Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

De frica tezelor cu subiect unic

Incoerenta Ministerului Educatiei, in privinta tezelor cu subiect unic la clasa a VII-a, debusoleaza si nemultumeste elevii si parintii direct implicati. Elevii si parintii din scolile bucurestene nu mai stiu ce sa mai creada, de vreme ce ministerul nu rezolva o data lucrurile. "Daca domnul de mate' nu a trecut de o anumita lectie, pentru ca a ramas in urma, si la teza o sa ne dea exact acel exercitiu, inseamna ca nu o sa trecem examenul! Nu se stie ce au invatat unii si ce au invatat ceilalti!", spune Delia, de la Liceul Teoretic "Alexandru Vlahuta" din Bucuresti. "Decizia luata de MEC este proasta, pentru ca fiecare profesor are metoda lui de a preda si ritmul difera de la o scoala la alta! In fiecare an scot idei noi!", spune si Florin, de la Scoala 45.

Cat despre "nivelul mediu" al tezelor, elevii au serioase indoieli. "Ce inseamna nivel mediu? Eu nu consider ca nivelul mediu din Scoala 11 este acelasi cu nivelul mediu al unei scoli din cine stie ce sat!", spune Vlad, din Liceul "Alexandru Vlahuta". Altii sunt sceptici in privinta corectarii: "Daca eu am rezolvat dupa o anumita metoda la clasa, iar profesorului corector nu ii place, atunci voi fi depunctat! Asa, profesorul meu stie cum am invatat!", spune si Vlad. Profesorii sunt cei care trebuie sa dea explicatii pentru deciziile ministerului. "Cred ca nu exista zi in care elevii sau vreun parinte sa nu ma intrebe ce mai stiu de teze! Elevilor le este cel mai teama de gradul mare de dificultate al tezelor. Am incercat sa le explic, dar sunt copii si nu inteleg ca este o teza, la fel ca la clasa a VI-a", ne-a declarat directoarea scolii, profesoara de limba romana. Un profesor de matematica a spus ca elevii sunt atat de speriati incat ii cer, uneori, sa reia explicatiile la unele lectii de mai multe ori, pentru a fi siguri ca au inteles si ca vor trece de teze.

Unii elevi vad si partea plina a paharului: daca dau acum teza din materia de pe un semestru, nu mai dau Teste Nationale, din materia claselor V-VIII. In plus, spun ei, "notiunile se fixeaza mult mai bine", iar "aceste teze le-au introdus ca sa ne indreptam spre Europa!", crede Zana, de la Scoala 45. Elevii se consoleaza cu ideea ca nu mai trebuie sa invete atat de mult in clasa a VIII-a si nici sa faca meditatii, avantaj recunoscut si de parinti. "E bine pentru ca nu o sa mai platesc meditatori! In rest, aproape ca nu ma mai surprinde ce decide Guvernul! Daca aveam bani, il duceam la o scoala particulara!", spune Maria P., mama unui elev de clasa a VII-a, de la Liceul "Vlahuta". Parintii din FNAP-IP (Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar) nu sunt de acord cu modificarile MEC-ului, in timpul anului scolar, si protesteaza ca nu au fost intrebati atat ei, cat si elevii cum ar aprecia o asemenea schimbare. "Nu mai acceptam ca soarta copiilor nostri sa fie jucata la zaruri, in lupte surde de culise, prin decizii pripite, fara organizare, atata timp cat acestea hotarasc implacabil soarta atator copii", au spus membrii FNAP-IP.

In cursul acestei saptamani, Mihail Hardau, ministrul Educatiei, ar trebui sa semneze ordinul de aprobare a metodologiei de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic si sa clarifice situatia celor aproximativ 235.000 de elevi de clasa a VII-a. elena.larion@gandul.info, 25 ocy.2006


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 24.10.2006 23:54 | 2739 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (12)

0 0

25.10.2006 10:55 alinab

Absolut de acord. O mare brambureala din care o sa aiba unii de castigat, ca de fiecare data, si eternii invinsi suntem tot noi profesorii impreuna cu elevii.

0 0

25.10.2006 14:55 medi

Problema e cu materia claselor a V-a si a VI-a. Ce se face cu ea? Nu mai e la fel de importanta?

0 0

25.10.2006 18:19 leordean_bobby

"faina chestia asta" , bu si cine pierde si cine castiga???? ei bine noi+elevii pierdem si de castigat???? oare cine..... habar nu am :(

0 0

25.10.2006 19:18 gina

Ma intreb daca acei care au decis teza la matematica pe 24 noiembrie stiu programa de matematica pentru clasa

a 7-a. Spun acest lucru fiindca dupa toate aparentele nu stiu programa si habar nu au ca in prima parte a trimestrului I se face o recapitulare din clasa a 6-a si completari. Indiferent cum si-a facut un profesor planificarea dupa parerea mea este prea putina materie din clasa a 7-a pentru a da o teza!Eu marturisesc ca "am dat fuga" sa ma uit la planificarile colegilor de pe didactic, creznd ca poate ei au altceva decat mine. Sunt cam la fel cu ale mele( planificarile) deci....Sunt trista pentru acesti elevi pe care se fac experimente si sunt foarte fericita ca al meu copil a terminat scoala .Ma deranjeaza si chestia cu 50 de minute: pai sunt roboti?! Da, se spune ca doar la clasa a 8-a se da teza in doua ore, dar serios , toata lumea da teza in doua ore si la clasa a 7-a. Elevii se sperie cand aud cuvantul " TEZA", le trebuie timp sa se gandeasca, mai ales ca este asa de importanta.

0 0

25.10.2006 19:29 garbearenata

Hai sa trimitem un protest toti ministrului despre felul in care face schimbari din mers!Sau mai bine sa nu se prezinte nimeni la teze la data stabilita!

0 0

25.10.2006 21:48 sdiana

Cei care au propus teza cu subiect unic sa faca si o planificare unica, valabila in orice colt de tara. Sa nu se mai ceara personalizarea planificarilor.Sau sa se gandeasca mai bine la ce propun si din timp...

0 0

25.10.2006 22:59 mmihaela66

Ce se intampla cu copilul care este bolnav in ziua respectiva?

0 0

25.10.2006 23:41 adela_gorcea

Adevarat ca pana nu exista o planificare unica, nu se poate cere teza cu subiecxt unic.Problemele de la matematica sunt valabile si la romana, este foarte multa recapitulare la inceputul clasei a VII-a!!!Cei care iau hotarari care afecteaza viitorul copiilor stiu acest lucru??Ma indoiesc!

0 0

26.10.2006 20:28 camaras_tibi

TIBI (26-10-2006-20:45

Daca totusi ramane valabila ideea,macar

profesorii care corecteaza sa fie stiuti ,la fel ca si subiectele,in ultima clipa.

0 0

27.10.2006 00:20 despina6

Buna ideea cu boicotarea tezei, dar nu cred ca va avea cineva atata curaj :)

0 0

27.10.2006 19:34 darcky

Cand este teza la romana????

0 0

27.10.2006 19:47 marikaj

Ministerul da inapoi

se amana tezele pentru semestrul al II-lea

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis ca tezele cu subiect unic pentru clasa a VII-a să fie susţinute, în anul şcolar 2006-2007, numai în semestrul al II-lea

27.10.2006



În zilele de 26 - 27 septembrie 2006, a avut loc la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, întâlnirea conducerii Ministerului Educaţiei şi Cercetării cu inspectorii şcolari generali, la care au participat în calitate de invitaţi liderii federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar. Motto-ul sub care s-au desfăşurat dezbaterile a fost cel exprimat de ministrul Mihail Hărdău: „Trebuie reclădită încrederea în învăţământul românesc".



În prima zi a întâlnirii, ministrul educaţiei şi cercetării a abordat principalele aspecte ale temelor propuse spre dezbatere:

- descentralizarea sistemului de învăţământ preuniversitar

- stadiul derulării investiţiilor în infrastructura învăţământului preuniversitar

- tezele cu subiect unic pentru clasa a VII-a

- modificarea Legii învăţământului.



Domnia sa a subliniat şi importanţa alocării fondurilor în infrastructură, considerat㠄istorică" după 1989, precum şi a bugetului educaţiei pentru 2007, primul an în care acesta va depăşi procentul de 5% din PIB. Totodată, ministrul Mihail Hărdău a precizat că sumele alocate refacerii infrastructurii din învăţământ trebuie folosite eficient. „Nu sunt de acord ca, la sfârşitul acestui an, să returnăm la bugetul de stat niciun leu destinat unităţilor de învăţământ", a declarat ministrul educaţiei şi cercetării.



Referitor la propunerea privind introducerea tezelor cu subiect unic, ministrul Mihail Hărdău a reiterat faptul c㠄elevul este în centrul atenţiei noastre". Prin urmare, având în vedere posibilul impact emoţional, atât în rândul elevilor, cât şi în rândul părinţilor, MEdC - după dezbaterile din cele două zile - a decis următoarele:

- tezele cu subiect unic pentru clasa a VII-a se vor desfăşura în anul şcolar 2006-2007 numai în semestrul al II-lea

- analiza rezultatelor tezelor cu subiect unic va reprezenta fundamentul unui studiu privind posibilitatea modificării modului de evaluare la sfârşitul ciclului gimnazial ca bază privind admiterea în clasa a IX-a.



Director,

Mircea MUREŞAN

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN