Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Inspectorii isi strivesc profesorii sub manuale



Inspectorii de specialitate din Ministerul Educatiei sint cei care verifica daca profesorii isi predau lectiile "ca la carte". Dar cartile le scriu tot ei si nu de putine ori le si impun.

In Directia de invatamint preuniversitar din Ministerul Educatiei sint peste 20 de inspectori de specialitate care scriu manuale scolare si carti de teste pentru capacitate, bacalaureat si olimpiade, dar tot ei sint cei care elaboreaza metodologii si subiecte pentru aceste teste, evalueaza periodic programa scolara, manualele alternative si materialele didactice auxiliare. Secretarul de stat pentru invatamintul preuniversitar, Dumitru Matei, recunoaste ca a vazut carti cu teste de bacalaureat scrise de subalternii sai, insa nu vede cu ochi buni rivna cu care inspectorii scot manual dupa manual. "Ei au statut de functionari publici si atunci sint in incompatibilitate. Nu cred ca este corect si legal. Ei au un aport la conceperea programei scolare si urmaresc in teritoriu ca lucrurile sa se desfasoare in normalitate. Ei au voie sa scrie carti, romane, dar nu manuale scolare", explica Dumitru Matei.

Directoarea Directiei in care lucreaza inspectorii, Liliana Preoteasa, spune ca asemenea practici "nici nu sint interzise, dar nici nu se aproba". "Intr-adevar inspectorii sint autori de manuale, dar unii le-au scris in 1995 cind nu aveau functia de inspectori, plus ca o parte dintre manuale nu au fost cumparate de minister, prin licitatie, ci sint pe piata si le poate cumpara oricine."

Manevre cu literatura universala

Doina Rusti, conferentiar si specialist in istoria culturii si civilizatiei, a avut probleme la evaluarea de anul acesta a manualului de literatura universala, desi are experienta ca autor a opt manuale de liceu. "Manualul inspectoarei de limba romana, Miorita Got, a intrat dupa contestatii, desi nu participase la licitatie. Faptul ca intre manualele intrate pe usa contestatiilor, ca sa zic asa, se afla unul semnat de inspectorul ministerial mi se pare jenant. Un inspector ar trebui sa fie arbitru in problema manualelor, si nu jucator. Mai mult, la consfatuirile anuale inspectorii se intilnesc cu oamenii din tara si isi fac reclama la manuale", spune Doina Rusti. Miorita Got are manuale de limba romana aparute si in 2006, unele fiind si pentru admiterea la liceu, bacalaureat sau admiterea in ivatamintul superior. Inspectoarea a refuzat sa comenteze.

Promovarea testelor de istorie

Exista si siuatii in care manualele sint scrise de rudele inspectorilor din minister. O profesoara de istorie de la o scoala din Focsani, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, povesteste cum Nicoleta Dumitrescu, sotia inspectorului de istorie, Doru Dumitrescu, "an de an isi baga manualele in scoli cu ajutorul sotului". "Interesant e ca scrie si manuale de teste pentru examenele nationale, pe care chiar eu le-am luat pentru copii de la Inspectoratul Scolar Vrancea, desi vinzarea lor ar trebui sa se faca la taraba, nu prin inspectorat", spune profesoara. Nicoleta Dumitrescu are teste de istorie pentru bacalaureat care apar in fiecare an si costa 98.000 de lei vechi si o Istorie de clasa a XII-a care costa aproape 200.000 de lei. Rasplata autorilor este confidentiala. Daniela Papadima, directoarea Editurii Humanitas, unul dintre editorii cartilor Nicoletei Dumitrescu, spune ca "in general, autorii primesc 8% din vinzari, dar procentul difera de la o editura la alta".

Harul scriitoricesc

Nicolae Ilinca, inspector de geografie in cadrul ministerului, nu vede nimic gresit in a scrie manuale. "Prin Constitutie am dreptul de a scrie. Pot sa scriu tot ce vreau eu, de la scrisori pina la manuale scolare. Iar profesorii au libertatea sa aleaga ce manual doresc. In momentul in care eu ma simt util si consider ca pot sa aduc un milimetru de cistig pentru cei care asteapta ceva care nu se regaseste in alta parte, de ce trebuie sa retezam, sa stopam aceasta sansa? Pe mine nici nu ma intereseaza daca se vinde o jumatate de manual, sau unu, sau sapte, sau zece", spune Nicolae Ilinca.

"Situatia unui conflict de interese"

Liderii sindicatelor profesorilor sint de parere ca inspectorii "sint in situatia unui conflict de interese. Si situatii de acestea au fost mai multe. Mircea Paunescu, fost secretar de stat, a trebuit sa-si pareseasca functia tocmai din acest motiv", isi aminteste Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale. Mariana Becic, presedinta pe Bucuresti a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, spune ca "partea proasta e ca ei influenteaza prin telefon si nu exista nici un fel de material doveditor, doar daca profesorii ar vorbi. Dar oamenii nu fac treaba asta. Profesorul primeste indicatia de a cumpara manualul, ca este cel mai bun si asa mai departe".
(Iuliana Gatej, 24 octombrie 2006, Cotidianul)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 24.10.2006 09:44 | 1071 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (2)

0 0

24.10.2006 21:29 vioscout

Este o concurenta neloiala pe de o parte si o incalcare flagranta a legii, in fapt o incompatibilitate intre functia ministeriala si ..economia de piata pe care o promoveaza/favorizeaza in interes propriu acesti inspectori. Nu cred ca se vor lua masuri si vom ramane cum am stabilit "cainii latra, caravana trece"sau "la vremuri noi, tot...noi".

0 0

25.10.2006 17:58 flo_flo

INtr-adevar toti ajugem autorii pt ca da bine si la punctaj.Prof de limba rromani autor sau coautor scoate la manuale in limba rromani,pe care se trec inca Xxxxx autori ,care de fapt nu sunt rromi.Statul cheltuie bani grei cu aceste manuale,pe care dl prof nu le duce la clasa ca nu are cui si nici nu prea si-o doreste.Culmea ca studiaza cu elvii la el acasa(aici se face desegregarea sau segregarea lor).Directorul spune ca dl are hartie de la Inspectorat pt a studia din frumoasele manuale acasa.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN