruri neinteresante,

0 0

19.10.2006 11:52 despina6

Aveti perfecta dreptate, sa se insiste mai mult pe morala, deoarece tinerii din ziua de azi duc lipsa de asa ceva.

Nu cred ca se observa schimbari importante in comportamentul tinerilor de cand s-a introdus religia ca disciplina obligatorie in scoli si licee. Lipsa unor manuale atractive si bine concepute scoate la iveala superficialitatea cu care se abordeaza religia ca disciplina de studiu. Si atunci, daca nimeni nu este in stare sa se ocupe de elaborarea unor manuale, de ce sa fie obligatorie religia? De dragul de a crea catedre si mai ales pentru a incarca programul elevilor?

Nu cred ca este normal ca la un liceu economic sa se faca in clasa a IX-a doar 2 ore de matematica pe saptamana, pentru a se face loc religiei, muzicii si desenului. Este total anormal ce se intampla, si mumai ministerul este de vina. Cum este posibil ca niste viitori contabili si economisti sa faca in clasa a IX-a doar 2 ore de matematica pe saptamana, iar in anii urmatori cate 3 ore. Cum sa nu fie nevoiti sa faca meditatii cei care vor sa intre la ASE, unde se stie ca este o concurenta foarte serioasa??? La religie poti invata si singur daca simti ca iti place si te intereseaza, dar la matematica este infinit mai greu sa te pregatesti singur.

0 0

19.10.2006 14:19 emil

Parerea mea:

1.In scoli se face mai mult prozelitism religios decat religie-morala.

2. Preotii sunt incompatibili cu predarea/didactica

3. Se fac discriminari religioase si nu se respecta optiunea fiecarui individ, lucru pe care il vedem cu ochiul liber din discursul IPS...

4. Educatia religioasa sa se faca in scoli de weekend la biserica, sau in locuri dedicate

Repet, este parerea mea

0 0

19.10.2006 17:10 liviu835594

ai o parere regretabila

0 0

19.10.2006 19:00 dddddd

Nu sunt de acord cu modul in care se face religia in scoli.In primul rand nu consider religia o materie de predat.Trebuie gasite stategii de atragere a tineretului spre culte si acest lucru nu se poate face prin predare/ascultare; nu poti da nota unui elev incercand sa-l faci sa inteleaga religia sau sa-l iubeasca pe Dumnezeu.Oare unui copil poti sa-i dai nota 5,7, la religie? cum ?explicandu-i ca de atat il iubeste pe Dumnezeu?

Eu cred ca religia trebuie facuta de preot, in biserica, optional, fara notare. Strategia folosita trebuie sa fie prin povestire, prin explicatii la nivelul varstei, nu prin memorarea citatelor din Biblie.

De curand am vazut un citat din Biblie in caietul unui copil de clasa a IV-a, care trebuia memorat.Eu nu am inteles nimic din citatat,cu atat mai mult copilul care se plangea ca nu-l poate retine.Deci religia trebuie explicata!

0 0

19.10.2006 19:09 despina6

Emil are perfecta dreptate. Cei care vor mai multa educatie religioasa, pot merge oricat de des la biserica. Nimeni nu ii impiedica. Iar in scoli sa fie facultativa religia. Oare in tarile membre UE, predarea religiei in scoli, inclusiv in licee este obligatorie? Cred ca la noi s-a cam exagerat.

0 0

19.10.2006 20:36 cdiasimi - Autor

Emil are dreptate, in sensul ca subiectul abordat este delicat. Daca am incerca sa demonstram rostul si "masura" fiecarei materii care se preda in invatamant am reusi pe deplin. Doar stim ce metode sa folosim sa ne atingem scopul. Depinde de ce parte a barierei ne plasam. Care sunt impotriva religiei in scoala vor gasi intotdeauna ceva care sa demonstreze punctul lor de vedere; la fel si cei care care se plaseaza la polul opus. Nu stiu in ce masura sunteti convinsi de faptul ca la fel se poate pune problema cu matematica, fizica, chimia ... "Cu ce ramane copilul daca memoreaza formule ... daca e stresat ...? Acum se "comenteaza" cu religia, am vazut ca o colega "comenta" cu desenul, muzica ... Toate materiile isi au rostul nu incarca programul elevilor. In esenta depinde de noi cum ne organizam materia. Am vazut colegi care nu le placea manualul (la o anumita materie) fiindca nu continea - dupa parerea lor - destula informatie!!!

0 0

19.10.2006 22:20 despina6

Fiecare disciplina are specificul ei. La fiecare trebuie memorat cate ceva.....:) La matematica tabla inmultirii, nenumarate formule si reguli de calcul(care cu siguranta ii ajuta pe cei care si le insusesc), la limbi straine cat mai multe cuvinte si reguli gramaticale, etc, etc. Si la religie ai de memorat destule. Toate disciplinele evident isi au rostul lor in devenirea ulterioara a elevilor nostri. Unele mai dificile si mai greu abordabile, altele mai simple si mai atractive. Eu pot intelege foarte bine acest aspect deoarece am indragit multe materii printre care si desenul, limbile straine, limba romana, psihologia si geografia, fizica si evident matematica. Problema religiei este insa una speciala. S-a subliniat destul de bine de catre colegii mei in cele de mai sus.

Religia in scoli ar trebui abordata doar din perspectiva moralei crestine la gimnaziu si a filozofiei in liceu.

Dar sa nu se exagereze....Si sunt nevoita sa repet: sa nu se scoata de la licee economice 2 ore de matematica pe saptamana ( si sa mai ramana doar 2), pentru a se introduce religie si desen. Trebuie sa fiti de acord cu mine ca aici chiar s-a produs un abuz. Nu pot sa inteleg ce fel de minti au putut lua o astfel de decizie aberanta. Daca un filolog nu are nevoie de prea multa matematica, un contabil cu siguranta are. Va rog sa ma faceti sa inteleg ce se intampla. Oare chiar nu mai avem nici un pic de logica??? Ne batem joc de invatamantul romanesc? Nu predau la liceu economic, dar sunt foarte revoltata sa aflu ca la noi in invatamant exista inca atatea nereguli fara ca cineva din minister sa observe si sa repare cat mai rapid astfel de gresali.

0 0

19.10.2006 22:51 emil

Am vazut, la deschiderea a doua scoli, ritualuri religioase care au durat peste o ora, timp in care elevii au fost pusi sa stea in genunchi, au ascultat fraze si idei repetate de nenumarate ori, si-au manifestat vadit plictiseala si nerabdarea... Nimeni nu a intrebat daca printre zecile sau sutele de elevi exista cineva care are alta convingere religioasa, daca nu ar vrea sa nu asculte cuvintele spuse pe de rost de preoti, fara un dram de gandire, de suflet sau omenesc... De altfel se preluau citate din Biblie, de o frumusete si substanta universala, dar din cauza rigiditatii ritualului si a inflexibilitatii preotior, totul era o parodie..., nimeni nu a inteles nimic!

Acesti oameni predau religia in scoli?

Stiu ca exista colegi, aici pe didactic, inimosi, activi, interesati sa faca treaba bine, sa predea religie aproape de sufletul elevilor, ...dar cati sunt in scoli? Situatia este cu atat mai speciala in comparatie cu alte discipline, pentru ca:

- nu se respecta convingerea religioasa a fiecarui om

- in loc de morala (crestina) se predau...
tehnica inchinatului si alte practici !!!

Rostul preotului si al religiei este sa ajute sufletul omului, ca si un medic sau psihiatru, dar aceasta trebuie facuta cu delicatete si diplomatie, nu cu note intre 1 si 10 ....

0 0

19.10.2006 23:02 gabi_matei

eu cred ca ar trebui , cel putin la liceu scoasa disciplina religie. Mai mult, asa cum am vazut deja subliniat pe alocuri, ar trebui sa ne gandim ca un elev are cam multe discipline fantoma in planul de scolarizare. Cultura generala se face la nivelul gimaziului, acolo se poate vorbi de religie, desen etc. In cazul liceului nu s-ar putea, pe baza optiunilor elevului, sa fie doar pana la 10 materii? Ar putea fi un mod de eficientizare al sistemului...

0 0

20.10.2006 13:39 lukian

astazi trebuie religie nu numai in scoala ci in viata incercati sa meditati sa vedeti ca religia ar trebui sa fie nu facultativa ci cea mai importanta disciplina care sa fie sustinuta de elevi,profesori si parinti

0 0

20.10.2006 15:07 gabi_matei

cu tot respectul pt lukian, nu cumva ar trebui sa dedicam o zi pe saptamana numai religiei? 6 ore sa facem educatie religioasa

0 0

21.10.2006 22:12 despina6

Sa facem 6 ore pe zi educatie religioasa???? Asa ceva se poate imagina doar la liceele teologice.

0 0

22.10.2006 20:22 lau

Prea puţini colegi gândesc ca şi lukian.Ce să mai aşteptăm de la tânăra generaţie? Nu vă mai împiedicaţi atât de ora de religie. Am avut ore de religie la un liceu ecomonic, elevii au fost foarte interesaţi de tot ce am discutat împreună şi vreau să vă spun că aveam orele de la 7,30 dimineaţa şi nu lipseau, aşa că ... nu mai vorbiţi în numele lor.

0 0

23.10.2006 19:03 despina6

Stimate coleg, eu vorbeam in in primul rand in numele profesorilor de matematica si apoi al elevilor. Acestia sunt nevoiti sa "alerge "prin materie la matematica si nu mi se pare normal. Programa este foarte incarcata si chiar nu se pot obtine rezultate la numai 2 ore pe saptamana. Este atat de greu de inteles???? Puteau sa scoata alte ore, dar nu cele de matematica. La un liceu economic trebuie sa se faca matematica serioasa si nu sa se insiste pe materii care nu au legatura cu profilul liceului ( desen, muzica, religie). Nu e loc pentru toate; de aceea sunt licee cu diferite profiluri. Fiecare sa isi aleaga ce ii place mai mult. E chiar atat de greu de inteles?

Sau nu e nevoie de economisti bine pregatiti in tara asta?

Cei care stiu cum arata subiectele de admitere la ASE Bucuresti, cu siguranta imi dau dreptate.

0 0

23.10.2006 20:54 danycristian

Copiilor le place Religia, in special daca e predata cum trebuie, daca e deschisa problemelor lor si problemelor societatii. Din nefericire exista probleme 'interne' ale disciplinei, materia nu a fost bine aleasa pentru gimnaziu, in special partea de istorie bisericeasca, iar accentul nu este pus foarte mult pe morala, asa cum s-a subliniat deja.

0 0

24.10.2006 21:17 lau

sau poate nu e nevoie de economişti cu frică de Dumnezeu. am impresia că prea mult se bate pe ora de religie, dar ce nevoie are un economist de atâta fizică sau chimie, biologie sa poate chiar limba română?

0 0

25.10.2006 23:03 despina6

Chiar nu intelegeti ca s-a scos din programa matematica in favoarea religiei? Aceasta este pana la urma problema.... Sau va faceti ca nu intelegeti??? Nu s-a scos nici chimia si nici biologia, ci (incredibil) tocmai matematica. Elevii din clasa a 9-a de la liceele economice au ajuns astfel sa aiba numai 2 ore de matematica pe saptamana!!! O aberatie totala care inca mai persista atata timp cat in minister lumea e prinsa cu probleme mult mai importante.

Puteau sa reduca numarul de ore la alte discipline mai putin importante pentru un contabil sau un economist si care nu prea au legatura cu ecest profil.

Probabil dvs ati fi de acord si daca s-ar inlocui toate orele de matematica cu ore de religie (deoarece predati aceasta disciplina), dar eu chiar nu pot sa accept asa ceva. Mi se pare total ilogic.

0 0

26.10.2006 18:12 nala

Pentru despina6: chiar nu intelegeti ca peste 20, 30 de ani sau cati v-o da Dumnezeu, o sa ajungeti in fata Lui si n-o sa va intrebe nimeni ce performante ati avut la matematica? Pentru restul (o sa revin detaliat, daca nu mi se taie contul, cu intrebari pentru fiecare din dumneavoastra, dar acum n-am suficient timp): toti va dati cu parerea cum ar fi bine sa se predea religia, ba unii sunteti chiar crestini practicanti (din ce ati scris eu deduc ca doar practicanti!), dar ati citit careva din dumneavoastra o carte scrisa de sfintii parinti? Ati citit macar unul dintre dumneavoastra vreo carte a parintelui Cleopa? Sau Arsenie Boca? Sau Argatu? Acolo se explica mult mai bine ceea ce incercati dumneavoastra sa explicati si in mod sigur mai argumentat si mai competent.

0 0

26.10.2006 18:12 nala

Pentru despina6: chiar nu intelegeti ca peste 20, 30 de ani sau cati v-o da Dumnezeu, o sa ajungeti in fata Lui si n-o sa va intrebe nimeni ce performante ati avut la matematica? Pentru restul (o sa revin detaliat, daca nu mi se taie contul, cu intrebari pentru fiecare din dumneavoastra, dar acum n-am suficient timp): toti va dati cu parerea cum ar fi bine sa se predea religia, ba unii sunteti chiar crestini practicanti (din ce ati scris eu deduc ca doar practicanti!), dar ati citit careva din dumneavoastra o carte scrisa de sfintii parinti? Ati citit macar unul dintre dumneavoastra vreo carte a parintelui Cleopa? Sau Arsenie Boca? Sau Argatu? Acolo se explica mult mai bine ceea ce incercati dumneavoastra sa explicati si in mod sigur mai argumentat si mai competent.

0 0

26.10.2006 18:40 nala

Pentru despina6: chiar nu intelegeti ca peste 20, 30 de ani sau cati v-o da Dumnezeu, o sa ajungeti in fata Lui si n-o sa va intrebe nimeni ce performante ati avut la matematica? Pentru restul (o sa revin detaliat, daca nu mi se taie contul, cu intrebari pentru fiecare din dumneavoastra, dar acum n-am suficient timp): toti va dati cu parerea cum ar fi bine sa se predea religia, ba unii sunteti chiar crestini practicanti (din ce ati scris eu deduc ca doar practicanti!), dar ati citit careva din dumneavoastra o carte scrisa de sfintii parinti? Ati citit macar unul dintre dumneavoastra vreo carte a parintelui Cleopa? Sau Arsenie Boca? Sau Argatu? Acolo se explica mult mai bine ceea ce incercati dumneavoastra sa explicati si in mod sigur mai argumentat si mai competent.

0 0

26.10.2006 18:40 nala

Pentru despina6: chiar nu intelegeti ca peste 20, 30 de ani sau cati v-o da Dumnezeu, o sa ajungeti in fata Lui si n-o sa va intrebe nimeni ce performante ati avut la matematica? Pentru restul (o sa revin detaliat, daca nu mi se taie contul, cu intrebari pentru fiecare din dumneavoastra, dar acum n-am suficient timp): toti va dati cu parerea cum ar fi bine sa se predea religia, ba unii sunteti chiar crestini practicanti (din ce ati scris eu deduc ca doar practicanti!), dar ati citit careva din dumneavoastra o carte scrisa de sfintii parinti? Ati citit macar unul dintre dumneavoastra vreo carte a parintelui Cleopa? Sau Arsenie Boca? Sau Argatu? Acolo se explica mult mai bine ceea ce incercati dumneavoastra sa explicati si in mod sigur mai argumentat si mai competent.

0 0

26.10.2006 22:15 despina6

Nu inteleg de ce majoritatea celor care pretind a fi credinciosi sunt mult mai putin intelegatori si concilianti decat ceilalti. Isi impun cu prea mare vehementa parerile si mai ales cu orice pret. Tocmai la cei care pretind ca merg des la biserica observ adesea o rautate de neinteles,o neacceptare a aproapelui asa cum este el, o neacceptare a faptului ca nu toti suntem la fel si deci nu putem gandi la fel. Religia este foarte importanta mai ales pentru cei care numai de frica cuiva stiu sa fie oameni. Ce parere aveti de credinciosii care se calca in picioare pentru a ajunge sa ia apa sfintita??? Ei sunt oameni care de o viata au mers la biserica si s-au rugat, dar nu le-a folosit la nimic. Eu personal am o altfel de credinta. Cred intr-un Dumnezeu universal, care este deasupra tuturor religiilor. Asa vreau eu sa il percep . Si de aceea stiu sa ii respect pe toti care au credinta in felul lor, dar ii urasc pe fanatici. Fanatismul religios imi displace total. Iata ca religia in exces poate deveni si ea periculoasa deoarece poate duce la fanatism. Sau nu sunteti de acord cu asa ceva? Iata de ce trebuie sa fim ponderati in toate. Acesta este punctul meu de vedere cu care evident puteti sa nu fiti de acord.

0 0

26.10.2006 22:34 despina6

Despre judecata de apoi....ce sa zic??? Cum o vrea Dumnezeu. Numai El stie daca facem bine ceea ce facem pe acest Pamant. Noi doar ne dam cu parerea. Fiecare dintre noi se crede mai credincios decat celalat. Chiar devenim ridicoli la un moment dat.

0 0

29.10.2006 02:26 iuliana-mihaela

Trebuie sa fim rationali in ceea ce spunem si sa ne argumentam punctele de vedere foarte bine.Educatia religioasa se face inca de la o varsta mica acasa ,in familie,apoi la biserica.Insa disciplina ~religie~ar trebui sa completeze cunostintele despre Dumnezeu si sa il ajute pe tanarul elev-crestin sa raporteze si sa aplice ceea ce invata la religie,in viata sa de zi cu zi.Insa programa pentru religie este foarte incarcata si greoaie.Abordeaza anumite teme care nu sunt pe placul elevilor.Exemple pot fi temele de istorie bisericeasca.Temele biblica care au aplicare si in viata cotidiana au ~mai mult lipici~ la elevi.Predarea religiei in scoala isi are rostul ei,insa trebiue lucrat foarte mult la programa.Atunci cand ne vom imbolnavi grav,va veni candva acea zi,nu o sa mai facem un calcul matematic sau nu vom face un experiment la fizica, ci vom fugi cu gandul la Dumnezeu.Si daca acsa nu am auzit de Dumnezeu?Ce se intampla atunci?Ce speranta ne mai ramane?Sunt o simpla profesoara de religie,care a avut sansa sa lucreze si in Europa .

0 0

30.10.2006 23:54 despina6

Vreau sa propun o tema de meditatie atat pentru cei care predau religia in scoli, cat si pentru cei care elaboreaza programele de religie la scoala primara si la gimnaziu.

Este cazul fiicei mele, careia cand

era mica, ii placea foarte mult sa colectioneze iconite si carti de rugaciuni. Eram surprinsa de atitudinea ei, deoarece pe vremea lui Ceausescu, nimeni nu indraznea sa vorbeasca prea mult despre religie. Era si cazul nostru.

Mai tarziu, cand era la gradinita, m-am intalnit intr-o zi pe strada cu educatoarea ei si mi-a spus ca a fost tare surprinsa sa constate ca, dand copiilor sa desenese ceva din imaginatie, fiica mea si-a ales sa deseneze o biserica ( mai pastrez si acum acel desen).

Amuzant era si cand spunea uneori ca ea vrea sa se marite cu un preot....

Apoi a venit scoala, dar imediat si Revolutia.

Prin clasa a doua a avut un vis deosebit si impresionant totodata. L-a visat pe Isus cu ucenicii sai. Era sprijinit de balconul nostru (deoarece stam la parter) si statea ganditor, cu mainile in poala, privind in jur. Atmosfera era foarte linistita, iar ea se juca impreuna cu o prietena in zona respectiva, in spatele blocului nostru. Era liniste, deoarece zona este necirculata si seamana mai degraba cu o mica livada.

La un moment dat Isus si-a indreptat privirea catre cele doua fetite si le-a facut semn sa vina catre el. S-au ridicat amandoua si in acel moment Isus a spus ca nu vrea sa vina la el decat fiica mea, nu si cealalta fetita, motivand ca ea este obraznica si neascultatoare. Atunci fiica mea s-a indreptat sfioasa catre el. Acesta i-a luat mainile in poala, apoi a mangaiat-o pe crestet si i-a spus "fi binecuvantata ". Apoi ea s-a trezit si mi-a povestit visul.

Cat a fost copil, dupa cum vedeti, a avut o atractie deosebita pentru religie. Problema este ca in timp, lucrurile s-au schimbat. Si aceasta chiar dupa ce a inceput sa faca religia in scoala. Imi povestea niste lucruri pe care chiar nu vreau sa le expun aici, deoarece imi este greu. Orele de religie erau departe de a fi atractive. Nu vreau sa dau vina pe nimeni, desi cu siguranta vinovati exista. Concluziile puteti sa le trageti dumneavoastra.

Evident, nu peste tot se intampla asa.

Dar in aceste codnitii, dati-mi voie sa am rezerve cand se vorbeste despre predarea religiei in scoli. Probabil programa este total neadecvata nivelului de intelegere al elevilor. Altfel cum sa imi explic schimbarea de atitudine a fiicei mele?

0 0

03.11.2006 22:30 paun

Mai draga DESPINA,

Se vede treaba ca esti destul de "in varsta" ,ca sa ma exprim plastic, pentru a avea o educatie formata si aprofundata in epoca de trista amintire. Da-mi voie sa-ti spun ca nu ai niciun drept sa sustii scoaterea religiei din scoala, atat timp cat, fiind cadru didactic, trebuie sa fii preocupata de educatia totala a elevilor si nu doar de nenorocitele tale de ore de matematica, fara de care, probabil, o sa intri in restrangere. In alta ordine de idei, daca tu nu intelegi la ce foloseste Dumnezeu in educatia copiilor, ai dreptul de a-ti retrage copilul de aceste ore, pe motiv de convingere, insa as dori sa stiu daca ai putea fi de acord ca si alti parinti sa-si retraga copiii de la orele de matematica din aceleasi motive? Eu zic sa o lasi mai moale cu rezervele tale in privinta religiei si sa-ti vezi de matematica. Nu de alta dar s-ar putea sa intri in restrangere mai repede decat te astepti.

Scz. daca te-am deranjat, dar cum pentru tine Dumnezeu este o necunoscuta, pot sa-ti spun ca pentru si mai multi oameni matematica este comparabila cu limba rusa sau cu carnea de porc.

0 0

03.11.2006 23:31 despina6

Ce vreti sa spuneti? Nu exista si oameni in varsta care sunt credinciosi? Cred ca ati facut un rationament total gresit....In toate epocile a existat credinta...Imi pare sincer rau ca ati reusit sa va enervati intr-atat incat sa nu va mai puteti controla modul de exprimare. Nu de alta, dar cei care sunt cu adevarat credinciosi, sunt intelegatori si toleranti......In ceea ce priveste limbajul, chiar nu inteleg cum un profesor de filozofie ( si religie! ) poate face asemenea comparatii....Acum inteleg cat de diferiti putem fi noi, dascalii...

In alta ordine de idei, ca un mic amanunt, as vrea sa va spun ca de la bunica mea din Vaslui am invatat prima mea rugaciune " Inger, ingerasul meu" si apoi "Tatal nostru" . Asa ca, sa nu aveti impresia ca eu nu stiu ce inseamna credinta. Sunt insa dezgustata de cei care sunt ipocriti, de cei care sustin ca sunt credinciosi si de fapt dovedesc exact contrariul. Mai sunt dezgustata de cei care vor sa arate ca numai ceea ce au studiat ei si numai ceea ce le place lor este important. Eu nu voi afirma niciodata ca numai matematica este importanta. Aici chiar nu ati nimerit-o. Am dat un exemplu legat de matematica, deoarece eram in cunostinta de cauza. Eu insa am iubit scoala in general si am avut multe materii care mi-au placut. Nu pot spune ca a fost doar matematica...Aceasta a fost una dintre ele ( trebuia sa aleg ceva si am ales matematica).

Iar daca dvs personal nu v-a placut, eu nu am nici o vina.

In privinta restrangerilor de activitate, chiar nu imi fac probleme.

Si poate ca nici dvs nu ar trebui sa va faceti....

0 0

06.11.2006 20:03 iuliana-mihaela

Sa nu mai aruncam cu cuvinte fara a gandi.Sa nu uitam ca in primul rand suntem oameni si toti suntem supusi impulsurilor de moment.Sa nu uitam ca in viata nostra fie ea,personala,fie profesionala trebuie sa fim rationali dar in acelasi timp plini de iubire si ingaduinta fata de semeni,asa cum ests Dumnezeu cu noi.Religia este necesara pentru formarea morala a tinerilor.Fara morala unde vom ajunge?Trebuie sa se lucreze la programa.Asta o putem face si noi,profesorii de religie.Sa nu ne mai aratam cat de teribili suntem si noi profesorii care am fost pregatiti pentru predarea religiei in scoala sa dovedim si eficienta eisi modalitatile de aplicare a ei in viata de zi cu zi.Elevii nostrii au nevoie de exemple concrete din viata,nu de povesti despre crearea Mitropoliei Ardealului,de exemplu.

0 0

06.11.2006 20:03 iuliana-mihaela

Sa nu mai aruncam cu cuvinte fara a gandi.Sa nu uitam ca in primul rand suntem oameni si toti suntem supusi impulsurilor de moment.Sa nu uitam ca in viata nostra fie ea,personala,fie profesionala trebuie sa fim rationali dar in acelasi timp plini de iubire si ingaduinta fata de semeni,asa cum ests Dumnezeu cu noi.Religia este necesara pentru formarea morala a tinerilor.Fara morala unde vom ajunge?Trebuie sa se lucreze la programa.Asta o putem face si noi,profesorii de religie.Sa nu ne mai aratam cat de teribili suntem si noi profesorii care am fost pregatiti pentru predarea religiei in scoala sa dovedim si eficienta eisi modalitatile de aplicare a ei in viata de zi cu zi.Elevii nostrii au nevoie de exemple concrete din viata,nu de povesti despre crearea Mitropoliei Ardealului,de exemplu.

0 0

22.11.2006 19:15 apostul_maria

Dragi colegi profesori, va marturisesc din capul locului ca predau religie.Dupa ce v-am citit randurile m-am intrebat daca nu ar fi cazul sa imi gasesc un nou loc de munca desi sunt in pragul obtinerii gradului II si ma intreb daca mai are rost sa ma duc.Eu nu judec pe nimeni are cine sa o faca nu imi doresc decat sanatate ca de munca nu mi-e frica si Dumnezeu nu ma va pierde.Daca doriti sa plecam din scoala lucrul acesta se va face nu ca vrea unul sau altul ci pentru ca:,,a sosit(incet-incet) vremea cernerii,, Spunea Pr.Arsenie:,,vor veni vremuri cand vi se va cere capul pe butuc pt.a arata dragostea voastra fata de Hristos,,(asta da provocare)PS.am o relatie deosebita cu elevii mei(si cu cei neoprotestanti)dar daca improscam cu noroi suntem mai crestini decat altii? Dragi colegi de religie fiti ingaduitori!Oare vreti mantuire fara suferinta....pilda adevarata Hristos.Eu va stimez indiferent ce e in sufletul si constiinta dumneavoastra.Nu e lucru usor sa fii dascal...Dumnezeu sa va ajute!

0 0

17.08.2007 14:21 lenzexe

unii nici acum nu constientizeaza cat de prost este inteleasa libertatea de romani...treptat devenim tot mai imorali..aud des aplauze pentru razboaiele duse de occident cu alte popoare ce nu doresc democratia de tip american..aud incurajari la rebeliune ...VAD RAUTATE...si acum ca religia nu e buna in scoli...pai e singurul izvor de moralitate care a mai ramas..VRETI SA SCOATEM RELIGIA SI SA INTRODUCEM EDUCATIA SEXUALA??? poate si cu lectii de practica...RELIGIA A RAMAS SINGURUL IZVOR DE MORALITATE in scoli...si e normal sa ramana si in continuare..fie si facultativa sau optionala..nu ca obiect obligatoriu daca nu va convine..iar notarea nu cred ca in practica se face de la 1 la 10 ci de la 7 la 10 sa zicem

...cu ajutorul acestei materii elevii devin putin mai constienti de actele lor si au si un plus la media generala datorita nivelului de notare



ACEASTA COMISIE SA INTREBE ELEVII DACA NU VOR RELIGIE..NU SA LE IMPUNA INCA 5 ORE DE MATEMATICA SAU EDUCATIE SEXUALA..SAU CINE STIE CE ALTCEVA....PENTRU CA E "DEMOCRATIE"

0 0

06.12.2007 16:42 myharzoiu

mihaela

draga "vioscout" se vede ca n-ai nici in clin nici in maneca cu biserica.

Biserica nu este peste lege ea nu propovaduieste faradelegea, ci adevarul si viata.

nu vreau sa te jignesc dar nu sti nimic despre modul de administrare al banilor intrati intr-o biserica.

afla ca acestia sunt contabilizati , preotii elibereaza chitante fiscale pentru ei, iar de doua ori pe an in fiecare biserica se verifica de catre o persoana autorizata toate registrele de intrari-iesiri pentru fiecare ban sau donatie, aici ma refer la bunuri materiale, inclusiv la inregistrarea hartiilor, daca vrei sa sti. aceasta verificare o face un expert contabil care nu are nici in clin nici in maneca cu biserica, el doar vine si verifica corectitudinea tuturor savarsite in biserica.



vreau sa raspund si altor colegi care se vaita ca s-au luat din orele de mate si s-au dat pentru religie.

aflati dragi colegi ca ori cat de multe ore de mate ati avea, elevii tot asa destepti ar fi. va intreb de ce este un nivel asa de scazut la promovare la capacitate? nu din cauza ca nu toti profii. nu prea isi fac datoria la ore ca sa isi atraga cati mai multi elevi la meditatii si acum voi dati vina pe religie ca sunt elevii nepregatiti?

religia nu-i invata formule matematice, nu-i indoctrineaza asa tare cum spuneti voi, incearca sa-i sprijine, sa-i ajute sa le ofere raspunsuri la intrebarile crude ale acestei vieti.

in viata omul nu traieste din formule matematice.

trebuie sa-i pregatim pe elevi si pentru viata.

sa le deschidem ochii asupra ceea ce ii asteapta dincolo de formule si probleme matematice si nu numai. cati dintre voi n-ati invatat o groaza la fizica, chimie, si spuneti-mi cat va foloseste din ce ati invatat in viata de zi cu zi. Cat la suta folositi?

Dar nu ati intalnit si voi oameni care primesc o raza de mangaiere atat la bucurie, cat si la necaz in sfanta biserica?

De ca vreti sa dezradacinati crestinului mangaierea, nadejdea, speranta, credinta sa.?

profii. de religie au studiat ca si voi din dragoste fata de dumnezeu aceasta materie, putin spus, religia, timp de 4 ani la facultate, isi iubeste meseria ca si voi .vrea sa dea roade munca sa. nu va ia olimpicii, nu va ia elevii, vrea sa ii duca intr-un loc sacru, pur, vrea sa le sadeasca in suflete dragostea fata de semeni si fata de dumnezeu. vrea sa promoveze ideea ca toti suntem egali, toti trebuie sa ne bucuram de aceleasi drepturi. Prof. de religie, e alaturi de elevul sau cand trece si prin momente mai grele. Suferinta unui copil nu se alina cu formule matematice, bucuria nu se impartaseste cu formule matematice ci cu o sipla privire calda si un sfat bun.

Asta e religia.

0 0

20.01.2008 00:04 vasy_r

In sfarsit o replica buna. Felicitari Mihaela

0 0

31.01.2008 23:47 georgebaciu

La religie se pricep toti(...), din pacate este multa ignoranta.

Cred ca cine il iubeste pe Dumnezeu nu vorbeste prea slobod despre subiecte care il depasesc.

0 0

08.02.2008 17:41 Manasie

Am citit parerile de pana acum,nu stiam daca sa intervin sau nu.Privesc cu durere in suflet cum dintr-o data nu mai este nevoie de Dumnezeu,sau vrem sa credem ca putem trai alaturi de un Dumnezeu mai mic,care sa nu ne incomodeze la nelegiuirile si nedreptatile zilnice.Cea mai mare realizare a diavolului este sa ne faca sa credem ca nu avem nevoie de Dumnezeu,sau sa ne spuna ca relatia cu Dumnezeu poate fi amanata.De ce sa dam o educatie religioasa copilului,cand unii parinti nu o au?Sau pentru unii care au vorbit aici Religia creeaza un sentiment de fustrare?Prigoane au fost din totdeauna,au venit si vor trece.Au incearcat si altii de 2000 de ani sa dezbine crestinismul si nu au reusit,credeti ca se va intampla ceva acum cu revolta impotriva orelor de religie?Nu,fiindca Dumnezeu poarta de grija!Unii vorbesc aici de o indoctrinare religioasa,de prozelitism,de fortare a libertatii de gandire,a libertatii de exprimare a copilului si alte motive puerile.V-a intreb daca ati vazut vreodata fetele copiilor cand inaintea orei de religie se rosteste rugaciunea?Daca ati vazut bucuria unui copil care se spovedeste si apoi este impartasit?Sentimentul implinirii unui copil care are cu sa-si impartaseasca gandurile?Poate intradevar nu ati avut ochi sa vedeti acest lucru,dar stim sa aratam degetul amenitator si sa strigam..."FARA Dumnezeu".Sunt scoli unde profesorul de religie este privit ca un paria,unde directorul ar face orice sa puna bete in roate,unde o parte din profesori... "vechii"...te trateaza ca pe un nimeni ,si multe as putea enumera.Sunt profesor de 10 ani,predau Religia Ortodoxa,si cu toate piedicile puse imi implinesc munca si sunt convinsa ca si ceilati colegi isi indeplinesc misiunea pentru care ne-am format.Obiectii ar fi:materie incarcata ,programa etc,dar vedeti esenta inainte de toate.Si la final o cugetare a unui poet englez,John Keats,care mie mi-a dat de gandit;"Sunt un laş, nu pot indura suferinţa de a fi fericit".Dumnezeu sa ne ajute!

0 0

25.09.2008 10:36 tatageo

Fratilor, nu uitati un singur lucru - **Ce ii va folosi omului daca va castiga lumea intreaga (n.a. - toate cunostintele - mai mult sau mai putin folositoare)daca isi va pierde sufletul sau ? ** Daca si emericanii au inteles ca NIHIL SINE DEO! este ca o realitate fireasca a vietii, de ce Dumnezeu trebuie scos din scoala romaneasca ?

0 0

25.09.2008 10:38 tatageo

Am scris aceste cuvinte (corectam - americanii) ca un profesor cu vechime de 16 ani in predarea a doua materii mult hulite - Religia si Muzica!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN