Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Organizatia ŤSalvati Copiiiť avertizeaza

Raportul "Situatia respectarii drepturilor copilului", intocmit de catre organizatia "Salvati Copiii", scoate la iveala aspecte ingrijoratoare cu care Romania se confrunta din acest punct de vedere. Consumul de droguri, abuzul fizic si sexual, exploatarea prin munca a copilului, traficul de copii sunt doar cateva dintre fenomenele semnalate de organizatie.

Raportul dat, ieri, publicitatii de reprezentantii "Salvati Copiii" arata ca Romania a devenit o piata de desfacere pentru substantele psihotrope. "Statisticile arata o situatie din ce in ce mai ingrijoratoare in ceea ce priveste incidenta consumului de droguri. Daca in trecut se consumau droguri usoare precum marijuana, acum se trece direct la injectia intravenoasa a heroinei", se arata in raportul "Situatia respectarii drepturilor copilului". Din aceeasi sursa aflam ca varsta consumatorilor a scazut dramatic, varsta minima inregistrata fiind de 10 ani. Astfel, potrivit unui studiu al Directiei de Sanatate a Municipiului Bucuresti, 4% din populatia copiilor cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani a consumat droguri. Cei mai expusi sunt copiii din orasele mari, in special baietii. "Cresterea consumului de droguri, in mod special in randul tinerei generatii, reprezinta una dintre problemele cele grave cu care se confrunta societatea romaneasca", considera coordonatorii raportului. Conform rezultatelor unui studiu national privind consumul de tutun, alcool si droguri in randul adolescentilor care frecventeaza liceul, consumul de marijuana/hasis este de 3% (dublu fata de anul 1999), consumul de amfetamine a crescut cu 85%, iar cel de ecstasy s-a triplat. "Cresterea consumului de droguri este ingrijoratoare si prin prisma consecintelor dramatice pe termen mediu si lung asupra sanatatii publice (cresterea incidentei HIV/SIDA, a imbolnavirilor cu hepatita A, B si C, a cazurilor de tuberculoza) si prin asocierea sa cu o rata crescuta a infractionalitatii asociate traficului ilicit de droguri", ne informeaza raportul "Salvatii Copiii".

Drogurile aduc moartea
Conform datelor publicate de catre Comisia Nationala de Lupta AntiSIDA, in anul 2005 a fost depistat un caz nou de infectie HIV ca urmare a injectarii drogurilor, ajungandu-se la un numar total de zece cazuri HIV pozitiv prin consum de droguri injectabile, in perioada 1995-2000. Conform acelorasi surse, in anul 2005 au fost depistate doua noi cazuri de SIDA datorate injectarii drogurilor, ajungandu-se la un numar de sapte cazuri, in ultimii cinci ani. Anul trecut, sase adolescenti au decedat ca urmare a consumului de droguri.

România, certata cu legea
"Desi exista institutii cu responsabilitati in prevenirea, tratarea, combaterea consumului si traficului de droguri, in viata de zi cu zi, in Romania nu se respecta legislatia in vigoare in ceea ce priveste vanzarea de bauturi alcoolice si tutun minorilor. Totodata, nu exista un numar suficient de servicii de tratament pentru persoanele dependente de droguri, iar personalul implicat in prevenirea, tratarea si combaterea traficului de droguri nu este pregatit din punct de vedere profesional", se arata in raport. De asemenea, "Salvati Copiii" ne informeaza ca in Romania nu exista decat doua centre pentru tratament de metadona si nici o comunitate terapeutica care sa asigure asistenta psihologica a celor aflati in recuperare. In prezent, in Bucuresti exista 24.000 de consumatori de heroina injectabila, care consuma o cantitate de 12 kg de heroina pe zi. "Nu dorim sa punem Romania intr-o lumina proasta, dorim doar sa ne asiguram ca lucrurile vor intra pe o panta favorabila, iar copiii vor gasi suport din partea autoritatilor, si nu numai", a precizat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv "Salvati Copiii". In anul 2007, Raportul "Situatia respectarii drepturilor copilului" va fi trimis Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului.
Autor: Andreea Dancu
Data: Vineri, 27 octombrie 2006
Sursa: Gardianul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 28.10.2006 08:21 | 1056 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

28.10.2006 19:17 vioscout

Pe fondul degradarii continue a societatii in general, copii sunt primele victime ale incompetentei guvernantilor si ...educatorilor . Sistemul educational rudimentar din Romania, in corelatie directa cu slaba motivare a cadrelor didactice, ne arata de fapt ca scoala este o institutie a comunitatii care face orice, dar cel mai putin educatie...

Semnalul de alarma tras de o parte a societatii civile responsabile - cu adevarat neguvernamentale!!-, ar trebui sa stimuleze ministerul si guvernul sa ia masuri urgente, dar pentru asta este nevoie de pricepere si competenta...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN