Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

ÎPS Bartolomeu îi afuriseşte pe duşmanii orelor de religie

Se ştie că şcolile noastre sunt agresate de tentaţia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualităţii premature, a vulgarităţii de limbaj şi a devierilor de comportament, şi că singurele autorităţi capabile să le stăvilească sunt familia şi şcoala, rolul principal revenindu-i religiei, deoarece orice religie din lume îl învaţă pe copil numai binele, ajutându-l să se ferească de rău", a declarat recent Mitropolitul Clujului, Bartolomeu. Înalt Preasfinţia Sa a denunţat campania Asociaţiei "Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă" care, "într-un document aberant şi agramat, cere eliminarea predării religiei în şcolile publice, acuzând încălcarea sistematică a dreptului la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie a copiilor", se arată într-un comunicat al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. "Dacă Iisus îndeamnă: Lăsaţi copiii să vină la Mine, aceşti reprezentanţi ai societăţii civile din Buzău clamează: Stopaţi grapele şi erbicidele şi lăsaţi buruienile să vă îmbrăţişeze copiii!", a spus Mitropolitul. Remus Cernea, directorul executiv al Asociaţiei "Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă", ne-a declarat că "datele obţinute de la Ministerul Educaţiei arată că, la început de an şcolar, în peste 90% din unităţile publice de învăţământ au loc servicii religioase în incinta acestora, susţinute de preoţi, deşi art. 318 din Codul Penal precizează că fapta de a obliga o persoană, pin constrângere, să participe la serviciile religioase ale vreunui cult sau să îndeplinească un act religios legat de exercitarea unui cult se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni. Fapta este cu atât mai gravă cu cât persoanele obligate erau copii, aflaţi în instituţii publice de învăţământ, în timpul programului şcolar". Potrivit lui Cernea, abuzurile religioase sunt tot mai frecvente în şcoli: "O profesoară de religie din Buzău le-a spus elevilor de clasa a II-a că evreii l-au crucificat pe Iisus, prin urmare sunt spurcaţi. Două eleve din clasă erau evreice, iar toţi copiii au început de atunci să le spună spurcatelor. Vorbim de tensiune, ură, învrăjbire între copii".
Mitropolitul Bartolomeu atacă Ministerul Educaţiei
Reprezentanţii Asociaţiei "Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă" solicită Ministerului Educaţiei "să dispună să nu se mai oficieze servicii religioase în incinta unităţilor publice de învăţământ în timpul programului şcolar, să se afişeze în toate unităţile publice de învăţământ din România, la loc vizibil, informaţii privind caracterul facultativ al disciplinei Religie, în conformitate cu prevederile Legii învăţământului, să fie retrase simbolurile religioase de pe pereţii unităţilor publice de învăţământ cu excepţia sălilor de clasă în care se desfăşoară orele facultative de Religie". Mitropolitul Bartolomeu s-a declarat surprins de "uşurinţa cu care instituţii precum Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul şcolar Cluj s-au grăbit să ia în seamă manifestul asociaţiei fără să ţină cont de faptul că Legea învăţământului e clară, planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Aceeaşi lege stipulează că elevul, cu acordul părinţilor sau al tutorelui, e liber să-şi aleagă pentru studiu religia şi confesiunea şi, mai mult, e liber să nu frecventeze ora de religie. Care e legea care să interzică oficierea unui Te-Deum inaugural de 10-15 minute, înainte de începerea efectivă a anului şcolar şi cu participare absolut benevolă?

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: emil | 24.10.2006 21:33 | 786 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (2)

0 0

25.10.2006 19:40 emil - Autor

IPS ar trebui sa se autoafuriseasca pentru intoleranta de care da dovada!

0 0

08.11.2006 19:12 clementina_si

Copiii nu pot fi obligati sa faca ceea ce nu vor. Cat despre simbolurile religioase din institutiile de invatamant: cum romanii sunt majoritari ca si ortodocsii nu vad nimic rau. De ce nu s-au legat si de simbolurile nationale din scoli?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN