Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Basescu nu vrea uniforme scolare

Astfel, seful statului a retrimis legea in parlament, motivand ca ar fi un cost suplimentar pentru elevii care provin din familii sarace.
"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 28.10.2006 17:44 | 1340 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (18)

0 0

29.10.2006 13:56 adela_gorcea

Mai bine s-ar plati de la buget cate un om de paza in fiecare unitate de invatamant, decat sa li se ceara elevilor sa-si plateasca ecusoanele sau uniformele.Probabil cineva ar avea de castigat din aceasta afacere!

0 0

29.10.2006 14:25 anahodoroaba

Că e vorba de uniforma sau de altă ţinută, tot costă.Îmbrăcămintea obişnuită se ia din drum Pe parcursul unui an sau doi, e mai puţin costisitoare o uniformă. Pentru familiile defavorizate, sărace să se gasească resurse pentru a li se da uniforme gratuit. Dacă vin ca vai de ei în hainele pe care şi le pot permite în timp ce altii vin cu "ţoale de firmă" e normal?

0 0

29.10.2006 16:37 cdiasimi - Autor

Din acest punct de vedere e mult mai bine cu uniforma. Eventual, s-ar putea cauta "sponsori", care sa acopere o parte din cheltuielile pentru uniforma, daca nu in totalitate, macar 50%.

0 0

29.10.2006 18:16 emese_d

Toata copilaria mea am purtat o uniforma oribila si cordeluta pe cap... le-am urat din tot sufletul!

Uniforma ne trebuie pentru a uniformiza sau pentru a personaliza?

0 0

29.10.2006 18:27 darcky

Nu mi se pare corect ca noi,elevi sa purtam uniforme.Prin ce ne mai deosebim???Plus ca la scolile generale nu se pun uniforme ,de ce sa purtam decat noi,cei de la licee???

0 0

29.10.2006 19:01 lia

Ati intrat vreodata in vreuna din scolile din UE? indiferent de sistemul politic de guvernare al tarii sau de tipul si nivelul institutiei din invatamantul obligatoriu .... elevii au uniforme si nu se plange nimeni de "unformizare" ..."egalizare"... "stirbire a personalitatii" .... etc. Numai in Romania exprimam temeri, frustari, neputinte ale sistemului discutand forma si nu continutul acestuia. Ciudat, nu?!??

0 0

29.10.2006 19:12 despina6

Sincer, nici mie nu mi-a placut deloc uniforma scolara, dar incercati totusi sa intrati prin scoli si prin licee sa vedeti cum inteleg unii elevi sa vina imbracati atunci cand li se ofera libertate de exprimare. Din punctul meu de vedere,intr-o institutie cum este scoala, nu trebie sa existe decat seriozitate si decenta. Extravaganta nu are ce cauta. Elevii pana in clasa a X-a, deoarece sunt inca in formare,ar trebui sa poarte obligatoriu uniforma, intrucat s-a dovedit clar in toti acesti ani de dupa revolutie, ca ei inca nu stiu ce inseamna tinuta decenta la aceasta varsta. In plus, eu cred ca asa se cade intr-o institutie serioasa cum este scoala. De ce oare poarta uniforma medicii, aviatorii, stwardezele, politistii, militarii, personalul multor firme etc. ???? Si asta se intampla nu numai la noi in Romania, ci peste tot in lume. Cum ar fi daca ar veni si ei imbracati la fel de pestrit ca elevii nostri? Este clar ca nu se imbraca asa pentru uniformizare ci scopul uniformei este cu totul altul. Medicii au nevoie de uniforma penru protectie iar restul, ca element distinctiv al institutiei din care fac parte. Ei pot fi astfel recunoscuti ca apartinand unei institutii in care tinuta este foarte importanta si deci nu poate fi intamplatoare. In plus, o uniforma scolara bine proiectata si realizata ar putea oferi elevului un plus de confort comparativ cu imbracamintea foarte stramta, mulata si "decoltata la toate nivelurile" pe care elevii din ziua de azi in general o prefera.

Eu sunt pentru uniforme obligatorii, dar acestea eventual sa fie personalizate in functie de institutia scolara.

0 0

29.10.2006 20:01 micky

Uniforma?Sa fim seriosi...Nu este asta solutia pt. a educa copiii si pt.a-i face mai buni.

0 0

29.10.2006 20:27 despina6

Atunci sa le lasam pe fete cu buricul gol la tabla?????? Este jenant....Poate nu stiti cum este mai ales pe la licee. In plus, par vopsit,ruj strident,fuste extrem de scurte,etc. Vi se pare normal? Multi nu inteleg ca nu se cade sa te prezinti asa in fata unui profesor si intr-o scoala. Iar parintii spun ca de multe ori sunt depasiti de situatie deoarece copiii nu ii mai asculta sau altii motiveaza ca nu ii pot controla cum se imbraca deoarece sunt la munca.

Eu sunt chiar pasionata de moda, dar nu pot fi de acord cu asa ceva in scoala, ci numai in afara ei. Inclusiv in ceea ce ne priveste pe noi profesorii. Si noi ar trebui sa fim ceva mai atenti la tinuta proprie cand intram la clasa.

0 0

29.10.2006 20:38 vioscout

Uniforma a apaarut acum un secol pentru atenuarea deosebirilor intre elevii bogati si saraci. Acum niste minti crete, cu idei fixiste de sorginte proletcultista, din dorinta lor de a-si arata slugarnicia (incompetenta, pt. mine) fata de sustinatorii lor, vin cu propuneri legislative dintre cele mai idioate posibil. De fapt, Basescu a facut ce era normal, ia trimis la PLIMBARE CU LEGEA LOR CU TOT!

0 0

29.10.2006 23:20 emil

Da, Basescu a facut ceea ce era normal: a cautat sa castige voturi de la tineri si s-a bagat acolo unde nu trebuie, ca un tatuc proletcult(sic!) adevarat!

Parerea mea este ca in scoala sunt necesare TINUTE, semne distictive exact asa cum scrie in lege. Observati ca nu e vorba de uniforme.

Eventual se pot vedea discutiile pe FORUM...

0 0

30.10.2006 06:50 despina6

Pentru noi profesorii, ar fi mult mai simplu asa, sa nu ne implicam prea mult in educatie, sa-i lasam sa vina imbracati cum vor la scoala, sa invete numai ce vor si cat vor. Dar sa nu ne mai miram apoi de rezultatele proaste sau chiar catastrofale uneori. In plus, asa cum bine s-a spus, ar trebui sa ne gandim si la cat de prost se pot simti cei care nu au posibilitatea de a-si schimba zilnic toaletele.

0 0

30.10.2006 08:54 emese_d

Uniforma nu trebuie introdusa din cauza ca unii au bani sa-si schimbe zilnic hainele iar altii nu! Asta e mentalitate comunista! De ce nu le interzicem sa-si aduca la pachet sunca, cascaval, banane sau ciocolata? Altii poate nu-si permit decat un corm simplu... Am vazut in fata unui liceu masini de lux, care erau ale elevilor din clasa a 12-a, nicidecum ale profesorilor... Trebuie sa acceptam ca unii au bani iar altii nu!

Altfel trebuie pusa problema: sa fie imbracati DECENT, CURAT, dovedind si prin tinuta RESPECT fata de profesori, colegi, actul educational si institutie... Iar asta se poate obtine prin educatie si prin reglementari interne ale scolii. Intr-o scoala considerata BUNA, la care elevii ravnesc sa ajunga, o scoala care este apreciata de comunitate, se poate introduce o tinuta vestimentara cu elemente distinctive, exact ca in alte tari, dar care sa fie purtata cu mandrie de catre elevi.

0 0

30.10.2006 13:31 despina6

Problema celor care au bani e ca isi etaleaza ostentativ tinutele, facand zilnic parada modei in scoala. Le place sa "se dau mari" in fata celor care nu au aceasta posibilitate si de multe ori chiar in fata profesorilor. Unii nu prea inteleg ce inseamna tinuta decenta.

Dar daca avem voie sa ne facem propriul regulament de ordine interioara in scoala, in care sa prevedem si obligativitatea purtarii unei anumite tinute vestimentare, inseamna ca totul e ca si pana acum.

0 0

30.10.2006 15:12 corina_jga

Nu inteleg de ce nu se merge un pic mai departe cu "analiza" rolului uniformei? Poate ca ea este facuta sa netezeasca inerentele diferente materiale existente intre elevi. Dar ea mai este si element de cultura organizationala: elevii invata, purtand-o, ca exista reguli pe care trebuie sa le respecte, ca purtand uniforma (al carei model este negociat in Consiliul Elevilor la noi) ei manifesta respect fata de institutia pentru care au optat. In momentul in care au bifat institutia respectiva, stiau clar ce pretentii ae scoala, nu?

Parerea mea este ca nu e numai problema de decenta in tinuta, ci si de abordarea unei tinute morale care este din ce in ce mai departe de limitele normalului la niste copii si adolescenti.

Cat despre argumentul conform caruia nu toti parintii au bani pentru uniforme, pun o intrebare care poate parea stupida: dar bani pentru diferitele tinute cu care elevii vin la scoala unde se gasesc?

Niciodata elevi cu rezultate bune sau elevi care nu sunt certati cu scoala nu au contestat uniforma. In numele libertatii fluturate de media, elevii uita ca pe langa drepturi au si obligatii. Uniforma, este una dintre ele, ca dovada a respectului pentru scoala.

0 0

30.10.2006 17:09 lia

Inainte ca elevii-societatea civila in general-sa fie pregatiti sa primeasca o "asemenea rasturnare" decizionala, ar trebui ca noi, cadrele didactice, sa ne scuturam de frustrarile propriului trecut, sa acceptam ideea de "tinuta scolara" ca si pe cea a "lipsei catalogului" ca elemente de sprijin in actul educational. Insa mentalitatile se schimba cel mai greu, iar noi, cadrele didactice, nu suntem decat parte a acestei societati civile.

0 0

30.10.2006 20:50 despina6

Excelenta completare facuta de corina_jga. "In numele libertatii fluturate de media, elevii uita ca pe langa drepturi au si obligatii. Uniforma, este una dintre ele, ca dovada a respectului pentru scoala."

0 0

30.10.2006 21:07 despina6

Domnul Basescu, este evident ca vrea capital electoral. Altfel nu se explica atitudinea sa. Uita ca astfel, fara obligativitatea purtarii unor insemne caracteristice unitatii respective, pot intra in scoala odata cu elevii si persoane din afara ei.

Mai ales in scolile si liceele cu multe clase. Portarul scolii, paznicul sau profesorul de serviciu la intrarea elevilor, nu au cum sa cunoasca toti elevii scolii respective.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN